Kappadokian kummalliset kummut

on
Piikikästä ja karua maisemaa Kappadokiassa pyöreämpien kivien takana.
Piikikästä ja karua maisemaa Kappadokiassa pyöreämpien kivien takana. Maisemassa kaukana näkyy Uchisarin kylä ja sen kaksi kukkulaa.
Suosituimpia kuvauskohteita Kappadokiassa. Näitä kutsutaan keijukaisten savupiipuiksi.
Suosituimpia kuvauskohteita Kappadokiassa. Näitä kutsutaan keijukaisten savupiipuiksi.

Tein parin päivän retken Turkin Kappadokiaan ollessani Istanbulissa uuden vuoden aikaan 2010–2011. Monille Turkki on lämmin rantakohde, mutta tuolla mentiin talvitakissa pipo päässä. Uuden vuoden illan vietin ürgüpiläisen hotellin sängyssä ulkovaatteet päällä.

Luolia kalliossa ja tikkaat.
Luolia kalliossa ja tikkaat.

Koska Istanbul oli päällisin puolin nähty muutamassa päivässä, ostin kahden päivän retken Kappadokiaan, koska halusin päästä näkemään ihmeellisiä maisemia. Kaikille, joilla on hieman enemmän aikaa, suosittelen omatoimimatkaa, jolloin itse hankitaan bussimatkat Göremeen tai Ürgüpiin, majoitus vaikkapa netistä tai paikan päältä ja kyydit joltain paikalliskuskilta nähtävyyksille.

Luola kalliotötterössä.
Luola kalliotötterössä.

Mutta jos en olisi ottanut pakettia, en olisi ehtinyt yöbussimatkoiltani säätää itseäni heti sen aamun kierroksille, ellen sitten olisi hankkinut omaa kuskia. Tein sinne pikapyrähdyksen, mutta halvemmaksikin tulisi järjestää vierailunsa itse.

Hotellini, joka oli osin kallion sisässä.
Hotellini, joka oli osin kallion sisässä. Odotin kokonaan kallion sisässä olevaa erikoisuutta, mutta tällaisetkin kutsuvat itseään luolahotelleiksi.

Olin lähtenyt matkoille pelkkä Istanbulin matkaopaskirja mukanani. Olin siis Kappadokian suhteen pallo hukassa. Tiesin vain, että siellä on jänniä kivimuodostelmia ja hienoja maisemia. Mutta en tiennyt yhtään, millaista seutua se on. Ajattelin, että se on ehkä kuivaa asumatonta autiomaata, jossa ei majapaikkani lisäksi ole oikein mitään. Kuvittelin majoittuvani kallioon hakatussa hotellissa pimeyden keskellä, jonne pääsee vain turistikyydeillä, koska siellä ei asu kukaan.

Kappadokiassa on kuitenkin kyliä ja pieniä kaupunkeja, joiden asukkaiden tarvitsee päästä tavalliseen tapaan liikkumaan paikasta toiseen julkisilla kulkuvälineillä. Ihan tavallinen reittibussi oli minunkin yöbussini Istanbulista. Bussia piti aamulla vaihtaa jollain paikkakunnalla ja sitten kerran vielä vaihtaa autokyytiin perille Ürgüpiin. Olisi ollut ihan hyödyllistä, kun olisi ollut Turkista kertova opaskirja, en tykkää olla noin tietämätön jonnekin paikalle tullessani.

Näkymä hotellin terassilta.
Näkymä hotellin terassilta.

Liikuin kahden päivän ajan turistien pikkubussilla paikasta toiseen. Olin tyytyväinen, koska hienot nähtävyydet ovat hajallaan. Paketti oli ihan hyvä ja kattava. Mutta mietin, kuinka hienoa olisi joskus lämpimään aikaan palata sinne ja liikkua polkupyörällä upeiden maisemien keskellä poissa turistiryhmän aikatauluista.

Kameli ja "keijukaisen piiput".
Kameli ja ”keijukaisen piiput”.

Kuvat puhuvat puolestaan, Kappadokiassa oli ihmeellistä. Siellä oli vieri vieressä tatin muotoisia korkeita kiviä, joiden huippu oli leveämpi kuin alla oleva ”jalka”. Näitä löytyi eri kohteista aina vähän toisistaan eri näköisinä. Sitten oli muuten vain ihmeellisiä kivimuodostelmia aakeilla alueilla ja aaltoilevia kalliota.

Ihmiset ovat asuttaneet Kappadokian kukkuloita, eli monissa paikoissa kallioon oli hakattu huoneita asumuksiksi, kouluiksi ja kappeleiksi. Näiden maanpäällisten luolien lisäksi oli kokonaisia maanalaisia kyliä tai kaupunkeja. Kävimme sellaisessakin ihmettelemässä näiden vainoja piileskelleiden vanhojen kristittyjen asuinkoloja.

Vietin yhden yön hotellissa, joka mainosti itseään luolahotelliksi. Osa hotellista on kallion sisässä, mutta lienee vain kalliimmat huoneet ovat osaksi tai kokonaan kallioseinäisiä. Minun huoneeni oli aika tavallinen. Retken ensimmäinen ja kolmas yö menivät yöbusseissa nukkuen.

maisemaa Kappadokiassa

Aivan linnalta näyttävä kallio, jossa kivien päällä näyttäisi ihan kuin olisi torneja kattoineen.
Aivan linnalta näyttävä kallio, jossa kivien päällä näyttäisi ihan kuin olisi torneja kattoineen.
Kalliota, josta eroosio ei ole vielä erottanut toisistaan erillisiä kivipaaseja, jonka päällä on "lakki".
Kalliota, josta eroosio ei ole vielä erottanut toisistaan erillisiä kivipaaseja, jonka päällä on ”lakki”.
Kallioasumusalue, joka on nyt museo ja turistikohde.
Kallioasumusalue, joka on nyt museo ja turistikohde.
Uchisar on jännä kukkulalla osin kallion sisässä oleva kylä.
Uchisar on jännä kukkulalla osin kallion sisässä oleva kylä.
Uchisarin kylän takana on tällainen puisto.
Uchisarin kylän takana on tällainen puisto.
Yhdessä kylässä oli ollut komea kallioon hakattu kerrostalo, joka oli romahtanut. Tässä siis läpileikkaus sellaisesta kalliosta.
Yhdessä kylässä oli ollut komea kallioon hakattu kerrostalo, joka oli romahtanut. Tässä siis läpileikkaus sellaisesta kalliosta.
Kylänraitti romahtaneen kalliotalon kylässä.
Kylänraitti romahtaneen kalliotalon kylässä.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s