
Satuin menemään Kiotoon heinäkuussa 2010 juuri kun siellä oli meneillään Gion matsuri -juhlat. Tämän takia majapaikat olivat tavallista tiukemmassa, mutta silti sain sisään marssimalla sänkypaikan siitä hostellista, minne suuntasinkin.

En oikein tiennyt, mitä kaikkea festivaaleihin sisältyy. Kaupungilla kävellessäni monenlaista yllättävää tuli vastaan. Erilaisia kulkueita, erikoisen perinteisesti pukeutuneita ihmisiä, koristeluita ja kojuja.

Kiotossa kuulemma japanilaiset pääsevät liikkumaan ilmaiseksi julkisilla kulkuvälineillä, jos heillä on päällään perinteiset yukatat. Minusta se on kiva tapa kannustaa pitämään yllä perinteitä. Ehkä siinä on hieman ajateltu turitsejakin, mutta arvelen Kioton turisteista suurimman osan olevan japanilaisia. Eli oikeastaan siinä kannustetaan japanilaisia itseään eläytymään maansa kauniiseen vanhaan pääkaupunkiin.

Juhlan aikana yukatoita oli katukuvassa tavallista enemmän. Pääsin näkemään miehillä myös perinteisiä puukenkiä. Katselin itsekin kaupoista itselleni jotain kivaa yukataa kotioloasuksi, mutta olivat makuuni vähän turhan hempeitä tai sitten kalliita.
Japanissakin on Suomea vapaampi anniskeluoikeus, tuolla myytin olutta kaduilla riehakkaasti. Oli mukavaa sattua keskelle japanilaista festivaalia. Ihmisjono päättyi tietenkin ruokakojualueelle, ei hyviä festareita ilman ruokaa.
Lue myös: Kiotossa on maailman kaunein katu



4 Comments Lisää omasi