Ryanair on kiero

on

Ostin muutama viikko sitten lentoliput minulle ja kaverilleni Ryanairilta Turusta Lontooseen. Ryanair on kehittänyt sivunsa sellaisiksi, että sieltä helposti epähuomiossa maksaa kaikenlaisesta turhasta.

Ihan ensiksi Ryanair hankaloittaa asioimista lippujen hintoja ja saatavuustietoja etsiessä. Jo siinä vaiheessa, kun on valinnut lähtöpaikan, kohteen ja ajankohdat, pitää näppäillä kuvakoodi, jolla tarkistetaan, että sivuilla kävijä on oikea ihminen. Tämä hidastaa hintasurffailua ja ihmetyttää, koska tuohan karkoittaa asiakkaita.

Ryanairin kahden hengen lippujen maksut. Tekstiviestimaksun 1,50 euroa valitsin tarkoituksella, vakuutusmaksut 31 euroa vahingossa ja muut kulut käsittääkseni olivat välttämättömiä, vaikkakin tuo maksamani 24 euron hallintomaksu edelleen mietityttää, mokasinko siinäkin jotain.

Kun hinnat tulevat esiin, niissä on lueteltu mitä maksuja tulee tarjoushintojen päälle. Isoin näistä on online check in -maksu eli tarjoushinnan päälle tulee pakollinen maksu verkkossa tehtävästä lähtöselvityksestä. Tämmöiseen pakolliseen lisämaksuun en ole ennen törmännyt.

Sitten kun siirtyy maksamiseen, yrittää Ryanair myydä huomaamattomasti kaikenlaista. Ihan ekana taisi tulla vakuutusmaksu. Eka kerran sivuja käyttävänä ja nettikeskustelua väärin tulkinneena luulin Ryanairin lisäävän lipun hinnan päälle vielä jonkin EU-sääteisen lentoyhtiöille pakollisen vakuutusmaksun per matkustaja, joka asiakkaan olisi siis pakko maksaa. Väärin. Eipä sitä olisi tarvinnut ostaa, 15 euroa meni hukkaan per matkustaja, koska meillä on ennestään jatkuvat matkavakuutukset. Maavalikon alla kyllä luki ihan selvällä englanninkielellä, että voi valita ”Don´t cover me” -vaihtoehdon, jos matkustajalla on jo vakuutus.

Netissä lähtöselvitystä viime viikolla tehdessäni aloin klikkailemaan rutiininomaisesti meille istumapaikkoja. En heti huomannut tästä muodostuvan kymmenen euron maksut per lento, huomasin vain yht äkkiä, että mitenkäs matkalipun kokonaissumma näyttää niin isolta. Maksulliset istumapaikat hylättyäni tuli vielä joitain muita maksullisia lisäpalveluita esille. Muutkin lentoyhtiöt tarjoavat lippuja myydessään kaikenlaista lisää, mutta Ryanair selvästi yrittää myydä näitä huomaamattoman kierosti, jolloin kiireiset helposti ostavat jotain, mitä eivät olisi halunneet.

Lentolippujen hintavertailu netissä hankaloittaa tällaiset käytännöt, jossa lentolipun hintaa ei tuoda tarpeeksi selvästi heti esille. Ryanairin liput olisivat tosi halpoja ja haluttuja ilmankin tämmöistä epärehellisyyttä.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s