Tongasaarten rannat

on
Tongan saaria matkalla pohjoisilta Vava´un saarilta etelään Tongatapulle.

Tyynen valtameren saaret ovat unelma. En oikein kykene ajattelemaan minkään olevan niin jännää ja kaunista, kuin turkoosista merestä pilkahtavat riutat ja vehreät saaret hiekkarantoineen.

Iltainen Uolevan saaren ranta.

Vuonna 2008 valitsimme Tyynenmeren saariryhmistä Tongan, joka vaikutti kaikista saarista halvimmalta. Varmaan silläkin oli osuutta asiaan, miten paikkaa oli Madventuresissa hehkutettu. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet Fidzi, Cooksaaret, Tahiti ja Samoa.  Näistä Tahiti vaikutti tosi kalliilta paikalta, Fidzi vaikutti turhan turistikoituneelta ja Cooksaaret ovat hajalleen levittäytyneet. Samoasta saimme kuvan, ettei siellä olisi hyviä biitsejä, mutta tämä ei taida pitää paikkaansa. Eiköhän niitä sielläkin ole runsain mitoin.

Pääkaupunki Nukualofan rannalla kulkee polku, mutta ranta ei ole erityinen,.
Aaltoista rantaa Tongatapulla.

Olisimme matkallamme halunneet käydä ainakin parissa eri saarivaltiossa, kuten Tongalla ja Samoalla. Kulkuyhteyksiä tutkiskeltuamme huomasimme, ettei saarivaltioiden välillä ollut lentoja, laivoista puhumattakaan. Välissä olisi pitänyt lentää Uuteen-Seelantiin.

Tyyntä rantaa Tongatapulla.

Päätimme ottaa kohteeksemme pelkän Tongan ja olla siellä kuukauden, jonka siellä sai olla ilman viisumia. Nämä lentoyhteydet vaihtelevat vuodesta toiseen, tilanne voi nyt olla eri. Esimerkiksi tuolloin Vava´un saarilta oli juuri lopetettu Fidzin lentoyhteys.

Tongan kolme saariryhmää

Rantaa Ha´apain Lifukan saaren eteläkärjessä.
Rantaa Ha´apain Lifukan saaren eteläkärjessä.

Tongalla on kolme isompaa saariryhmää: Tongatapu, Ha´apai ja Vava´u. Nämä erosivat toisistaan mukavasti. Näillä viettämäämme aikaa määritti saarten välillä kulkevien lauttojen aikataulut. Niiden kulkeminen vaihtelee, toinen lautta upposi pari vuotta sitten ja toinen todettiin kulkukelvottomaksi.

Röpörantaa Ha´apailla.

Tongatapu on yksi iso saari, jolla sijaitsee maan pääkaupunki Nuku´alofa. Siellä on hiekkarantoja, mutta me emme löytäneet täydellisiä. Pää”kaupungin” rannat eivät ole hienoja, vaan satamamaisemaa. Kuitenkin saarelta löytyy esim. blowhole-rantoja, joissa rannan korallikallioihin kuluneista rei´istä tyrskähtää vettä geysirmäisesti, kun aallot täräyttäyvät kallioihin. Lisäksi löysimme rantoja, jotka olivat pitkälle matalia ja joiden pohjassa oli varmaan jotain vanhaa koralliriuttaa.

Ha´apailla sijaitsee todennäköisesti Tongan upeimmat hiekkarannat. Hiekkaa on loputtomiin. Joillain saarilla ei ole asutusta ollenkaan tai sitä on vähän. Lautat ja lentokoneet tulevat Lifukan saarelle, josta pääsee ihmisen tekemää kannasta pitkin pohjoisemmalle Foan saarelle.

Lifukan eteläpuolella oleva Uoleva on rantaparatiisi budjettihinnoin. Hiekkarantaa riittää ja paljon muuta ei olekaan.

Toisen majapaikan mökki Uolevan saarella.
Toisen majapaikan mökki Uolevan saarella.

Vava´un saaret eivät näyttäneet olevan hiekkarantaisia, loivien rantojen sijaan siellä tuntui alkavan kasvillisuus suoraan merestä ja kohoavan kukkuloina. Jostain syystä nämä saaret olivat erityisesti purjehtijoiden suosiossa, ainakin saarten isoin kylä Neiafu.

Kaukainen Tofuan saari Uolevalta kuvattuna.

Oman ihanan paikkamme Vava´ulla löysimme Tapana-saarelta, jossa ei ollut pitkiä hiekkarantoja, mutta mäellä olevalta mökiltä oli hienot näkymät merille ja saaren ympärillä hienoa snorklausta.

Saarimaisemat näkee lentokoneesta

Vava´ulainen saari. Useat saaret eivät olleet loivia.

Vaikka saimme kahlata, kellua, snorklata, sukeltaa ja meloa lämpimissä turkooseissa vesissä ja tuntea hiekkaa varpaidemme välissä, pystyi kauneimmat näkymät kokemaan lentokoneesta. Jos Tongalla aikoo lentää, kannattaa ehdottomasti lentää valoisaan aikaan, jolloin voi ikkunasta kurkkia saaria ylhäältä päin.

Jotkut maksavat tällaisista maisemalennoista, joten jos on tarve lentää Vava´ulta takaisin Tongatapulle, kuten meidän, niin siinä saa paikasta toiseen liikkumisen lisäksi myös maailman upeimmat näkymät.

Vava´un Neiafun ranta on hyvä purjeveneille.

Kun seuraavan kerran suuntaan Tyynellemerelle, voisin haluta mennä Fidzille, koska siellä taitaa kulkuyhteydet pelata hyvin. Eri saarille pääsee turismin vuoksi käsittääkseni käymään helposti ja kätevästi. Ja koska turismia on paljon, voi olla myös valinnanvaraa vähän enemmän. Sinne saattaisi onnistua vierailemaan halvemmin kuin Cooksaarille.

Lue muut Tonga-aiheiset jutut >>
mm. Sukellusta, snorklausta ja melontaa Tongalla >>

Disappear-saari Vava´ulla, joka tulee esiin laskuveden aikaan ja peittyy nousuvedellä.
Disappear-saari Vava´ulla, joka tulee esiin laskuveden aikaan ja peittyy nousuvedellä.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s