Kahdenlaisia korvasieniä

on

 

Paitsi että, jippiiii!, pääsin tänään keräämään korvasieniä, opin tunnistamaan uuden sienen, laakakorvasienen. Opettelin viime vuonna, että monet maljakkaat, nuo jännät kuppimaiset pyöryläsienet, ovat syötäväksi kelpaavia. Nyt löysin niiden oloisia sieniä tienpientareelta korvasienien läheltä. Kun hieman etsiskelin netistä kuvia maljakkaista, näytti sieneni kuitenkin enemmän laakakorvasieneltä. Jos joku tunnistaa kuvassani olevan sienen joksikin muuksi, niin ilmoitathan ihmeessä!

Laakakorvasienten sanottiin parissa verkkolähteessä olevan sellaisenaan syötäväksi kelpaavia, mutta ymmärtääkseni virallisesti ne suositellaan käsiteltävän kuten korvasienetkin. Varmaankin siltä varalta, jos joku nämä jotenkin sotkee keskenään.

Käsittelin korvasieneni seuraavin ohjein:

1. Putsaa veitsellä sienistä hiekkaiset kannat, huuhtele irtohiekat juoksevan veden alla sienistä yksitellen ja laita huuhdellut sienet likoamaan runsaaseen veteen esim. lavuaariin, jotta niistä vajoaisi pohjalle vielä viimeiset mahdolliset hiekat.

2. Täytä kattila 2/3 täyteen vettä. Kiehuta kuplivaksi ja lisää sinne siinä vaiheessa korvasieniä väljästi (ehkä 1/4 sieniä ja 3/4 vettä). Laita liesituuletin täysille, avaa ikkuna ja poistu huoneesta jos mahdollista. Siinä vaiheessa kun vesi kiehuu jälleen kuplivasti, kiehuta 5 minuuttia. Tässä vaiheessa pese kattilan kansi, kaikki välineet ja lavuaari, joissa olet käsitellyt raakoja sieniä.

3. Kun sienet ovat kiehuneet, kaada ne siivilään (yritä pidätellä hengitystäsi ettet hengitä korvasienihöyryjä) tai jos niitä on paljon, kaada ne lavuaariin ja siivilöi ne sieltä satsi kerralaan. Huuhtele korvasienet siivilässä. Pese kattila ja esim. mahdollinen käytetty kauha. Laita kattilaan uusi satsi vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää sienet sinne. Odota että vesi kiehuu jälleen kuplivasti ja kiehuta 5 minuuttia. Pese tässä vaiheessa käyttämäsi välineet ja lavuaari, jotka olivat tekemisissä ensimmäisen keittovaiheen keittovesien ja sienten kanssa.

4. Kun sienet ovat kiehuneet 5 minuuttia, kaada ne taas siivilään (yritä taas olla hengittämättä sienihöyryjä) ja huuhtele. Anna ylimääräisten vesien valua siivilässä. Sienet ovat valmiita käytettäväksi. Pese kattila ja muut välineet, jotka ovat olleet tekemisissä toisen keittovaiheen keittovesien kanssa.

Huomenna varmaankin valmistan korvasienistä ruokaa kuullottamalla ensin pannulla sipulisilppua pienen ruokaöljymäärän kanssa. Sitten lisään korvasieniä, hiukan suolaa ja valkopippuria ja paistan. Usein laitan joukkoon myös soija- tai kaurakermaa ja annan osan nesteestä haihtua paistaessa, jotta lopputulos on ennemmin muhennos kuin kastike. Olen lisännyt korvasieniä muiden sienien tapaan eri ruokiin. Esim. kaikenlaisten paistettujen vihannesten (etenkin kiinalaistyylisten) joukkoon ne sopivat hyvin, samoin risottoihin ja couscoussalaatteihin.

Kahdenlaisia korvasieniä osa 2, lisää asiaa laakakorvasienistä

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s