Aasian lentojen etsimistä

on

Halvimpien lentojen hankkiminen on joskus hankalaa. Jotkut miettivät, että kannattaako ostaa liput silloin kun päättää lähteä, vai odottaako mahdollisia tarjouksia.

Suosittujen lomakohteiden ja -aikojen suhteen sanoisin, että kannattaa toimia nopeasti. Jos aikoo lähteä reissuun vähän ennen joulua tai joulun ja uuden vuoden välissä ja palata ennen tai jälkeen uuden vuoden, niin mitä varmimmin halvimmat liput saa mitä aikaisemmin pystyy ne ostamaan. Koska nämä lennot kerrassaan loppuunmyydään, ei ole mitään syytä, miksi niitä saisi myöhemmin halvemmalla, jos lennot saadaan myytyä loppuun kalliimmallakin.

Ihmisten määrä Palolemin rannalla Goalla ainakin tuplaantuu pari päivää ennen joulua. Tämä kuva tapaninpäivältä 2010.

Syyskuun Mondossa oli juttua halpojen lentojen metsästyksestä. Siinä selostettiin, että lippujen hinnat riippuvat todennäköisyyslaskennasta. Lentoyhtiöt arvioivat koko ajan, miten hyvin saisivat lippuja myytyä milläkin hinnalla. Jotenkin näin olen sen arvellutkin menevän, mutta oli kiva, kun se selostettiin yhdessä kappaleessa niin selvästi. Lentoyhtiöllä on jonkin verran johonkin hintaluokkaan kuuluvia lippuja ja jonkin verran johonkin toiseen.

Palolemin ranta on mukavan tyhjä suurimman osan vuodesta.

Lisäksi olen jostain muualta käsittänyt, että matkatoimistot saavat hankittua lentoja johonkin hintaan myytäväkseen, mistä syystä niiden hinnat voivat toisinaan olla joillekin lennoille halvempia kuin samat lennot suoraan lentoyhtiöltä, kuten Finnairilta ostettuna. Mutta en ole tästä asiasta varma, onko se näin.

Etsin muutamana päivänä lentoja Helsinki-Bangkok-Helsinki. Etsin lippuja tuntikausia, koska etsin Bangkokin lentoja myös kaikista mahdollisista Euroopan kaupungeista ja erikseen halpoja lentoja Suomesta noihin kaupunkeihin. Ei tärpännyt sitä kautta. Mutta sitä kautta huomasin, että göteborgilaiset ja tukholmalaiset pääsevät Bangkokiin suomalaisia halvemmalla. Ruotsalaisia taitaa matkustaa sinne niin massoittain, että tuo on mahdollista. Prahastakin pääsi edullisesti, mutta ei tarpeeksi edullisesti, jotta minun olisi sinne kannattanut ensin lentää.

Näkymä bussista matkalla lentokentältä Bangkokin keskustaan.

Halvimpia lentoja olisi tarjonnut China Southern reitillä Helsinki – Amsterdam – Kanton – Bangkok – Kanton – Amsterdam – Helsinki. Tuntui vähän nihkeältä tämä vaihtoehto. Ensinnäkin on ikävää lentää ensin ihan väärään suuntaan Amsterdamiin. Toiseksi Kantonissa eli Guangzhoussa ei kuitenkaan olisi ollut kunnolla aikaa olla ja viisuminkin olisi joutunut hankkimaan lentokentältä poistuakseen, jos se ylipäätään olisi ollut sallittua (myöhempi lisäys: ei tarvitse hankkia viisumia, jos poistuu Kiinassa kentältä transitmatkalla). Kolmanneksi kaksi vaihtoa tuntui vähän liialta. Eikä heidänkään lentonsa olleet hinnoiltaan sopivat sen kannalta, että halusin viruttaa matkaa ihan uuteen vuoteen asti.

Khao San Road taitaa olla vilkas ympäri vuoden.

Päädyin 818 euron lentoihin Helsinki – Hong Kong – Bangkok – Hong Kong – Helsinki. Helsinki – Hong Kong -osuudet ovat Finnairilta ja muut Cathay Pacificilla. Sata euroa halvemmalla olisi saanut Finnairin suorat lennot Bangkokiin, jos olisin suostunut palaamaan viikkoa aikaisemmin jo joulupäivänä. Bangkokin lennoissa on selvästi pahin korkeasesonki noihin aikoihin. Ihmiset lentävät sinne lomalle todennäköisesti vähän ennen joulua, mutta eivät ole valmiita palaamaan vielä joulupäivänä, joten paluulentoja voi saada 717 euron hintapottiin silloin (ehkä vielä nytkin, koska Finnair mainostaa lentoja Bangkokiin hintaan 699 e).

Paluulennot joulun ja uuden vuoden välissä ja sen jälkeen ovat vaikeampia saada, menopaluuhinnat lähenevät 1000 euroa. Tiukimmalla budjetilla kannattaa siis jolkotella takaisin Suomeen jo ennen joulua, ellei ole mahdollisuutta odotella reissun päällä pitkälle tammikuulle.

Perinteisesti olen käyttänyt lähinnä vertaa.fi -hakua matkojen suhteen, mutta se ei ole enää tuntunut niin pätevältä kuin ennen. Sen tuloksia lähden yleensä täydentämään ainakin seuraavilla

 • ebookers.com
 • travellink.com
 • kilroy.fi
 • finnair.fi
 • turkishairlines.com

ja sitten vielä jos toden teolla etsin, niin:

 • lufthansa
 • klm
 • ja googlaan hakusanoilla cheap flights sinne ja tänne

Uusi hakukonetuttavuus oli kayak.com, joka oli aika sopiva minun joustaviin tarpeisiini. Siellä pystyy kirjaamaan ensimmäisen mahdollisen matkaanlähtöpäivänsä sekä kuinka monta yötä reissussa haluaa viettää suunnilleen viikon tarkkuudella (esim. 42-48 yötä). Hakukone hakee kuukauden ajalta tuosta ensimmäisestä mahdollisesta lähtöpäivästä lähtien halvimpia lentoja. Monissa hakukoneissa ja lentoyhtiöiden sivuilla on työlästä palata aina kokeilemaan eri lentopäiviä. Harvat sivut, jos juuri mitkään, kun sallivat enempää haarukointia kuin 7 päivän ajalta eli +/- 3 päivää syötetyistä matkapäivistä. Kayakin kautta löysin omat Travelpartnerilta ostamani lennot.

Ostin vielä lisäksi Bangkok – Hanoi ja Ho Chi Minh City – Bangkok -lennot Air Asialta. Tein hakuja hakukoneissa ja eri lentoyhtiöiden sivuilla, mutta Air Asian lennot olivat halvimmat. Air Asialta saa joskus naurettavan halpoja lentoja, joten niiden sivut kannattaa tsekata ensin, jos Kaakkois-Aasiassa aikoo lennellä. Nyt lennot maksoivat yhteensä noin 200 euroa. Air Asia on alkanut harrastaa samoja ärsyttäviä kikkoja kuin esim. Ryanair:

 • jos maksaa luottokortilla, tulee 240 bahtia luottokorttimaksu
 • kaikista ruumaan menevistä laukuista joutuu maksamaan, 370 bahtia maksaa alle 15 kg laukku. Voi myös olla laittamatta mitään ruumaan.
 • sivut yrittävät oletuksena myydä istumapaikkamaksua
 • sivut yrittävät tyrkyttää vakuutusta, josta ei yhdellä klikkauksella selviä, vaan ensin pitää painaa cancel-sanaa, sitten klikata Peruuta ja sitten vielä kerran klikata että olen varma etten halua vakuutusta.
 • myyvät myös ruoka-annoksia, jotka ovat listattu ja niistä voi valita.

Kannattaa siis tarkkailla oikeassa reunassa olevaa hintalaskuria, ettei sinne ilmesty mitään ylimääräisiä maksuja. Kun maksoin Master Cardilla, niin piti vielä pankkitunnuksilla maksu varmistaa, mikä on hyvä juttu.

Muita lentomatkailuun liittyviä juttujani:
Ryanair on kiero
Matkakuume on tauti, joka tappaa
Hillitty lentokenttätyyli

Myöhemmin lisättyä: reissu peruuntui

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s