Fuente de Piedran flamingojärvi Andalusiassa

on

Fuente de Piedra on pieni paikkakunta Andalusian sisämaassa ja se on kuuluisa Laguna de Fuente de Piedran järvestä, joka on Euroopan toiseksi suurin flamingoalue Ranskan  Camarguen jälkeen. En ole nähnyt siellä kovin paljoa flamingoja ja olenkin käynyt siellä lähinnä kävelemässä koirien kanssa. Fuente de Piedrassa on myös aasien pelastuskeskus El Refugio del Burrito, joten järvellä kannattaa käväistä samalla kun käy ihailemassa aaseja.

Järven rannalla kulkee varmaankin jonkinlainen huoltopolku, mutta aivan rantaan ei pääse kävelemään, koska järvi on suojelualue ja aidattu. Se ei siis tosiaankaan ole mikään uimajärvi. Järven ympäri pääsisi kai hiekkateitä pitkin,  mutta en tiedä olisiko niillä mitenkään hienoa kävellä, jos järven näkisi vain välillä.

Järvi ei mielestäni ole mikään erityisen hieno nähtävyys ilman flamingoja. Järvet ovat täällä päin aika harvinaisia, varsinkin sellaiset, jotka eivät ole padottuja jokia. Siksi tällainen maisema ja kosteikko on täällä erityinen. Sekin on jännä, että Antequerasta pohjoiseen ja Fuente de Piedran alueella on aivan tasaista, kun taas tasangolta etelään on korkeitakin vuoria ennen merta. Minusta on ollut piristävää käydä Fuente de Piedrassa kävelemässä tasaisella maalla, kun ei ole tarvinnut kävellä mäkiä ylös ja alas.

Laguna on sellainen järvi, joka on matala, suolapitoinen, sedimenttinen ja ravinnerikas. Lago on varsinainen järvi ja embalse on tekojärvi.

Laguna de Fuente de Piedran kartta. Jos tuo vihreä katkoviiva tarkoittaa mahdollisuutta kävellä järven ympäri, niin La Vicarian jälkeen järven länsi- ja eteläpuolella se on asfaltoitua tietä, koska ajoimme siitä autolla. 

Fuente de Piedran vierailijakeskus

Laguna de Fuente de Piedran vierailijakeskus sijaitsee järven pohjoispäässä ja siellä on iso parkkialue. Sieltä lähtee myös pari kävelypolkua. Vierailijakeskuksella on siesta-aikataulut, joten se on suomalaisittain oudosti auki.

Vierailijakeskuksen vieressä on joitain lintujentähystysmökkejä ja sieltä pääsee Sendero las Albinasin polulle järven länsipuolta kohti.

Laguna de Fuente de Piedran vierailijakeskuksen viereisessä pikkulammessa oli flamingoja 20.2.2020, vaikka järvessä niitä ei näkynyt. Syksyllä olin nähnyt niitä vain kauempaa.

Vierailijakeskusen vieressä on päällystettyjä polkuja, joita pitkin pääsee lyhyen matkaan parille lintujenbongauskopille.

Yksi lintulampi bongauskopista kuvattuna. Näillä rannoilla näkyy usein myös jäniksiä tai kaniineja.
Vierailijakeskus on tämän Las Albinasin polun kävelysillan toisessa päässä mäellä.
Vierailijakeskus näkyy myös tämän polun päässä.

Sendero las Albinasin kävelypolku järven pohjoispuolella

Las Albinasin kävelypolun käveleminen edestakaisin kestää pari tuntia ja se on koko ajan aivan tasaista maata. Polku kiertää järven kaukaa, koska polun ja järven välissä on suojeltu kosteikkoalue. Polku päättyy Mirador de Vicarian tähystystasanteelle. Koitin kerran koirineni kävellä tästä eteenpäin eli kävelin järveä ympäröivän aidan vierustaa pelloilla. Siinä ei mene kävelypolkua ja virallisempi reitti järven ympäri menisi tässä maantietä pitkin ja koirien kanssa se olisi ollut erityisen ikävää. Kävelimme eteenpäin ehkä puolen tunnin ajan ja käännyimme takaisin. Pellolla ei ollut kiva tallustaa.

Las Albinasin polku merkittynä keltaisella.
Polun alussa on tällainen silta. Helmikuussa siinä oli vettä molemmin puolin, mutta pari kuukautta aiemmin oli kuivaa.

Kosteikkoalue, jonka polku kiertää.
Polku kulki hetken autotien vieressä.

Fuente de Piedran kaupunki järven takana.

Mirador de la Vicaria on polun päätepaikka.
Me yritimme vielä jatkaa eteenpäin Mirador de la Vicarialta.
Peltoa pitkin ei ollut kiva kävellä ja käännyimme takaisin.

Järven itäpuoli ja GR 249-reitti

Olen käppäillyt myös järven itäpuolella, mutta sielläkään ei ole mitään järven rannan myötäisesti kulkevaa polkua. Kerran päädyin lähtemään kävelemään koirien kanssa GR 249 -reittiä pitkin. Tuo olisi sellainen tosi pitkä Andalusiassa Málagan kautta kulkeva rengasreitti ja kävelin koirien kanssa sitä pienen pätkän Fuente de Piedran suunnasta kohti Campillosia, järven itäpuolista aluetta siis. Tuolloin en kylläkään tiennyt, minne tuo reitti olisi oikein johtanut. Ks. GR 249 -reitin espanjalainen esite >>

Pelto ja järvi itäpuolelta katsottuna.
GR 249 -reitin kyltti.
Löysin GR 249 -reitin tällaisen tasoristeyksen luota järven itäpuolelta.
Reitti Campinillosin ja Fuente de Piedran välillä ei välttämättä ole kovin erikoinen. Pitkien kävelyreittien varrella taitaa olla hienoja etappeja vain harvoin.
Tuossa kulkee uusi nopeiden junien rata Málagasta kohti Madridia ja GR-reitti menee tässä tätä polkua.
Polku jatkui tällaista tylsähköä tietä pitkin pitkään junaradan ja peltojen välissä. Välillä näkyi jäniksiä, mikä oli hankalaa kolmen koiran kanssa.

Järven eteläpää

Kerran ajoimme autolla Laguna de Fuente de Piedran eteläpäähän. Matkan varrella oli kaksi eri näköalapaikkaa, Mirador de Cantarranas ja Mirador de las Latas. Koko alue muutoin lähinnä vain oliiviviljelyksiä ja peltomaisemaa.

Lexie Mirador las Latasilla.

Las Latasin oliivipuut olivat jännästi leikattuja. Olivatkohan ne matalaksi leikattuja, jotta ne eivät peittäisi näköalapaikan näkymiä?
Bongasin tosi pieniä oliiveja kantavia oliivipuita.

One Comment Lisää omasi

  1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2020 reissukooste

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s