Mangoldikääryleet

on
Valmiit mangoldikääryleet.

Mangoldi on lehtivihannes, joka kasvaa hyvin Suomen kesässä. Istutin muistaakseni kesäkuun alussa maahan suoraan mangoldin siemeniä, jotka ovat nyt tuottaneet heinäkuun lopussa satoa parin viikon ajan. Kaupoissa tätä kasvia ei kovin usein näe.

Mangoldeille kasvaa isot lehdet, ja koska en viitsi koko ajan tehdä niistä intialaista kastiketta eikä koko sato uppoa salaatteihin, päätin kokeilla isojen lehtien käyttämistä kääryleisiin. Mangoldin sijaan sopii käyttää mitä vain isoa lehteä, vaikka salaattia. Silloin keittämisajaksi riittää vain minuutti tai keittämisen voi jättää kokonaan välistä, jos kääryleet vain pysyvät kasassa. Samaa reseptiä voi käyttää kaalikääryleisiinkin pidemmällä keittoajalla.

10 käärylettä

10 isoa mangoldin lehteä
2 dl soijarouhetta
2 sipulia (mielellään varsineen)
(muutama mangoldin lehti lisää täytettä varten)
2 rkl soijakastiketta
hieman ruokaöljyä paistamiseen

Laita soijarouheet ja soijakastike astiaan ja lisää vettä, jotta rouhe imisi sitä itseensä ja turpoaisi. Pilko sipuli. Muutaman minuutin turvotuksen jälkeen paista soijarouhe ja sipulit pannulla. Jos sinulla on mangoldia paljon, voit lisätä sitä revittynä paistinpannulle täytteeseen.

Poista mangoldin lehdistä valkoinen varsi ja viillä sitä pois lehden sisältäkin, koska jäykkä varsi ei taivu käärittäessä muutamaa kärjimmäistä ohuinta senttiä lukuunottamatta.

Laita mangoldin kärkeen nokare täytettä ja kääri. Taivuta mangolin laitoja aloittaessasi käärimisen, jotta kääröistä tulisi sivuiltakin umpinaisia.

Laita valmiit kääryleet sivuun ja jätä alle lehden loppupää. Laita laakeaan kattilaan vettä kiehumaan. Vettä saa olla pohjalla noin 1,5 cm.

Kun vesi kiehuu, tiputa kääryleet pohjalle yksitellen. Anna kypsyä muutaman minuutin. Vahdi, ettei vesi lopu kesken ja kääryleet pala siten pohjaan.

Nosta kääryleet kattilasta lautaselle tai vadille yksi kerrallaan varovasti käyttäen esim. reikäkauhaa ja lastaa. Yritä samalla valuttaa ylimääräistä vettä niistä pois.

Tarjoile esimerkiksi puolukkahillon tai minkä vaan muun hillon kera.

Mangoldi sopii oikeastaan mihin vain ruokaan, johon reseptin mukaan käytettäisiin esim. nokkosta, pinaattia tai muuta tumman vihreää lehtivihannesta. Tässä joitain reseptejäni, joissa mangoldia voi käyttää:
Nokkos-tofupiiras
Nokkosletut ja nokkossoossi
Nokkossoijapihvit

Tämän keväisestä vihannesten kasvatuksestani täällä.

2 Comments Lisää omasi

Jätä kommentti