Yangtsen risteily vuonna 2005 ennen joen nousua

on
Maisemaa Yangtsen varrelta.
Maisemaa Yangtsen varrelta.

Vuonna 2005 reissatessamme Suomesta Malesiaan asti junilla, busseilla ja muilla autokyydeillä hoidimme yhden välimatkan myös lautalla, kun Kiinassa matkasimme pitkin Yangtse-jokea Chongqingistä Yichangiin.

Joen varrella olevista mittareista seurattiin varmaankin patoveden nousua.
Joen varrella olevista mittareista seurattiin varmaankin patoveden nousua.

Ajankohta jokiristeilylle oli siitä historiallinen, että seuraavana vuonna alkoi valmistua valtaisa pato, joka vähitellen on nostanut joen pintaa lähes 100 metriä risteilemällämme pätkällä. Tämän takia maisemat ovat nykyään latteammat, koska joen pinnan kohottua eivät ympärillä olevat kukkulat näytä enää niin korkeilta. Joki on nyt myös leveämpi siellä, missä kukkulat eivät kohoa äkkijyrkkinä.

Joella oli liikennettä.
Joella oli liikennettä.

Päivät tuijotimme maisemia kolme yötä kestäneellä risteilyllä. Kannella seistessä sai välillä myös nähdä, kun lautan ikkunoista viskottiin jokeen roskia, mm. viskipulloja. Kallioihin oli paikoin maalattu korkeusmittoja, joista padon rakentuessa pystyy seuraamaan helposti veden nousua. Näiden avulla pystyi kauhistelemaan, mitä kaikkea padon veden alle tulee jäämään. Alle jäi kyliä, kaupunkeja ja historiallisia kohteita ja padon takia siirrettiin yli miljoona ihmistä.

Lauttamme taimmaisena.
Lauttamme taustalla.

Ostimme jokiristeilypaketin Chengdun hostellistamme, kuten myös bussimatkat Chengdu-Chongqing ja Yichan-Wuhan. Otimme varmaankin halvimman mahdollisen risteilyn, jossa majoituimme kuuden sängyn dormiin, jossa oli oma pieni kylppäri. Olimme lautan ainoat länkkärit. Suurimman osan aikaa olimme huoneessa kahdestaan, mutta jossain vaiheessa kyytiin tuli kaksi kiinalaista, jotka kuluttivat aikansa lähinnä polttamalla hytissä tupakkia.

Lauttoja Chonggingin satamassa.
Lauttoja Chongqingin satamassa.

Chongqingiin piti lähteä aikaisin aamulla bussilla ja kaupungissa odoteltiin päivä, kun lautta lähti vasta illalla. Näimme hieman kaupunkia, mutta emme kuitenkaan, koska emme edes saaneet kuvaa, että kyseessä on valtava kaupunki.

Kaunnita maisemia joella, jossa oli koko ajan sumuista.
Kauniita maisemia joella, jossa oli koko ajan sumuista loka-marraskuussa.

Laivamatkan toisena päivänä pystyi näkemään joen jylhimpiä maisemia eli Three Gorgesin rotkot. Ensimmäisen rotkon kokemista varten piti herätä aikaisin aamulla katselemaan. Laiva pysähteli matkan aikana myös temppeleille, mutta koska emme jaksaneet käydä tutustumassa kaikkiin sellaisiin matkamme varrella, kävimme sen sijaan  syömässä satamissa ja ostamassa hedelmiä. Lautalla oli onneksi kioski, josta saimme jotain syötävää ostettua matkalla. Yläkerran ravintolasta emme kai mitään olisi saaneet, ja emme kai saaneet sinne edes mennä, kerran yritimme ja meidät ajettiin pois.

Kanavassa.
Kanavassa.

Lautta tuli suurelle ja pahalle padolle pimeän aikaan. Saimme mielenkiinnolla seurata laivan liikkumista kanavissa. Pari ensimmäistä sulkua veden tason laskemisineen jaksoin seurata, mutta niita taisi olla sitten yön aikana useampia, siltä ainakin tuntui kun etenemme hitaasti kanavassa.

Kanavan katselua lautan kannella.
Kanavan katselua lautan kannella.

Kustannukset vuonna 2005:
Jokiristeily 3 yötä 6 sängyn hytissä 3-luokan paikoistamme jotain 375 juania/hlo (46 e).
Bussi Chengdu-Chongqing  120 juan (15 e)
Bussi Yichang-Wuhan  120 yuan (15 e)
Three Little Gorgesia olisi päässyt katsomaan pienemmistä veneistä käsin  200 yuanilla (25 e)
Patokierros olisi maksanut 170 yuania (21 e)
Lisäksi matkan aikana olisi ollut pääsymaksuja eri temppeleihin

Tykkää Reissausta ja ruokaa -sivusta Facebookissa!

Juttu Siperian ylityksestä junalla

9 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s