Luxorin nähtävyyskierroksella

on
Iso pysti Karnakin temppelialueella.
Iso pysti Karnakin temppelialueella Luxorissa.

Mennessämme kahden viikon Hurghadan lomalle emme päättäneet etukäteen mitä kaikkea puuhaisimme. Pääpainon oli tarkoitus olla snorklaamisessa ja sukeltamisessa, mutta viileiden ilmojen takia niistä ei tullut jokapäiväistä hupia. Koska Hurghada ei ollut kovin mielenkiintoinen paikka, lähdimme käymään Luxorissa. Vaikka alkuloman Kairon ja Gizan pyramidien reissu olikin hiukan holhoava, niin oli kuitenkin kiva päästä näkemään muuta Egyptiä ja kuuluisia historiallisia merkkejä.

Luxorissa ehdittiin pikaiselle aamukahville.
Luxorissa ehdittiin aamukahville odotellessa.
Karnakin temppelin sisäänkäynti.
Karnakin temppelin sisäänkäynti.

Hurghadan kaukobussien kulkureitit olivat meille edelleenkin mysteeri, ja siksi otimme taas turistimatkan. Kun Kairo sijaitsee Niilin varrella melko pohjoisessa Egyptissä, on Luxor joen varrella paljon etelämmässä. Hurghadasta lähdettiinkin lounaiseen suuntaan joskus aamuyöllä.

Luxorissa saatiin jollain, todennäköisesti paikallisen oppaan odotushetkellä livistää viereiseen katukahvilaan ryystämään ihanaa egyptiläistä kardemummakahvia. Kun on tuollaisella turistireissulla, kannattanee aina yrittää kysyä miten pitkästä odotuksesta milloinkin on kyse, että ehtii tekemään jotain kivaa sinä aikana, eikä vain seisomaan ja odottamaan, milloin opas käskee taas liikkua.

Jos nyt oikein muistan, niin Luxorin temppeli oli tuolloin remontissa, emmekä käyneet siellä. Saatan muistaa väärinkin. Nämä kohteet kun eivät olleet minulle ennestään tuttuja. Kyllähän sitä tiesi, että Luxorissa on kaikenlaista, mutta ei niin että olisin niistä tarkemmin tiennyt.

Pylväitä ja turisteja Karnakissa.
Pylväitä ja turisteja Karnakissa.

Ensimmäinen kohde oli siis muistaakseni Karnakin temppelialue. Sinne johti pitkä sfinksikuja. Sisällä oli hieroglyfiseiniä, korkeita pilareita, obeliskeja ja raunioita. Olimme taas oppaan painajaisia, eli emme kulkeneet ryhmän mukana, vaan halusimme tietää missä tavataan ja milloin. En vaan siedä opastetun ryhmän mukana kulkemista, se vie kokonaan seikkailumielen, ilon siitä mitä seuraavaksi löytyy nurkan takaa.

Palmuja ja pilareita Karnakin temppelialueella.
Palmuja ja pilareita Karnakin temppelialueella.

Ohjelmaan kuului joku pieni Niilin veneily, jonka jälkeen taidettiin mennä kuninkaiden laaksoon. Kyseessä on alue, johon on haudattu paljon faaraoita, kun pyramideja ei enää rakennettu. Sarkofagit ovat olleet kallioon hakatuissa luolissa, joihin on omat sisäänkäyntinsä. Oli niistä muutamassa tosi kiinnostava käydä ja miettiä mitä ihmettä aikoinaan on mietitty, kun on ne louhittu ja koristeltu. Joihinkin hautoihin, kuten Tutankhamonin hautaan, olisi ollut erillinen pääsymaksu. Me totesimme jo nähneemme näitä hautoja aika monta.

Sfinksejä Karnakin temppelillä.
Sfinksejä Karnakin temppelillä.

Sitten päästiin ruukkutehtaalle. Kuten Kairon reissullakin, niin ohjelmaan kuului näitä kaupallisia kohteita. Muistelen meidän yrittäneen kysellä Hurghadan matkatoimistoista matkoja, joihin näitä pyydyksiä ei sisältyisi, mutta eipä löytynyt. Myyjät esittelivät niiden olevan oikein mielenkiintoisia kohteita, joissa esitellään paikallista kulttuuria. Matkojen kauppaajat esittivät vähän loukkaantunutta, kun sellaista kyseltiin.

Hatsepsutin temppeli.
Hatsepsutin temppeli.

Olimme ostaneet matkaamme extrana vierailun Hatsepsutin temppelillä. Onneksi. Emmepä olisi arvanneet, että vierailun ostamatta jättäminen merkitsi pitkää odottelua ruukkutehtaalla sillä aikaa, kun toiset käyvät temppelillä. Juuri tällaisia yksityiskohtia ei matkatoimistoissa esitelty.

Hatsepsutin temppeli oli ihan mielenkiintoinen kohde, varsinkin kaukaa se oli jännän näköinen rakennelma kukkuloiden juurella. Lopuksi opas hoputti meitä lähtemään. Hurghadassa olimme takaisin joskus tosi myöhään, tämä oli vain päiväreissu, mutta saattoi kestää jopa vuorokauden.

Ystävällinen koira, jonka tapasimme odotellessamme taas jotain päivän päätteeksi. Muinaisjäänteitä Luzorissa riitti, kun näitäkään ihme patsaita ei meille kummemmin esitelty. Jossain muualla ne olisivat suurnähtävyys.
Ystävällinen koira, jonka tapasimme odotellessamme taas jotain päivän päätteeksi. Muinaisjäänteitä Luzorissa riitti, kun näitäkään ihme patsaita ei meille kummemmin esitelty. Jossain muualla ne olisivat suurnähtävyys.

Sekä Luxorin että Kairon reissuun kuului ruokailuja, muistaakseni buffetista sillä tavalla, että vegaanikin sai hyvin syödäkseen. Buffetruokailu onkin aina mieletön helpotus, kun ei tarvitse alkaa säätämään ruoka-annosten kanssa.

Lue lisää juttuja Egyptistä:

Pakettimatkalaisena Hurghadassa
Hurghadassa ei saa kävellä rannalla
Turistina Kairossa ja Gizan pyramideilla

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s