Hierojalla eri maissa

on
Sumatkan Bukit Lawangissa hierojalla. Huoneessa käyskenteli kanoja ja hieronnan jälkeen hieroja tarjosi kahvit ja kretekit ja siinä turistiin muutaman sanan indonesian taitoni ja elekielen kanssa.
Sumatran Bukit Lawangissa hierojalla. Huoneessa käyskenteli kanoja ja hieronnan jälkeen hieroja tarjosi kahvit ja kretekit.

Rakastan hieronnassa löllimistä. Olen kokeillut monien hierojien käsittelyä, vaikka minussa ei mitään lääketieteellistä vikaa olekaan. Uskon vain hieronnan auttavan moneen vaivaan, sellaisiinkin, joihin Suomessa lääkäri ei ensimmäisenä neuvoisi hierojalle menemistä.

Suomessa tämä nautinto on vähän kallista huvia. Ei niin, etteikö hieronnan pitäisi maksaa yli 50 euroa tunnilta, hinnoittelu on varmaan Suomen palkkatasossa ihan kohdallaan, mutta kalliilta se silti tuntuu. Onkin mieletöntä, että Intiassa ja Thaimaassa pääsee tunnin hierontaan noin kahdeksalla eurolla ja ehkä joskus vähemmälläkin.

Hierontatuoleja löytyy nykyään etenkin lentokentiltä.
Hierontatuoleja löytyy nykyään etenkin lentokentiltä.

Hierontaa on kovin monenlaista. Suomessa tyypillinen hieronta on sellaista, että hieroja löytää esimerkiksi niskasta kohtia, jotka kaipaavat erityistä pusertelua. Thaihieronnassa hierojat käyvät yleensä läpi tietyn rutiinin ja otteetkin ovat erilaiset. Siinä hieroja ei yleensä jää rutistelemaan jotain tiukkaa lihaskohtaa. Muutenkin otteet ovat erilaiset ja hierontaan kuuluu nautinnollisen tuskaisia venytysotteita.

Kävin Thaimaan Koh Taon majapaikassani Seashell Resortissa lyhyen thaihierontakurssin. Se oli kiva syventyminen tähän lajiin, johon minulla on lämmin suhde. Seuraavana kesänä jaksoin harjoitella hieromista vähän, mutta tärkeintä oli päästä paremmin perille thaihieronnan tekniikasta.

Thaimaassa hierontapaikkoja on paljon kaikkialla. Usein ne ovat sellaisia, että huoneessa on paljon patjoja vierekkäin ja samassa huoneessa hierotaan useita asiakkaita. Thaihieronnassa on yleensä vaatteet päällä, usein annetaan puuvillaiset housut ja paita, jos hierottavalla on vaikkapa hame päällään. Joskus hieroja laittaa ihoon tiikeribalsamintapaista voidetta.

Terveellistä lomaa varten ei tarvitse kirjautua kalliiseen detox-resorttiin, vaan voi halvalla käydä päivittäin joogassa ja hieronnassa.
Terveellistä lomaa varten ei tarvitse kirjautua kalliiseen detox-resorttiin, vaan voi halvalla käydä päivittäin joogassa ja hieronnassa.

Suomessa thaihieronnalla on intiimihieronnan maine, mutta sitä se ei ole oikeasti. Hieronnan nimi on nuad thai ja sitä opetetaan esimerkiksi Bangkokissa temppelissä lähellä Khao San Roadia.

Japanissa kävin sellaisessa hieronnassa, jossa olin istualtani ja etupuoleni nojasi hierontatuoliin. Hieroja käsitteli selkääni ja niskaani. Oli aivan erinomaista. En tiedä oliko siinä mitään shiatsuvaikutteita, shiatsu kun on Japanista, mutta aika saman tuntuista oli kuin Suomessakin hyvällä hierojalla.

Gili Airin saaren hierojamies.
Gili Airin saaren hierojamies.

Indonesian Lombokilla Gili Air -saarelle tuli joka päivä mantereelta hierojamies, joka völlytti meitä turisteja rannalla. Asetuimme vain jonkun rantabaarin tyynyille ja hän aloitti hieronnan. Sikäli jännä, kun kukaan indonesialainen nainen ei varmasti bikineissään makaisi ihmisten ilmoilla tuolla tavalla ja vielä mahallaan maatessa ottaisi bikinien nauhoja selästä auki. Mutta tuo oli kätevää ja halpaa toteuttaa noin, kun hierojan ei tarvinnut hankkia mitään tilaa hieronnalle. Rantahierontaa saa myös etenkin Thaimaassa, mutta myös Meksikossa sitä oli tarjolla.

Kailas Ayurvedan kyltti Bhakti Kutirissa.
Kailas Ayurvedan kyltti Bhakti Kutirissa.

Myös Intiassa olen käynyt hieronnassa Goalla Palolemin rannalla. Sieltä löytyy halvempiakin hierojia, mutta suosikkini on Bhakti Kutir -guest housen Kailas Ayurvedan hoidot. Sieltä saa välillä kahden hierojan käsittelyä, jossa maataan puisella sängyllä kun kaksi naista hieroo ayrvedisesti käyttäen paljon kuumaa öljyä. Lopuksi selkää paukutellaan kuumilla yrttinyyteillä. Kahden hierojan käsittely maksoi ainakin pari vuotta sitten 16 euroa tunnilta.

Bhakti Kutirissa olisi tarjolla myös keralalaista hoitoa, jossa maataan samalla kun ylhäällä olevasta vadista valuu öljyä otsalle. Siellä kokeilin myös jalalla tehtävää hierontaa. Makasin itse lattialla, kun hieroja käytti jalkojaan roikkuen itse katossa kiinni olevassa köydessä. Ihan mukava kokeilu, mutta paikan tarjoama perushieronta oli tehokkaamman oloista.

Lue myös:

Thaihieronta >>

Joogaamista Goalla >>

Lämpimään matkustaminen on terveellistä >>

Kauneudenhoito Thaimaassa >>

Höyrysaunassa Phuketissa >>

9 Comments Lisää omasi

 1. Teea sanoo:

  Hieronnassa käyminen on taivaallisen upeaa. Suomessa se tosiaan on sen verran hintavaa lystiä (tosin opiskelijat hierovat puolet halvemmalla), ettei kovin usein tule mentyä. Lisäksi siihen vaikuttaa se, että Tampereella on ainakin hankalaa saada hieronta-aikaa samalle päivälle, usein se pitää varata monta päivää etukäteen. Eräälle hyvälle hierojalle oli jopa kahden viikon jonot, minkä vuoksi vaihdoin paikkaa. Aasiassa on luksusta, kun hierojalle pääsee samantien. Itse käyn hierojalla Suomessa silloin kun paikat jumittaa ja tämän vuoksi ei viitsisi päiväkausia odotella.

  Mieleenpainuvin hieronta on ollut Intiassa, kun rinnat ja pyllykin hierottiin. En ollut varautunut siihen alastomuuteen, vaikkei se minua häirinnytkään, yllätti vain paikallisen kulttuurin tuntien. Lähdin hierojalta pää täynnä öljyä, jota sain monen shampoopesun ajan hinkata päästä pois 🙂

  1. Tampereella onkin ehkä Suomen paras hieroja, Ilona Hyvän Olon Ilonassa, jonne on kyllä jonoa. Ulkomailla onkin niin kiva, kun voi mennä hierojalle hetken mielijohteesta. Suomessa se ei löisi leiville, vaan hierojilla pitää olla koko päivä buukattuna, jotta siitä saisi elantonsa. Tai ehkä olisi uusi hyvä bisnesidea jossain kauppakeskuksissa, jos olisi kävele-sisään-hierontaa. Ehkä sinne olisi menijöitä.

   Goalla kahden naisen tekemässä hieronnassa he kävivät myös rinnatkin läpi, mutta tarkoitus oli ehkä imeyttää öljyä ihoon. Muuten se olisi aika turhaa, kun eihän niissä ole lihaksia. Mutta pakarat olisi kiva kun kaikki hierojat hieroisivat! Nimim.alaselkä jumissa.

 2. Minttu sanoo:

  Noista hinnoista tuli mieleen, niin mä pääsin Phuketissa 1,5h hierontaan viidellä eurolla! Se oli melkein ilmaista, ja sitten lopuksi sain vielä vihreää teetä. Sellainen rentoutuksen lopetus. 🙂 Oli kyllä aivan ihanaa.

  1. Tuo on kyllä halpaa, jos 200 bahtilla pääsee 🙂 Muistelisin, että joskus maksaa 400 bahtiakin (10 euroa), mutta olisiko rantakohteissa vielä halvemmat hinnat. Ja koko hierontakokemus on Thaimaassa yleensä kivempi kuin Suomessa viileissä, joskus lääkärinvastaanottotyyppisissä huoneissa. Thaimaassa hierojalla on esteettistä, rentouttavaa, lämmintä ja hemmottelua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s