Avokado ruoan messevöittäjänä

on

avokadoAvokado on loistavaa ruokaa. Sillä messevöittää salaatit niin, etteivät ne kaipaa salaatinkastiketta tai öljyä, ja se sopii leivän päällysteeksi. Joskus syön niitä kuten aina lapsuudessani eli halkaisen kahtia ja laitan päälle suolaa ja sitruunamehua, toisinaan etikkaa sitruunamehun sijaan. Suola ja sitruunamehu ovatkin avokadon parhaat mausteet. Sitruuna myös estää avokadon maltoa tummumasta. Jos laitan avatun avokadon jääkaappiin, puristan sen pinnalle sitruunaa.

salaatti jossa avokadoaLapsena kasvatin avokadon taimia laittamalla siemenen vesilasiin neljän hammastikun varassa. Kun siemen alkoi itää, laitoimme sen multaan. Joskus ne lähtivät hyvin kasvamaan, mutta yleensä hukutin ne liikaan veteen tai johonkin epäsopivaan lannoitteeseen.

Raakaruoan syöjät ja muutkin saattavat laittaa avokadoa pirtelöön. Avokadopirtelö on minustakin hyvää, mutta tykkään pirtelöistäni kevyempänä. En halua avokadojen rasvaisuutta niihin. Eri asia on, jos näiden smoothieiden sijaan haluaisin perinteisempää pirtelöä, johon laitetaan jäätelöä. Silloin avokado olisi hyvä vaihtoehto jäätelölle. Yllättävää kyllä, avokado sopii hyvin makeisiinkin ruokiin. Silvoplee-ravintolassa ostan joskus elävänravinnon kakkua, jossa päällys on avokadopohjaista moussea.

viherpirtelöMuutenkin olen ollut huono tekemään avokadosta muita ruokia kuin sushin täytettä ja guacamolea. Olen joskus lisännyt sitä lämpimiin ruokiin syöntivaiheessa, etenkin silloin, kun en ole ihan tyytyväinen kokkaustulokseeni. Avokadopalat voivat tehdä ankeasta ruoasta paremman. En ryhtyisi avokadoa kuumentamaan kuten jotain vihanneksia, se on niin kallisarvoinen vitaminipommi ja hyvää raakana. Se muuttuu hellalla kypsennettynä pahanmakuiseksi.

Guacamolen pääaines on avokado, mutta vaikka guacamoleen laittaisi eri kerroilla täsmälleen saman verran mausteita, voi lopputulos olla erimakuinen kuin toisella kerralla. Avokadot ovat hyvin vaihtelevalaatuisia. Pidän yleensä enemmän hass-avokadolajikkeesta, joka on tummemman vihreä ja röpöpintaisempi kuin kaupoissa näkyvät sileämmät ja vaaleamman vihreät lajikkeet. Lajikkeita on kauheasti erilaisia, mutta harvoja päätyy Suomen kauppoihin.

sileä guacamole
Sauvasekoittimella tehty hienojakoinen yksinkertainen guacamole.

Viime keväisen matkamme Meksikon osuudella guacamole oli pelastava ruoka, jota oli saatavilla kaikissa ravintoloissa. Muutoin ruokatarjoilu ei tehnyt minuun erityisempää vaikutusta.

Guacamole (yksinkertainen versio)

2 avokadoa
2 pientä valkosipulin kynttä
1,5 rkl sitruunamehua
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria

Muussaa avokadot lautasella haarukalla. Raasta valkosipulin kynnet joukkoon. Lisää loput ainekset ja sekoita.

Rosoisempi guacamole, joka on tehty haarukalla ja jossa on joukossa tomaatin ja punasipulin paloja.
Rosoisempi guacamole, joka on tehty haarukalla ja jossa on joukossa tomaatin ja punasipulin paloja.

Guacamole (runsaampi versio)

1 kypsä avokado
1 valkosipulin kynsi
pienen sitruunanpuolikkaan mehu
½ tl suolaa
¼ tl cayennepippuria (tai mustapippuria)
puolikas tomaatti
puolikas pieni punasipuli

Soseuta avokado käsin haarukalla. Purista sitruunaa joukkoon ja vatkaa haarukalla. Hakkaa valkosipulin kynsi aivan pieneksi tai purista se avokadon joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria. Poista tomaatista löysät sisäosat, leikkaa tomaatista ja punasipulista hakkelusta ja sekoita guacamolen joukkoon.

Voit lisätä joukkoon tuoretta korianteria, mutta monet eivät sen mausta pidä.

Guacamolen voi valmistaa myös sauvasekoittimella, mutta itse pidän enemmän rouheammasta koostumuksesta kuin sileästä. Jos laitat joukkoon myös tomaattia ja sipulia, niin lisää ne käsin pilkottuna joukkoon, älä soseuta joukkoon sauvasekoittimella, itse ainakaan en tykkää lopputuloksen mausta. Tomaatit ja sipulit ovat paremman makuisia sattumina. Tomaatti tekisi guacamolesta myös liian löysää joukkoon soseutettuna.

14 Comments Lisää omasi

  1. Teea sanoo:

    Avokado on herkullista ja monikäyttöistä! Eniten käytän sitä salaatissa, se kosteuttaa ne hyvin, joten ei tarvitse kastikkeita käyttää. Myös kakkujen täytteisiin se sopii, jäätelössä myös hyvää. Tomaattikeittoonkin olen sitä laittanut, mutta olen samaa mieltä, ettei sitä kannata kuumentaa. Maku ei tule niin selkeästi keitossa esille, joten parempi säästää se muihin kokkailuihin.

  2. Tuo kakkujen täyte on hyvä idea! Kun seuraavan kerran tulee tehtyä täytekakkua, voisi laittaa sisälle avokadososetta vaikkapa banaanin kanssa. Oletko tehnyt itse jäätelöä avokadosta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s