Ampiaisista hyttysiin

on
Villimehiläisillä oli pesä mökkimme terassin päällä Tongalla Uolevan saarella. Jos nämä olisivat olleet ampiaisia, en olisi pystynyt asumaan tuossa mökissä. Mehiläiset taas eivät häirinneet meitä, koska niillä oli ihan omat juttunsa, eivätkä ne kiinnostuneet esim. meidän ruokahetkistämme terassilla.

Kirjoitukseni Se suuri ero mehiläisten ja ampiasten välillä on yksi blogini suosituimmista kirjoituksista. Aihe näyttää askarruttaneen ihmisiä pitkin kesää. Ehkä monet eivät erota niitä ulkonäöltä toisistaan, kun ne ovat niin pieniä ötököitä. Täällä on kätevä vertailukuva ampiaisesta, kimalaisesta ja mehiläisestä. Ne ovat varmaan noin 99 prosenttisesti ampiaisia, jotka häiritsevät ihmisiä etenkin näin syksyisin terasseilla, piknikeillä ja sisätiloihin harhautuessaan.

Jatkuvasti törmään ihmisten vaihteleviin ajatuksiin siitä, että mitkä näistä tunnetuimmista pistiäisistä kuolee pistämisen jälkeen. Tässä minun näkemykseni asiaan:

  • ampiainen ei kuole pistämisen jälkeen, se voi pistää monta kertaa peräkkäin. Minun mielestäni se pistää herkästi johtuen siitä, että se ei tyydy lentämään ohi, vaan tulee joskus tarkastelemaan ihmisiä ja mm. mitä he syövät. Silloin se saattaa pistää, kun ihminen liikahtaa tai tuuli puuskahtaa.
  • mehiläinen kuolee pistämisen jälkeen, koska pistäessään siltä irtoaa piikki ihmisen ihoon. Tämä piikki kannattaa pyyhkäistä pois jollain sen sijaan, että sen nyppäisee, jotta siitä ei puristuisi lisää myrkkyä ihoon. Mutta ihmiset eivät kiinnosta mehiläisiä, joten ne pistävät vain jos astut niiden päälle, jos ne takertuvat hiuksiisi tai ne muuten törmäävät sinuun tai luulevat sinun hyökkäävän.
  • kimalainen ei kuole pistäessään. Mutta ihmiset eivät sitä kiinnosta.

Tuosta listasta puuttuu kamalin juttu eli herhiläinen. Se on itse asiassa ampiainen, mutta tosi iso. Olen nähnyt niitä pari kertaa Virossa. Viimeksi pari viikkoa sitten yksi ui jonkun lonkerolasissa ja kerran näin semmoisen lentelevän, kun kuulin ensin sen kumean pörinän.

Jännä juttu, että reissuillani trooppisemmissa kohteissa en ole joutunut kärsimään mistään ampiaisista. Hyttysetkin ovat Suomessa monta kertaa häiritsevämpiä kuin missään, missä olen reissannut. Suomessa ne vaan onneksi eivät levitä malariaa ja denguekuumetta. Luulen kyllä, etteivät Suomeen tulevat turistit osaa kuvitella, että täällä pohjoisessa voisi olla näin paljon hyttysiä kuin tänäkin vuonna on ollut. Ikävät ötökät kun yhdistettäneen enemmän trooppisiin maihin kuin kylmiin pohjoisen maihin.

Lue myös: Se suuri ero ampiaisten ja mehiläisten välillä >>

2 Comments Lisää omasi

  1. frank.toril@live.com sanoo:

    Tiedän vain yksi ampiais-populaatija joka pisti: http://www.ampiaisentori.blogspot.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s