Kiinalainen uusivuosi

on
Kiinalainen uusivuosi Helsingissä.
Kiinalaisen uuden vuoden kulkue Helsingissä Bamboo Centerin ja Annantalon edessä.

Onpa kiva juttu, jos kiinalaista uutta vuotta aletaan juhlia Suomessakin näyttävästi. Tuollaisia juhlia ei voi olla liikaa. Minua siinä tietysti erityisesti ilahduttaa eksotiikka ja olen myös Kiinasta kiinnostunut.

Seurasin, miten kaksi pitkää lohikäärmeen luikeroa ja kolme töpömpää tapausta kiersivät tuottamassa onnea joillekin Helsingin keskustan kiinalaisille ravintoloille.

Pikku lohikäärmeet lumisateessa.
Pikku lohikäärmeet lumisateessa.

Luulen, että perinteen tarkoitus on nimenomaan onnen tuottaminen. Jos kiinalaisilta kysyy jonkin ihmeellisen asian merkitystä, aina vastaus on onnen tuottaminen, kaikki on aina lucky lucky happy happy.

Kiinalainen uusivuosi Lontoossa vuonna 2000.
Kiinalainen uusivuosi Lontoossa vuonna 2000.

Kiinnitin huomiota, että yhden kiinalaisen ravintolan edessä ei pysähdytty, joten ravintolat varmaan maksavat tuosta pysähdyksestä. Ehkä kyseessä ei välttämättä ole taikauskomus, vaan perinteen ylläpito ja hauskuutus, tai eihän sitä tiedä.

Seurasin samanlaista kulkuetta myös Lontoossa vuonna 2000. China Townissa kierteli pieni lohikäärme, joka pysähtyi kaikkien kauppojen ja ravintoloiden edessä.

Kiinalainen uusi vuosi Phuket Townissa.
Kiinalainen uusi vuosi Phuket Townissa.

Vuoden 2010 kiinalaisen uudenvuoden aikaan pöllähdimme Phuket Towniin muslimimaa Indonesiasta, tosin sen kristillisiltä alueilta Lake Tobalta. Thaimaassahan on paljon kiinalaisjuurista väestöä ja en ihmettele, jos hauskanpitohaluiset thaitkin haluaisivat juhlia aina kun on joku pieni syy.

Phuket Townissa oli puistoinen alue, jossa oli lavoja, musiikkia, ruoka- ja krääsäkojuja ihmisvilinässä. Oli viimeinen uuden vuoden viettopäivä siellä ja alue purettiin pian sen jälkeen kun sinne tulimme.

Lohikäärme ravintola Long Wallin edessä.
Lohikäärme ravintola Long Wallin edessä.

Helsingissäkin oli Lasipalatsin aukiolle rakennettu tapahtumatori. Lavalla oli kiinalaista tanssia ja musiikkia, jotka näytettiin myös isolta screeniltä. Kojuja oli erilaisilta järjestöiltä, kirjapainoilta ja kaupoilta, sekä tietysti kiinalaista ruokaa myytiin. Aukiolla oli tungos, pääsinpäs kuhinaan keskellä Suomen talvea! Ruokakojuihin oli kunnon jonot eikä ollut helppoa päästä katsomaan, mitä niissä oikein myytiin.

Kiina-aiheiset juttuni >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s