Komodon upeat sukellusvedet

on
Harvinaisen tyyni merimaisema Komodolta.

Voimassa oli keväällä juttu Komodon koralliriuttojen tuohoutumisesta. Alueella on käytetty räjähteitä kalastuksessa. Ilmastonmuutos ja saastuminen uhkaavat myös, jos korallien ja kalojen räjäyttäminen ei ehdi tehdä selvää kaikesta.

Komodo on upein paikka, jossa olen sukeltanut. Olen nähnyt siellä ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran paholaisrauskuja. Laskeuduimme Airstrip-nimisessä sukelluspaikassa alas, jossa yksi monimetrinen rausku oli puhdistautumassa ”pesulassa”, jossa jotkut kalat ja ravut hoitavat isompien eläinten puhdistamisen parasiiteista. Saimme katsella sitä monen minuutin ajan läheltä. Välillä sijaitsin alle metrin päässä sen alla pitäen kiinni kivestä, jotta virta ei veisi mennessään. Se on ollut hienoimpia kokemuksia elämässäni.

Komodon Goat Islandin ympärillä oli parasta snorklausta ikinä ollessamme parin päivän veneretkellä Komodolla ja Rincalla.

Useimmat ihmiset tuntevat Komodon maailman suurimmista liskoista, komodonvaraaneista. Mutta vedet siellä ovat yhtä upea juttu. Veneestä pystyi näkemään, miten vesi velloi paikoin miten sattuu. Sukellukset olivat aikalailla virtasukelluksia. Usein virta vei vaivattomasti paikasta A paikkaan B, mutta joskus virta vei yhteen suuntaan ja kohta toiseen. Kerran piti sukeltaminen keskeyttää, kun erään seinämän luona ei saatu mistään yksittäisestä virtauksesta kiinni.

Jos olisin muuten vain lukenut Voiman jutun, olisin vähemmän syvällisesti kauhistellut koralliriuttojen tuhoamista. Mutta koska olen omin silmin nähnyt Komodon vedet ja todennut ne mielettömiksi, iski tämä tieto pahemmin. Ehkä matkailussa on jotain hyvää, jos se saa jonkun mitään mistään aiemmin tajuamattoman havahtumaan tällaisia uutisia lukiessaan.

Väärään paikkaan heitetty ankkuri saa tuhoa aikaan. Toivottavasti veneemme miehistö tiesi mitä tekivät tässä Rincan saaren edustalla.

Vaikkapa mitäpä havahtuminen auttaa, jos se ei johda minkäänlaisiin toimiin. Jutussa kerrottiin myös sukeltamisen tuhoavan korallia. Tässä sitä taas ollaan. Paitsi että pitää lennättää itsensä maailman eri kolkkiin, niin vielä harrasteet niissä aiheuttavat tuhoa.

Aloittelevat sukeltajat varsinkin ovat uhka koralleille, mutta olen nähnyt kokeneitakin toheloita. Jos sukellat tai olet aikeissa opetella sukeltamaan, muista että sinun on aivan pakko heti opetella nämä:

  • pysy tarpeeksi kaukana koralleista ja seinämistä, jotta et huomaamattasi potki koralleja
  • opettele säätelemään korkeuttasi hengittelemällä räpylöillä potkimisen ja käsillä sohinnan sijaan
  • älä koske mihinkään

Eräs youtuben mantavideo Komodolta.

Kirjoituksiani Indonesian eläimistä:
Komodon varaaneja katsomassa
Sumatran orankit ja öljypalmut
Gili Airin ainoa koira
Balin punkkinen koiranpentu

Komodon kansallispuiston nettisivuilla esitellään myös alueen sukelluspaikat.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s