May Kaidee´sin kasviskokkikoulussa Bangkokissa

on
Kurssin ruoka-ainekset oli nätisti pilkottu etukäteen ja sijoitettu kokkauspisteiden viereen.
Kurssin ruoka-ainekset oli nätisti pilkottu etukäteen ja sijoitettu kokkauspisteiden viereen.

Olen kahdesti ollut May Kaidee´sin kasviskokkauskurssilla Bangkokin Banglamphussa. Thaimaassahan on tarjolla thairuoan kokkauskursseja siellä sun täällä, mutta en muista nähneeni toista kasviskoulua.

salaatti
Herkullinen thaisalaatti pyöräytettiin nopeasti pannulla.

May Kaidee´sin kursseilla ei joudu tekemisiin lihan, kalan, kananmunien tai äyriäisten kanssa, eikä May Kaidee´sin ruokiin eikä thairuokaan juuri muutenkaan kuulu maitotuotteet. Toki jotkut koulut saattavat pyynnöstä järjestää ryhmälle kasviskokkailua tai kasvissyöjä voi kursseilla valmistaa ruoat vähän toisin. Ehkä joskus testaan muita kouluja vertaillakseni ruoanlaittotapoja.

Isarnin alueen laab-salaatin kasvisversio.
Isarnin alueen laab-salaatin kasvisversio.

Vaikka olisi jo harrastanut thaikokkailua, antavat tällaiset kurssit varmaan kaikille jotain uutta. Eri ihmiset käyttävät erilaisia tekniikoita ja tapoja. Kurssilla opitut asiat ovat olleet minulle hyödyllisiä jälkeenpäin, vaikka en ihan samanlaisia makuja ole kotona aina saanutkaan aikaan. Toisaalta esimerkiksi minun tom kha -keittoni on aina hieman eri makuista, mutta niin se Helsingin lempithairavintolassanikin aina erilaista, mutta hyvää.

Pad thai -nuudeliannos opetettiin valmistamaan.
Pad thai -nuudeliannos opetettiin valmistamaan.

Kurssin nettisivuilla on hyvin selostettu sisältö. Neljän tunnin kurssilla vauhti on aika sopiva. Ei ole mitään ankaraa opettajaa, vaan semmoinen hauska ilmapiiri. Ei hosuta, mutta ruoka valmistuu nopeasti valmiiksi pilkotuista ja hienosti esille laitetuista aineksista. Yksi viimeistään tällä kurssilla oppimani asia on, että kannattaa kärsivällisesti pilkkoa ja esillepanna kaikki kokkausainekset ennen kuin aloittaa käristämään ensimmäisiä aineksia.

Massaman curry oli niin hyvää, kuten muutkin kokkailumme kurssilla.
Massaman curry oli niin hyvää, kuten muutkin kokkailumme kurssilla.

Koska ruoka on nopeavalmisteista kaasuliedellä, ehtii kurssin aikana tehdä monta ruokalajia. Kurssilla huomaa myös sen hauskan asian, miten pienillä vaihteluilla melko samoista aineksista monet thairuoat syntyvät. Esimerkiksi kookoksinen tom kha -keitto on kuin tom yam, mutta se muuttuu eri keitoksi kookoksen myötä, curryt vaativat eri currytahnansa jne.

Green curry.
Green curry.

Kurssilla syödään paljon. Jokaisen ruokalajin tai parin jälkeen syödään kokkaukset, mikäli jaksetaan. Myös muiden ryhmien versioita pääsee maistelemaan. Osallistuessani näille meitä on ollut 4–6 kurssilaista ja ruokaa tehdään pareittain toisen lukiessa ohjetta toisen hoitaessa paistamisen.

Sticky rice mango -annos banaanin kera tuotiin jälkiruoaksi meidän itse riisiä valmistamatta.
Sticky rice mango -annos banaanin kera tuotiin jälkiruoaksi meidän itse riisiä valmistamatta.

Jossain vaiheessa kurssia esitellään morttelin eli huhmareen käyttöä. Esittelyssä näytetään, miten saadaan yrttejä ja mausteita käyttämällä aikaan esim. vihreä currytahna tai salaatinkastike. Myös joitain ruokalajeja esitellään valmistamatta niitä alusta lähtien itse, mikä tuo ihan kivaa vaihtelua päivän antiin. Koko aikaa ei olla keittiöpuolella, vaan ravintolan puolella esimerkiksi käärittiin kesärullia. Niiden dippausta varten valmistimme aiemmin lieden ääressä maailman parasta pähkinäsoossia.

Kesäkääryleiden täytteet.
Kesäkääryleiden täytteet.

Ihan päivän alkupuolella ehdimme käymään myös läheisellä torilla näytteeksi ostamassa vihanneksia, jotta ainekset tulevat tutuksi jo siitä lähtien, miten ne löytää toreilta Thaimaassa.

Kesäkääryle valmiina rullattavaksi.
Kesäkääryle valmiina rullattavaksi.

Jossain vaiheessa kurssia laulaa lurautetaan yhdessä. Ihan lopuksi May Kaidee joko tanssii itse tai yllyttää kurssilaiset mukaan tanssimaan perinnethaitansseja. Nämä ovat mielestäni hieman kiusallisia hetkiä. Mutta kahdesti olen kurssilla kokenut, että osallistujiin tarttuu hyväntahtoisen kohtelias ja innokas käyttäytyminen ja siellä on mukavaa olla.

May Kaidee´s on myös ravintolaketju, jolla on kaksi ravintolaa Bangkokissa ja yksi Chiang Maissa (päivitys: Chiang Main ravintola saattaa olla kiinni vuonna 2014).

Lue myös:
May Kaidee´sin kasvisravintolat Bangkokissa >>
Massaman currya May Kaidee´sin tapaan >>
Aasiassa ruokaa on kaikkialla >>

Kuvia kasvisruoista, -ravintoloista yms. Thaimaasta:
Ruokakuviani Thaimaasta 2011 >>
Ruokakuviani Thaimaasta 2010

Kurpitsahummuksen tekoa.
Kurpitsahummuksen tekoa.
Matkalla torille.
Matkalla torille.
Vihannesten ostoa markkinoilla.
Vihannesten ostoa markkinoilla.
Vihanneskori.
Vihanneskori.
Kävimme katsomassa myös, miten kevät- ja kesäkääryleiden riisipaperi valmistetaan.
Kävimme katsomassa myös, miten kevät- ja kesäkääryleiden riisipaperi valmistetaan.
Ruoanpaistopiste.
Ruoanpaistopiste.
Huhmareen käyttö.
Huhmareen käyttö.
Joka välissä syötiin omatekoisia ruokia.
Joka välissä syötiin omatekoisia ruokia.
Kokkikoulun kyltti.
Kokkikoulun kyltti.

7 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s