Tongariro Crossing on suosituin päiväreitti Uudessa-Seelannissa

on
Mount Ngaurunghoe oli ehkä hienoin näkymä Tongariro Crossingin varrella. Sinne olisi myös voinut kiivetä.
Mount Ngauruhoe oli ehkä hienoin näkymä Tongariro Crossingin varrella. Sinne olisi myös voinut kiivetä. Oikealla alhaalla kuvassa näky vaaleana juovana patikkapolku, jolta olemme tässä tulossa. Korkeilla nyppylöillä tuuli ikävästi.

Uuden-Seelannin pohjoissaarella olevassa Tongariron kansallispuistossa on maan suosituin päivässä käveltävä patikkareitti. Pohjoissaari on vähemmän vuoristoinen kuin eteläsaari, mutta sielläkin keskellä saarta kohoaa nämä vuoret, joissa on kaksi vanhaa tulivuortakin.

Uuden-Seelannin ehkä suosituimman patikkareitin Tongariro Crossingin alkumetreillä.
Tongariro Crossingin alkumetreillä.
Devils Staircasen raskas ja kivikkoinen nousu.
Devils Staircasen raskas ja kivikkoinen nousu.

Ajoimme edellisenä päivänä Taupo-järveltä Tongariron kupeessa olevaan Whakapapan kylään. Leirintäalue sijaitsi ihan kylässä, jossa oli myös keskus, josta sai tietoa seudun kävelyreiteistä. Siellä selvisi, että suosituin reitti on Tongariro Crossing ja että sen loppupää on eri kuin alkupää. Se ei siis ole rengasreitti.

Reitin alkupäähän järjestetään kuljetuksia ja loppupäähän noutoja. Viimeinen aamun kyyti reitin alkuun oli lähtenyt jo yhdeksältä aamulla, joten saapumispäivänä käppäilimme vain lyhyemmän 2,5 tunnin Silica Rapidsin kävelyn, joka alkoi ja päättyi Whakapapan kylään.

Maisema palkitsi Devils Staircasen nousun jälkeen.
Maisema palkitsi Devils Staircasen nousun jälkeen.

Seuraavana päivänä lähdimme kahdeksalta kyydillä Tongariro Crossingin 7,5 tunnin ja 18,5 kilometrin matkalle. Reitti oli vaihteleva, ensin tunti aika tasaista kävelyä pienemmin nousuin. Oli tammikuu 2008 ja vähän viileä aamu. Sitten tuli reitin pahin ponnistus, eli 45 minuuttia vienyt Devils Staircase-nousu, joka oli jyrkähköä kivikkoa.

Tasaisella South Craterilla sai kävellän pahoilaisen rappusten ja tulevan irtokivisen nousen välissä.
Tasaisella South Craterilla sai kävellän paholaisen rappusten ja tulevan irtokivisen nousun välissä.

Tämän jälkeen hyväkuntoisimmat ja ajoissa liikkeelle lähteneet voisivat lähteä 3 tunnin pyrähdykselle Mount Ngauruhoelle, joka on Tongariron vuorista keskimmäinen, perinteisen muotoinen vuori.

Täss
Ngauruhoelle jos olisi kiivennyt, ei olisi kannattanut laskeutua alas sen kraateriin.

Me jatkoimme etenemistä tasaista eteläistä kraateria pitkin liukkaalle nousulle, jossa kunnon retkeilykengät olisivat ehkä pitäneet paremmin pikkukivien päällä. Minähän olin reissussa pelkissä vedenkestävissä crocseissa ja pari päivää aiemmin ostin jotkut lenkkarit pärjätäkseni paremmin kävelyillä.

Irtohiekkaisen nousun päässä oli punainen kraateri, jossa oli sellaista punasävyistä alarinnemaisemaa. Se ei ollut mikään selvästi kraatterin näköinen aukko. Toiseen suuntaan avautui ihanimmat maisemat, kolme ihanan turkoosin väristä pikkulampea, Emerald Lakesit. Niihin ei ikävä kyllä voinut mennä uimaan, koska olivat rikkipitoisia. Niitä ihastellessa söimme eväitä.

Reitti oli erittäin helppo seurata opasteiden ja lukuisten muiden kävelijöiden takia.
Reitti oli erittäin helppo seurata opasteiden ja lukuisten muiden kävelijöiden takia.

Tämän jälkeen käveltiin suurelle siniselle järvelle, jossa ei myöskään saanut uida ja sitten alkoi alamäki. Kaukaa haistoimme, että jossain on tulossa jotain vulkaanista höyryä ja siellähän oli semmoinen pieni höyrylaakso.

Kävelyn viimeinen tunti oli kivaa metsikköä puroineen. Lopussa oli parkkipaikka, jonne jäimme monien muiden kanssa odottelemaan kyytiä. Uusista kengistä johtuen jalkani olivat tietenkin rakkuloilla ja varpaat kipeät. Mutta oli mielettömän hieno kävely maisemineen.

Kävelyn jälkeen noin viideltä iltapäivällä lähdimme ajamaan eteenpäin, mutta auton ikkunasta saimme vielä ihailla näitä hienoja vuoria. Yöksi menimme Uuden-Seelannin kumisaappaanheiton pääkaupunkiin Taihapeen. Sitä seuraavana päivänä ajoimme söpöissä kumpuisissa lilliputtimaisemissa pääkaupunki Wellingtoniin.

Muu juttu liittyen patikointiin Uudessa-Seelannissa:
Patikointireitteihin mallia Uudesta-Seelannista >>

Muita juttuja tulivuorista:
Vesuviuksella pääsee patikoimaan vain pätkän >>
Tulivuorihöyryt Soltafarassa Napolista länteen >>

Tongariro Crossingin sivut

Yksi upean värisistä Emerald Lakeseista. Ylhäältä ne näki kaikki kerralla.
Yksi upean värisistä Emerald Lakeseista. Ylhäältä ne näki kaikki kerralla.
Kuvassa näkyy polku pieniltä smaragdijärviltä isolle siniselle järvelle.
Kuvassa näkyy polku pieniltä smaragdijärviltä isolle siniselle järvelle.
Loppumatkan lasku oli heinäistä maisemaa ja kuvassa näkyy vulkaanisia höyryjäkin.
Loppumatkan lasku oli heinäistä maisemaa ja kuvassa näkyy vulkaanisia höyryjäkin.
Viimeinen tunti oli kävelyä metsässä, jossa oli ihana kirkas puro.
Viimeinen tunti oli kävelyä metsässä, jossa oli ihana kirkas puro.
Kuvassa alueen kartta.
Kuvassa alueen kartta. Sormi on lopetuskohdassa, ruskealla on merkitty koko reitti. Kuten kartasta näkee, voisi alueella patikoida useampiakin päiviä.

7 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s