Valladolid ja Chichen Itza 18.-19.4.2012

on
Chichen Itzan vaikuttavin raunio on kukulcanin temppeli.

Meksikon ja Belizen matkapäiväkirjan jatkoa.

Valladolidin kaupungin keskustassa on suuri cenote.

Koska olimme päätyneet tuohon maailman kolkkaan, piti sitten käydä tutustumassa Chichen Itzan raunioihinkin, koska se on Jukatanin tunnetuin nähtävyys. Kaikkialla neuvotaan menemään sinne aikaisin aamulla, jotta pahimmat turistimassat eivät olisi vielä saapuneet. Suuntasimme sinne Tulumista bussilla yöpyen edellisen yön Valladolidin kaupungissa, josta Chichen Itzalle oli ehkä tunnin matka reittibussilla.

Valladolidissa on parikerroksisia nättejä siirtomaatyylisiä rakennuksia. Kuten yleensäkin reissuissa, paikallinen tori oli kiva juttu. Niissä on mielenkiintoista käydä katselemassa tuotteita ja meininkiä maassa kuin maassa. Ihan kaupungin keskustassa oli myös suuri cenote, jonka pääsi kiertämään sen ympärille tehtyä polkua pitkin. Siellä ei tainnut kukaan uiskennella, enkä tiedä harrastetaanko siellä sukeltamista.

Mayojen pallopelissä pallo piti kai mm. saada läpi tämmöisestä reiästä.

Paria päivää pitempään Valladolidissa ei ehkä jaksaisi olla. Majoituimme Lonely Planetin neuvomaan halvimpaaan huoneeseen lähelle bussiasemaa ja vietimme suurimman osan illasta huoneessamme kaatosateen takia.

Chichen Itzan hienoin rakennelma oli ilman muuta Kukulcanin temppeli. Pyramidille ei nykyään saa turistit kiipeillä kulumisen vuoksi. Mutta kun rappusten kohdalla taputtaa, kaikuu pyramidista komea kumina.

Chichen Itzan cenote.

Iso mayojen pallopeliareena oli myös jännä, varsinkin kun ajatteli hurjaa tarinaa, jonka mukaan hävinnyt pelijoukkue uhrattiin. Alueella oli tietysti myös cenote, jonne väitetään myös ihmisiä uhratun. Uhrauksien on sanottu koskeneen erityisesti kuninkaallisia ja että sotilaiden päätarkoitus olisi ollut vahtia kuninkaallisia, jotta niitä voitaisiin käyttää tähän tarkoitukseen. Kuninkaallinen veri on ollut erityistä ja sillä on luotu jumalille mahdollisuus toimia. Veren vuodatus on ollut kunniatehtävä. Jossain väitettiin, että ihmiset todella ajattelivat uhrauksien olevan aivan välttämättömiä maailman pyörimisen kannalta.

Uskon, että jossain määrin väitteet mayojen ja muiden alueen alkuperäiskansojen uhrauskulttuureista ja muista julmuuksista saattavat olla valloittajien hapatusta, jolla on oikeutettu alkuperäiskulttuurin nujertaminen.

Vierailu Lamanai-raunioilla Belizessä
Meksikon ja Belizen matkapäiväkirjani keväältä 2012
Matkan kasvisruokakuvat

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s