Intialaista pikaruokaa valmisaineksista: upma ja sambhar

on
Upma- ja sambharpakkaukset.

Minulla on yleensä kotona paketit pika-upmaa ja –sambharia täyttämässä eteläintialaisen pikaruoan äkillistä tarvetta. Upma on oikeastaan mannasuurimoita, joista keitetään tiivis polentamainen mössö, joka maustetaan intialaisilla mausteilla. Sambhar on eteläintialainen linssi- tai papusoossi, jota tarjotaan oikeastaan kaiken kanssa. Yleensä jos tilaat upmaa, dosaa, puria tai thali-annoksen, mukana tulee kupillinen sambharia sekä kookoschutneyta.

Annos upmaa ja sambharia kotona valmistettuna valmisaineksista.

Näiden pikaruokapakkausten sisällöt kumoan kiehuvaan veteen ja hämmentelen muutaman minuutin. Sitten herkut ovat valmista. Sambharin sekaan voi laittaa esim. tuoretta tomaattia. Paketit ostan Hämeentien läheisyyden etnokaupoista, kuten Vii Voanista.

Eteläintialaistyyppinen thaliannos Mallikarjun ravintolassa, joku noista on sambhar-soossi. Tämä annos maksoi muistaakseni alle 2 euroa.

Näitä ruokia ei näe Suomen intialaisten ravintoloiden listoilla, mutta ei niitä saa Goan turistirannoiltakaan. Vuonna 2007 Pohjois-Goalla palloillessamme Mapusan bussiasemasta tuli tärkeä paikka ei vain bussiyhteyksiensä takia, vaan myös asemaravintolansa takia. Siellä saimme aina tankattua itsemme emähalvoilla puri bhajeilla ja jatkaa matkaamme kohti Chaporaa, Arambolia tai Anjunaa. Viime aikojen Goan kohteestani Palolemistakin pitää pyöräillä muutama kilometri Mallikarjun (kyllä, Mallikarjun…) risteykseen paikallisruokalaan saadakseen monipuolisen eteläintialaisen thalin halvalla.

Ensimmäinen upma-annokseni Varkalan rannalla. Päälle olen laittanut banaania, upma on Keralassa aamiaisruokaa.

Upmaan tutustuin ensi kerran vuonna 2007 Etelä-Intian Keralassa, jossa olimme noin viikon ajan Varkalan rannalla. Keralassa sentään eteläintialaista ruokaa sai rantapaikoistakin. Parasta upmaa saimme majapaikassamme viimeisenä Varkalan aamunamme, kun paikan kokki tuli paikalle. Rahulin nimi on jäänyt mieleen, kun hän oli rento tyyppi (monet intialaismiehet ovat aina selittämättömällä tavalla rauhattomia) ja koska ruoat olivat niin messeviä.

Resepti: intialainen nokkossoossi palak mutter
Ruokakuviani Intiasta 2007
Ruokakuviani Intiasta 2009
Ruokakuviani Intiasta 2011-2012

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s