Kuhinan kaipuu

on
Iltavilinää New Yorkin Times Squarella.
Iltavilinää New Yorkin Times Squarella.

Kävin Docpoint-dokumenttielokuvafestareiden aikaan katsomassa Jäniksenä Varkaudessa -dokkarin. Se kuvasi mm. sitä, miten Varkaus oli joskus menevä teollisuuskaupunki, jossa paperitehtaan työvuoron päätyttyä kadulle tuli polkupyöräruuhka. En tunnistanut tuntemaani Varkautta vanhoista kuvista mitenkään. Uudet kuvatut pätkät tyhjistä kaduista taas näyttivät tutuilta.

Suomalaista kirkonkylämaisemaa Juvan tapaan.
Suomalaista kirkonkylämaisemaa Juvan tapaan.

Varkaus on minusta aika ankeanoloinen kaupunki. Itse asiassa suurin osa sen kokoisista suomalaisista kaupungeista on rumia ja innottomia paikkoja. Helsinkikin voi talvisin olla tosi kolkko. Voi että pidän niistä harvoista kesäpäivistä, kun keskustassa on jokin tapahtuma ja kaduilla on ihmisiä.

Mumbain takseja.
Mumbain takseja.

Ulkomaille on pakko aina päästä, jotta pääsisi oikein kunnon kuhinan keskelle. Suurkaupunkien kuhinassa tuntee elävänsä. Autojen ja mopojen määrä saattaa joskus ärsyttää, mutta ihmisten määrä harvemmin. On ihanaa, kun tuntuu kuin koko maailma olisi liikkeellä. Kaipaan erityisesti Bangkokiin ja New Yorkiin sekä Intiaan, jossa menoa ja meininkiä voi löytää monenkokoisista kaupungeista ja kylistä.

Se vasta onkin hienoa, jos jossain pienemmillä paikkakunnilla tuntee koko kylän olevan liikkeellä. Siksi torit ovatkin ykköskohteita reissuissa. Niissä tuntee, etteivät ihmiset kyhjötä kotonaan, vaan elävät elämäänsä ihmisten ilmoilla. Minusta on hienoa, jos aamukahvit voisi mennä juomaan kadulle, kuoria perunoita ulkosalla ja laittaa pyykit kuivumaan pihalle.

Hiljaista rantaa Tongan Tongatapun saarella.
Hiljaista rantaa Tongan Tongatapun saarella.

Oikeastaan on parasta, että olisi joko kunnolla kuhinaa tai sitten olisi ihan autiota ja hiljaista. Tai kaupungeissa ja kylissä tuo autius ja hiljaisuus ei ole toivottua, luonnon keskellä taas on. Kannatankin ihmisten pakkautumista tiiviisiin kaupunkeihin, jotta luontoa jäisi mahdollisimman paljon koskemattomaksi eikä metsiä tarvitsisi raivata lähiöiden tieltä.

3 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Kannatetaan 🙂 Täälläkin alkaa tämä talvi tökkiä oikein toden teolla….Ihmiset sen kuin kökkivät sisätiloissa, joko kotonaan taikka kaupungeissa kahviloissa yms. Ulkoilmaelämä on jotenkin niin paljon mukavampaa! Oi, tulispa jo kesä 🙂

    1. Nytkin tekis mieli lähteä Kallioon kävelylle, mutta siel tosi liukasta ja puiston penkillä ei tarkene istua, se on tylsää. Lusimista vielä pari talvikuukautta ja kyllä se siitä paranee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s