Koiran hankkiminen ja matkailu

on
Koiranpentu Belizen Sittee Riverissä.

Koirat ovat yksi maailman parhaista asioista, mutta miten elämä koirien kanssa sopii yhteen matkailuhimon kanssa? Aika huonosti. Jos tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu useiden kuukausien reissut, ei koiran hankkiminen käy näiden suunnitelmien kanssa yhteen.

Balilaisia kulkukoiria Ubudin koiratarhalla.

Poikkeuksiakin voi olla. Ehkä varteenotettavin vaihtoehto on, että reissuruuna ei ole koiran ainoa huoltaja. Jos koira on tottunut useampaan kuin yhteen kotiin ja hoitajaan, voi yksi omistajista välillä kadotakin kuukausiksi ilman, että koira jää kaipaamaan. Jotenkin en kuitenkaan suosittelisi tällaista suunnitelmaa esimerkiksi kahdelle idealistiselle opiskelijakaverukselle. Jos toinen omistajista tekisikin liukenemistempun, pitää toisen omistajan olla vastuullinen yksinhuoltaja.

Toinen vaihtoehto lienee matkustaminen koiran kanssa. Tämä taitaa onnistua lähinnä vain Euroopassa. Aasian ja Etelä-Amerikan reppureissuille koiraa ei oteta mukaan. Minikoiran kanssa isommalla budjetilla homma voisi onnistuakin, kunhan ei liikkuisi paljon paikasta toiseen, yöpyisi luotettavissa koiraystävällisissä hotelleissa ja olisi huolellinen säädösten, kulkukoirien ja koiravihamielisten ihmisten kanssa.

Koiranpentu Belizen Placenciassa.

Vaikka ei olisikaan reissuhimoinen, on koiran ottaminen silti tosi iso päätös, joka sitoo oleskeluun kotona. Töiden jälkeen on tultava suoraan kotiin, on epäreilua jättää koira illoiksi yksin kun itse käy harrastuksissa, ja koiraa hankkiessa pitää jo olla tiedossa paikkoja, jonne koiran voi jättää lyhyeksi aikaa hoitoon.

Koiran hankkiminen ei ole hyvä idea myöskään, jos haluaa nipistää kaikissa menoissa matkakassaa varten. Rahaa voi kulua satoja euroja vuodessa eläinlääkärikäynteihin, jos koiralla on joku sairaus. Minulla on kulunut vuosittain noin 100-150 euroa koiran tavallisiin vuositarkastuksiin ja rokotuksiin eläinlääkärillä. Lisäksi tänä syksynä meni noin 400 euroa koiran yskän tutkimiseen. Jos kasvaimet olisivat olleet leikattavissa, olisi siihen mennyt ehkäpä tuhansia euroja. Lisäksi koiraa aktivoiviin puruluihin kuluu rahaa, kuten junien lemmikkimaksuihinkin.

Koirien kanssa eläminen on ihanaa ja elämässä pitää olla muutakin kivaa kuin matkailu. Mutta koiralle pitää pystyä tarjoamaan tosi hyvä koti. Ja usein koiraystävällisin valinta on jättää oma koira hankkimatta ja nauttia kavereiden koirien ja reissuilla kulkukoirien seurasta.

7 Comments Lisää omasi

 1. Nyt kun minulla ei ole enää ollut koiraa yli puoleen vuoteen, koirakuume vaivaa. Siihen hieman auttoi se, että oli taas pari päivää hoitokoira. Se muistutti taas, miten esim. aamulla pitää ehtiä ulkoilemaan ennen töitä.

  Hankkisin kyllä koiran tai parikin, mikäli jatkaisin Suomessa säännöllistä työelämää ja harrastamattomuutta. Mutta en sellaista elämää enää kestäisi, vaikka silloin saisikin elää koiran kanssa. Ajattelin sitten Thaimaassa käydä rescue centereissä ulkoiluttamassa ja hellimässä koiria.

 2. Inka sanoo:

  Mitä ajattelit syöttää koirallesi? Koira ei oikein käy vegaaniruokavalion kanssa yhteen. Vegaaninappulat ovat kyllä aika huvittava ajatus, mutta niitäkin näyttää olevan keksitty. =)

  http://www.veggiepets.com/shop/vegetarian-vegan-dog-food.html

  1. Tämä ei ole helppo kysymys ja vastaukseni on toisaalta-toisaalta. En ole hankkimassa koiraa varmaan pitkiin aikoihin, koska haluan olla mahdollisimman vapaa. Mutta puolitoista vuotta sitten kuollut koirani söi mitä milloinkin, paljon itse tehtyä koiranruokaa ja vegenappuloitakin. Vaikka ne äkkiseltään kuulostavat huvittavalta keksinnöltä, en oikeastaan pidä niitä sen ihmeellisempinä kuin lihaa sisältäviä nappuloita, joihin on sotkettu raaka-aineeksi sitä sun tätä. Syötin koiralleni varmasti paljon enemmän kasvista kuin mitä yleensä syötetään, mutta en esimerkiksi hennonut olla ostamatta koirani himoamia luita.

   Tämä on taas näitä ristiriitaisuksia mitä elämä on täynnä. Kun pelastaa rescue-koiran, syöttää sille kuitenkin monta muuta eläintä sen elämän aikana, mikä ei ole minulle ollenkaan ongelmatonta. Mutta ajattelen myös että kun joku koira on syntynyt maailmaan niin jonkun se pitää hoitaa ja se voin olla minä, jos pystyn hyvän kodin tarjoamaan. Enkä tätäkään asiaa ihan järjellä käsittele, vaan myös suurin tuntein koiria kohtaan 🙂 Miltä kuullostaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s