Säästövinkit matkakassaan osa 5 – asu ahtaasti

on
Huvilakadulla on yksi Suomen näteimmistä kadunpätkistä, mutta sinne muutto tuskin on säästeliäs valinta, vaikka sieltä ehkä joku pieni asunto löytyisikin.

Omakotitalo on monen unelma ja ihanne. Harrastin lapsena ja vanhempanakin pohjapiirrustusten raapustelua ja ainahan ne olivat aika isoja taloja, jotta niihin mahtui kaikenlaista jännää. Kai kuvittelin sellaiseen itsekin aikuisena tähtääväni.

Oli aika suuri helpotus tajuta, etten halua omakotitaloa tai edes isoa asuntoa. Tässä syitä olla haluamatta:

  • en tykkää remppaamisesta
  • en halua perehtyä lämmitysjärjestelmiin ja muuhun tekniikkaan
  • en halua siivota useita huoneita
  • en halua maksaa kaikesta erikseen, vaan asua ennemmin taloyhtiössä
  • haluan asua keskeisesti hyvien kulkuyhteyksien varrella ilman autoa
  • en halua tuhlata rahaa asumiseen, sisustamiseen ja kaikenlaisin tarvikkeisiin
  • omakotitalo olisi riskimpi jättää tyhjilleen reissujen aikana
Omakotiasukkina saattaa joutua selviytymään jos vaikka tällainen keskuslämmitysuuni hajoaa jotenkin.

Suurin syy on tietysti taloudellinen. Lottovoittajana hankkisin kyllä ison keskusta-asunnon, mutta koska kaikkea ei voi saada, käytän rahaa mieluummin matkusteluun ja laiskotteluun. On mukavaa olla tyytyväinen 30 neliöön. Kaipaan kyllä edes parveketta, jossa oleilla kesäaikaan, en ole oikein oppinut levittäytymään puistoihin. Ja tykkään kasvimaanhoidosta (tai ainakin sen sadosta…). Mutta koska minulla on usein mahdollisuus viettää kesällä aikaa maalla, valitsen ennemmin sen kuin kaupunkiin jäämisen. Kaupunkipuutarhani jäisi rempalleen.

Useimmiten säästösyistä karsittaneen asunnon sijainnin suhteen, mutta sitä pidetään välttämättömyytenä, että pitää olla useampi huone, johon levittäytyä tavaroineen. Ahtaasti asuminen on kuitenkin edullista neliöhintojen lisäksi myös siinä, että siinä säilyy paremmin tolkku kaikenlaisten hankintojen suhteen. Pitää oikeasti miettiä, tarvitseeko mikroaaltouunia, omaa pesukonetta, jalkalamppuja, dvd-soitinta, sohvapöytää tai kirjahyllyä, koska ne eivät meinaa mahtua asuntoon.

Ahtaasti ja eri lähiöissä levällään asuminen on johtanut siihen, että ihmiset tapaavat toisiaan kaupungilla. Se on kaupunkielämää, kiva ilmiö ja tällaiselle kroonista aikapulantunnetta potevalle mukavaa.

Olen itse kokenut sen, että muutin isompaan kämppään lähiöön, kun tuntui, ettei kotona mahtunut olemaan rauhassa. Nyt olen tyytyväinen, kun yksiömme on rauhoitettu nukkumiseen ja löhöämiseen. Silloin tällöin on oikein mukavaa vaihtelua saada yövieraita, kunhan ei viikottain. En hanki isompaa kotia ja maksa siitä enemmän siksi, että meille mahtuisi harvakseltaan vieraita.

Omakotiasumiseen liittyy kaikenlaista remppaa.

Tosiaan, hankkivatko ihmiset isoja koteja kestitäkseen vieraita? Ihmisillä on koteja, joissa on ruokailuhuone, jossa pöydän ääreen mahtuu kymmenen ihmistä. Aika varmasti tulisi halvemmaksi järjestää illalliskutsuja ravintolassa ja maksaa emäntänä ollessa koko porukan ruoat ja juomat. Ei tarvitsisi itse tiskata ja siivotakaan. Emäntäväelläkin olisi varmasti paljon rennompi olo kun ei tarvitsisi hermoilla ja kurvata autolla markettiin ostamaan paljon ruokaa. Ihmiset eivät ehkä ihan järjellä tee ostopäätöksiä talojen suhteen. Että laskisivat erillisen ruokailuhuoneen neliöhinnan ja kuinka monta kertaa sillä tarjoaisi ravintolassa. Ihmiset pitävät ravintoloita ja takseja kalliina, mutta mitä sitten ovat isot asunnot ja omat autot?

Kalliossa on ihania vanhoja pikkuasuntoja, mutta sijainnista pitää maksaa.

Minua tietysti ärsyttää sellainen, että asunnot, autot ja omaisuudet ovat statussymboleita, joita tavoitellessaan ihmiset suorastaan pilaavat elämänsä. Jos pitää jollain kilpailla, niin kilpailtaisiin ennemmin sillä, kuka kykenee elämään vähimmällä ja olemaan onnellinen.

Tietenkään omakoti-idyllissä ei ole useimmille kyse statuksesta, vaan se on asujista aivan ihanaa, jos tykkää myös kaikesta siihen liittyvästä vaivalloisestakin työstä. Mutta taas kerran, jos enemmin matkustelisi tosi paljon ympäri maailmaa, niin tässä on taas yksi iso kustannusasia, josta tinkiä.

Muita säästövinkkejä, koko sarja:
Älä osta autoa
Valitse lapsettomuus
Myy kirpparilla
Jumiudu landelle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s