Kokkausta festareilla Virossa osa 3

on
Viikonlopun kokkausrupeama päättyi perinteiseen sorakuoppauintiretkeen.

Lauantain loppurutistukseni pikkufestareilla Virossa oli yrittää saada perunat kiehumaan koverapohjaisella kattilalla. Lisäksi piti keittää pavut kypsiksi ja pilkkoa sipulit, kaprikset ja oliivit mahdollisimman nopeasti, jotta pääsisi pian tarjoilemaan yöruokaa joukoille. Siten kesken loppunut päivälliswokki harmittaisi vähemmän. Hommassa vierähti kyllä tovi ja väsyneenä nakkasin ruoat puolenyön jälkeen pöydälle ja säntäsin nukkumaan.

Soijabolognese voi näyttää tältä, jos käyttää sipulia, tomaattimurskaa ja vaaleaa isorakenteista soijarouhetta tai vaihtoehtoisesti tofua.

Sunnuntain aamiainen meni kuten lauantainkin ja heti perään alkoi rivakka pilkkominen. Suunnitteilla oli soijabolognesea ja spagettia. Mutta koska kastikekaan ei meinannut kypsyä tarpeeksi nopeasti (koverapohjainen kattila!!!) tuli kokkitoverilta nerokas idea käyttää perjantain menusta ylijääneet couscousit ja tehdä couscous-soijapataa. Siinä vaiheessa kun bolognesekastike oli syötävää emme halunneet odotella spagetin kypsymisprosessia, vaan heitimme couscousit kastikkeen sekaan. Ihan ok oli lopputulos. Se oli hyvä veto myös siksi, että festarijoukot olivat alkaneet vähitellen vähentyä ja bolognesea olisi varmasti jäänyt yli jos sen kanssa olisi ollut spagua.

Lounaan jälkeen heitin hanskat tiskiin ja lähdin sorakuopalle uimaan 🙂

Perunasalaatti

perunoita
sipulia
kapriksia
vihreitä oliiveja
majoneesia (mm. X-tra kevyt on vegaaninen)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
valkosipulia

Jos tätä tai muuta vegaanista majoneesia ei ole saatavilla, sopii perunasalaattiin hyvin myös valkosipulisalaatinkastike. Näitä ovat mm. Hesburgerin, Meiran, Rainbown ja Korv Göranin valkosipulikastikkeet. Perunasalaattiin voi myös laittaa sinappia ja kokeilla sinappisalaatinkastiketta.

Keitä ja kuutioi perunat. Pilko sipulit pieneksi. Jos käytät pieniä kapriksia, lisää ne joukkoon sellaisenaan, mutta isot kaprikset voi pilkkoa pienemmäksi. Se on makuasia, minusta on kivempi, että samaan lusikalliseen saa salaatin kaikkia aineksia, mutta toiset saattavat tykätä isoista ja nätin näköisistä kapriksista perunasalaatissaan.

Pilko myös oliivit pienemmäksi ellet käytä jo valmiiksi viipaloituja. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile.

Mitoituksesta: Käytin tähän satsiin 3,5 kg perunoita, ehkä noin 8 isoa keltasipulia, ison purkillisen isoja kapriksia, vajaan ison purkillisen kokonaisia vihreitä oliiveja ja yhden purkin X-tran  kevytmajoneesia. Perunasalaattia jäi paljon yli, koska monet eivät tienneet yöruokaa olevan tarjolla.

Papu-hernesalaatti, jossa on paljon kuullotettua sipulia ja sipulinvarsia.

Papusalaatti

kypsiä papuja ja/tai herneitä (esim. kidney, ruskea, valkoinen)
sipulia
sitruunamehua ja/tai etikkaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kuullota pilkotut sipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkempi ohje pienemmälle porukalle löytyy täältä.

Soijabolognese

noin 750 g soijarouhetta (voi käyttää enemmänkin, 1 kg, jos haluaa)
soijakastiketta
sipulia
tuoreita tomaatteja paljon (tai tomaattimurskaa)
paseerattua tomaattia 1 litran pakkaus
kesäkurpitsaa
ruokaöljyä
yrttejä (esim. timjami, oregano, basilika, mutta myös muut käyvät, kuten rosmariini ja meirami)
valkosipulia
sokeria
suolaa ja mustapippuria

Viron tuliaisina kannattaa tuoda paikallista tofulevitettä.

Laita soijarouheet veteen likoamaan, vettä tarvitaan suunnilleen sen verran, että kuivat rouheet peittyvät. Lisää joukkoon kunnolla soijakastiketta. Paista rouheet öljyssä timjamin ja mustapippurin kera. Heitä kattilaan pilkottujen tomaattien ja paseeratun tomaatin kanssa keittymään. Paista pilkotut sipulit ja valkosipulit, lisää joukkoon kuivayrttejä, suolaa, sokeria ja pippuria ja lisää kattilaan. Paista kuutioituja kesäkurpitsoija ja lisää kattilaan.

Virolaista tofua saa perinteisesti slaavilaisittain maustettuna eli tilli-persiljaisena ja kuminaisena.

Keittele kastiketta mahdollisimman pitkään, mutta noin puoli tuntiakin riittää. Tarkistele makua, että tarvitaanko mausteeksi soijakastiketta tai sokeria tai lisää yrttejä.

Teimme soijabolognesesta couscouspataa heittämällä joukkoon pakkauksellisen pikacouscousia sellaisenaan. Joukkoon piti lisätä hieman vettä, mutta ole varovainen sen suhteen, jotta pataruoasta ei tulisi vetelää. On hyvä pitää hieman ylimääräistä couscousia tai soijarouhetta, joita lisätä joukkoon imemään ylimääräistä nestettä.

Juotava soijajugurtti oli kätevä eväs paluulaivamatkalle.

Soijabolognese on helppo joukkoruoka. Sen saa aina onnistumaan, kunhan maustaa sitä tarpeeksi. Se on kaikille tuttu ruoka ja sillä on helppo huijata sellaisia lihansyöjiä, jotka pelkäävät kasvisruokaa. Sen ruoka-ainesten suhteella ei ole niin väliä, koska sen voi tehdä enemmän tai vähemmän tomaattisena tai soijarouheisena. Siihen voi upottaa monenlaisia vihanneksia kauden hintatasosta ja saatavuudesta riippuen. Vihannekset voi myös kokonaan jättää pois ja mennä pelkällä soijarouheella, tomaatilla ja sipulilla. Se on kätevää jos pilkkomiseen ei ole kunnolla tiloja tai aikaa.

Bilekokkausta Virossa osa 1
Kokkausta joukoille Virossa osa 2 – hernaria ja myöhäistä wokkia

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s