Voisiko Intiaan matkustaa maateitse?

on

mumbaissa asemalta asemalle

Olen miettinyt Intiaan lähtemistä ilman paluulippua ja ajatukseni etenivät siihen, että yksisuuntaisen lipun sijaan sinne voisi matkustaa maateitse. Thaimaahan on helppo matkustaa Siperian ja Kiinan läpi, mutta Intian ympärillä sijaitsee hieman hankalampia maita, joita turistit, kuten minä, jännittävät.

Yksi keino mennä Intiaan olisi Tiibetin ja Nepalin kautta, joihin haluan kyllä päästä joskus käymään, mutta nyt tutkailin Iranin ja Pakistanin reittiä. Katsoin juuri uudestaan Leijapoika-elokuvan ja mietin alueen kiehtovuutta, vaikka Khaleid Hosseinin kirjojen maailma onkin kauhea sitten kun meno alkaa mennä pieleen.

Afganistanin voi jättää väliin

pickupissa LaosissaSen verran hatarasti osasin ulkoa alueen karttaa, että muistelin Iranin olevan pienempi, Afganistanin isompi ja että Pakistaniin kuljettaisiin Iranista aina Afganistanin kautta. Afganistaniin ei kuitenkaan tarvitse mennä, koska Iranilla ja Pakistanilla on paljon yhteistä maarajaa rannikolta lähtien.

Aikoinaan oikeat goahipit matkustivat vapaasti tätä reittiä poiketen myös Afganistanissa eli ”Afgoissa”, jossa Kabulissa kuulemma sijaitsee vanha kauppakatu Chicken street, jossa matkaajat hengailivat. Kunpa olisin päässyt alueella käymään aikoinaan ennen talebania.

Iraniin turistiksi

Iranissa pystyy matkustamaan ja näin ihmiset myös tekevät. Maahan matkaamista netissä tutkailtuani sain tietää, että se on ihan kelpoisa ja mielenkiintoinen turistikohde. Siellä pitänee peittää hiukset ja niska ja laittaa päälle nilkkojen yli ulottuva hame ja iso pidempi takki. Nämä eivät aiheuta minulle ongelmaa, vaikka typeriä sääntöjä ovatkin. Iraniin kannattaa hankkia viisumi etukäteen suurlähetystöstä, vaikka sen saattaa rajaltakin saada. Julkisen liikenteen pitäisi pelata hyvin, mutta raja-alue Pakistaniin taitaa olla hieman hankalampi.

miehiä bussissa seisomassaLuettuani ensin tarinoita erinäisillä autokyydeillä etenemisestä Turkista Iraniin sain tietää, että ihan vain junallakin pääsee suoraan Istanbulista Teheraniin. Paljon helpompaa ei voisi olla, kun juna-aikataulutkin ovat netissä.

Olin jo ajatellut, että matkustusajankohta talvella tekisi matkaamisesta liian hankalaa. Minua ei nappaa joutua palelemaan raja-asemilla ja busseissa. Turkissa tie kulkee korkealla ja bussi voi juuttua lumeen. Mutta kerran viikossa kulkeva juna saattaisi ratkaista tämä ongelman. Teheranissa kylläkin myös on talvella pakkasta.

Entäs Iranista eteenpäin?

bussi sateella pimeälläYllätyksekseni Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteita ja The Longest Way Home -blogia lukiessani vaikuttaa siltä, että Pakistan onkin Irania hankalampi paikka. Olen ajatellut Pakistanin olevan vähän Intiaa tiukkapipoisempi paikka, mutta talebanit ja muut ovat tainneet pilata maan. Olen kuvitellut Intiasta voivan melko iisisti matkustaa Pakistaniin. Sillä taitaa olla paljon väliä, minne siellä suuntaa.

Kartasta huomasin, että Dubaista on ihan lyhyt merimatka Iraniin. Maiden välillä menee lauttoja, joten Dubaihinkin olisi helppo mennä. Vaikka se ei taida olla ihan minunlaiseni paikka, niin kyllähän sekin pitäisi joskus nähdä. Dubaista lähtee paljon risteilyjä, jotka pysähtyvät Intiassa. Jos asia tulee ajankohtaiseksi, pitää lähettää ympäriinsä laivayhtiöihin kyselyitä, jos joukossa olisi joku halvempikin versio. Olisi sekin kokemus.

Keski-Aasian reitti

liikennettä KeralassaJos karttaa oikein katsoo, niin suorin linja Suomesta Intiaan kulkee Venäjän, Kazastanin, Uzbekistanin, Afganistanin ja Pakistanin kautta. Toki siellä voisi hieman kiertää ja mennä Tadzikistanin ja Kiinan kautta. Sieltä vaan päätyy Intian Jammun ja Kasmirin alueelle, jonne ei aina ole mahdollista matkustaa hankalan tilanteen takia. Myöskään talvi ajankohtana ei käy. Ja kuulemma Kiinasta ei pääse Intiaan tuolta muutenkaan, pitää aina mennä Nepalin kautta. Kartasta näkee, ettei Intian luoteiskolkan rajalinjat ole ihan sovinnossa naapurimaiden kanssa.

Käytin uuden vuoden päiväni katsomalla Ville Haapasalon Silkkitie-matkasarjaa, jonka avulla Keski-Aasian maat tulivat tutummiksi. Uzbekistan etenkin jäi kaivelemaan, jos joskus pääsisi sinne Buharaan ja Samarkandiin.

Näillä näkymin mahdollisimmaksi vaihtoehdoksi jäänee Itä-Euroopan, Turkin ja Iranin kautta Pakistaniin, toki alueen viimeisin tilanne pitäisi tarkistaa. Samoin pitäisi ottaa selvää Dubain risteilymahdollisuudesta.

Intiaan liittyvät juttuni
Siperian radan muistoja

Turkin ja Iranin rajan ylittämisestä The longest way home -blogissa.
Iranin ja Pakistanin rajan ylittämisestä The longest way home -blogissa.

6 Comments Lisää omasi

 1. Teea sanoo:

  Mielenkiintoinen idea. Oletko lukenut Marketta Hornin kirjan 4 dollarin päivä? Hän matkusti Intiaan maitse Pakistanin kautta.

 2. Joo! Hyvä kun muistutit, pitäisi lukea uudestaan nuo sivut Intiaan matkustamisesta, että miten se häneltä onnistuikaan. Siinä oli todellisen penninvenyttäjän matkakirja. Olen lukenut kritiikkiä hänen kitsastelutyylistään, mutta hän kyllä taitaa elää Suomessakin samalla tavalla.

  1. Teea sanoo:

   Tälläisen käsityksen olen itsekin saanut, että elää hyvin pienin varoin Suomessakin. Oli kyllä todellinen penninvenyttäjä, kirjakin mielenkiintoinen 🙂

 3. kari eka sanoo:

  Höh ! Matkustaminen Intiaan Pakistanin kautta on out !
  Jos kerrankin käyt Pakistanissa – Intian vihollismaassa, niin joudut aina rajalla ja uuden viisumin hakemuksessa ongelmiin – tiedoksi !

  1. Hyvä tietää! Ei ole ollenkaan ajankohtaista itselle tämä maitse matkustaminen, mutta kyllä kiehtoo edelleen. Kunpa valtiot rauhoittuisivat, ihan itsekkäästi matkailijan näkökulmastakin katsottuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s