Joogaamista Goalla

on
Terveellistä lomaa varten ei tarvitse kirjautua kalliiseen detox-resorttiin, vaan voi halvalla käydä päivittäin joogassa ja hieronnassa.
Entinen Deepak Sharman joogashala Palolemissa. Joogassa oli mukavinta käydä aamulla ennen kuin tuli liian kuuma.

Kokeilin ensimmäisen kerran astangajoogaa Goalla. Olin kyllä ns. mummojoogaa harrastanut kansalaisopiston tunneilla, mutta astanga on ihan erilaista, hikoiluttavaa ja hengästyttävää raskasta joogaa.

Ganeshamaalaus Gokarnassa seinässä.
Ganeshamaalaus Gokarnassa seinässä.

Reissukaverini harrasti astangaa ja hänen käydessään tunneilla matkustin yleensä hänen vuokramoponsa kyydissä anjunalaisen joogahotellin uima-altaalle löhöämään. Kerran sitten yritin itsekin alkeistuntia joogakoulussa, jota ei enää taida olla. Kävimme vilkaisemassa riksalla myös Purple Valley -joogakeskusta, jossa pikkulaaksossa joogit löhöilivät luppoajallaan riippumatoissaan.

Joogaposeerausta.
Joogaposeerausta.

Suomessa Helsingin astangajoogakoulussa olen käynyt vuosia sitten alkeiskurssin ja joillain tunneilla. Enemmänkin olen harrastanut sitä kotonani tai ulkomailla. Välillä en ole harrastanut yhtään, enkä ole päässyt siinä juuri eteenpäin aloittamisen jälkeen.

Goan Palolemissa talvella 2010 tuli käytyä useammillakin tunneilla viikossa ja siinä tunsi jo kehittyvänsä. Deepak Sharmalla oli silloin joogakoulu Palolemissa ja suosittelen hänen opetustaan lämpimästi. Nyt hän pyörittää isompaa joogakeskusta hieman Palolemista pohjoiseen Agonda Beachilla. Sampoorna Yoga -keskuksessa voi opiskella joogaopettajaksi, mutta en tiedä, voiko siellä enää käydä drop in -joogatunneilla vai osallistutaanko siellä aina pidemmille kursseille. Haluaisin päästä sinne pidemmäksi aikaa joogalomalle.

Om-paitainen poseeraus Vagatorin rannalla.
Om-paitainen poseeraus Vagatorin rannalla.

Joogaretriitit ovat mielestäni vähän kalliita. Usein niissä on vikana se, että ne ovat turhan hienoissa ja kalliissa paikoissa. Paras olisi kun vain voisi omatoimisesti majoittua missä lystää retriittipaikan lähistöllä ja maksaa vain opetuksesta.

Maalaus Krishnasta ja gopi-tytöistä Keralassa.
Maalaus Krishnasta ja gopi-tytöistä Keralassa.

Astangajooga on tosi kätevä liikuntalaji matkaillessa. Sitä varten tarvitsee vain ehkä 1 X 2 -metrisen tilan eikä mitään varusteita. En ole kuljettanut mitään joogamattoa mukanani. Tykkään eniten joogasta puulattioilla, koska ne ovat yleensä pitävät. Kaakelilattioilla hikiset kädet ja jalat alkavat liukua. Silloin olen usein laittanut mahdollisen pyyhkeen, maton tai huivini alleni. Tai joskus meillä on ollut mukana jonkinlainen ruokomatto. Jos minulla on hyvä joogaputki, pitää majapaikat valita sen mukaan, että siellä on hyvä joogata.

Olen sellainen kuuman ilman ihminen, että hikinen sää saa minut energiseksi ja silloin tekee mieli liikkua. Kylmyydessä taas käperryn liikkumattomaksi ja jäykäksi. On inhottava ajatus hikoilla kylmässä ilmassa, minulla on niin monta vilustumiskokemusta sellaisissa säissä urheillessa, että uskon ettei hikoilu ja kylmyys käy yhteen. Hellettä sen olla pitää.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s