Kokkausta joukoille Virossa osa 2 – hernaria ja myöhäistä wokkia

on
Iso kattilallinen hernekeittoa ei ehkä ole esteettinen näky, mutta maistuu hyvältä.

Perjantai-yönä bilepaikalle saapuessa oli tärkein juttu muistaa laittaa herneet likoamaan seuraavan päivän lounasta varten. Jos tämä olisi juhlahumussa unohtunut, niin ei se vakavaa olisi ollut, lauantain ja sunnuntain lounaat olisivat sitten vain vaihtaneet paikkaansa.

Kaikille sipuli ei sovi, joten teimme myös sipulittoman version hernarista.

Heti lauantain mannapuuro- ja lettuaamiaisen jälkeen alkoi herneiden keittäminen ja ainesten pilkkominen. Filosofiani hernekeiton kanssa on laittaa siihen paljon mitä vain yrttejä ja tarpeeksi suolaa ja pippuria. Myös valkosipuli on hyvä juttu.

Ja sipulit pitää ehdottomasti paistaa ennen keittoon tai ylipäätään mihin vain kypsennettävään ruokaan lisäämistä. Tässä vaiheessa piti laittaa myös yöpalaksi kaavaillun papusalaatin pavut likoamaan. Perunasalaatin perunat lähtivät kuorittavaksi vasta myöhemmin.

Paistetut soijasuikaleet.

Lounaan jälkeen tuli pidettyä vähän vapaata ja aloiteltua pilkkomishommat apureiden kanssa sitten joskus. Tämä kostautui sitten kun wokkaamisoperaatio vähän venähti. Paistinpannullinen kerrallaan 40 hengelle tapahtui ainakin kaksi tuntia aikataulussa jäljessä. Keittiöpullona toimineella fernetillä oli ehkä osuutta asiaan ja hyvällä meiningillä. Tuli paniikki kun tajusin kellon olevan pari tuntia enemmän kuin kuvittelin ja piti vielä saada nuudelit kiehumaan ja paistoon. Lopputulosta kyllä kehuttiin taivaalliseksi, mutta ruokaa ei ollut riittävästi. Pieleen meni!

Hernekeitto

2,5 kg kuivattuja herneitä
noin 10 kesäporkkanaa
noin 8 isohkoa sipulia
muutama kynsi valkosipulia,
yrttejä (mitä vain: basilikaa, oreganoa, meiramia, rakuunaa, timjamia, laakerinlehteä, salviaa, lipstikkaa, persiljaa jne.)
suolaa
mustapippuria
sinapinsiemeniä voi lisätä myös
ruokaöljyä

Liota herneitä noin 12 tuntia (ks. ohjeet pussista). Keitä pitkään, keittoherneet ja itse keittokin vain paranee mitä pitempään sitä keittää ja samalla sulavuus paranee. Vettä saa olla sen verran että herneet eivät ihan peity. Vettä voi lisätä myöhemmin lisää. Jäähtyessään keitto paksunee (mutta hygieniasyistä tarjoile kuumana heti keittämisen jälkeen tai ota siitä keittämisen jälkeen osa jäähtymään, mieluiten äkkiä kylmävesihauteeseen ja jääkaappiin).

Hernekeitto näyttää nätimmältä lautaselle annosteltuna ja koristeltuna kahdella eri sinapilla ja ruohosipulilla. Festareilla tarjoiltiin neljää eri sinappia, joista yksi oli kuin superwasabia.

Pilko sipuli, kuutioi porkkanat ja murskaa valkosipulit. Paista nämä öljyssä suolan, pippurin ja kovimpien yrttien (esim. timjami, rosmariini, salvia) kanssa ja lisää herneiden kanssa kypsymään. Tarjoile sinapin kanssa.

Herneiden mitoitus: 2,5 litraa keittoa riittää 8,3 henkilölle ja siihen menee noin 500 g herneitä. Eli 2,5 kg herneitä menee 40 henkilölle.

Kerran leirikokkina tein ylijääneestä hernekeitosta hernehummusta. Laitoin sen joukkoon reilusti valkosipulia, sitruunamehua, mustapippuria, suolaa ja varmaan tahiniakin eli maustoin sen kuten hummuksenkin. Oli huvittavaa kun jotkut tykkäsivät paljon ja kysyivät, että mitä siinä on.

Eräänlainen tapa wokata

Lauantain wokki-idea oli paistaa öljyssä yhtä tuotetta kerrallaan ja maustaa ne kaikki omanlaisekseen ja lopuksi sekoitella ne keskenään. Eli käytännössä ota iso kattila, jonne ladot aina paistosatsin ja juuri ennen tarjoilua sekoitat niitä keskenään. Muistaakseni käytössämme oli ainakin seuraavia aineksia:

  • soijasuikaleita (keitä ensin ihan pehmeiksi vedessä, jossa valkosipulia, inkivääriä ja soijakastiketta) + soijakastiketta, valkosipulia jainkivääriä
  • porkkanaa suikalena ja lisää rakuunaa (meillä oli ihanaa tuoretta), suolaa ja pippuria
  • kesäkurpitsaa ja jotain yrttejä (kesäkurpitsat on hyvä itkettää, jotta niistä lähtee ylimääräistä nestettä, paistuvat napakammiksi eivätkä vetisiksi)
  • kaalia ja vaikkapa kookoshiutaleita
  • muita vihanneksia ja mausteita
  • keitettetyjä nuudeleita

Bilekokkausta Virossa osa 1
Kokkausta festareilla Virossa osa 3

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s