Chengdun pandat Kiinassa

on
Kaksi leikkivää pandan pentua menivät seuraavaksi mäkeä alas mukkelis makkelis.
Kaksi leikkivää pandan pentua menivät seuraavaksi mäkeä alas mukkelis makkelis.

Matkatessamme vuonna 2005 Siperian halki minulla oli aikaa miettiä, missä paikoissa Kiinassa pitäisi käydä. Meillä oli kuukausi aikaa ja siinä ajassa piti matkata maan halki pohjoisesta etelään. Koska halusimme nähdä pandoja, valitsimme Sichuanin maakunnan Chengdun yhdeksi kohteeksemme.

Hieman kömpelön näköistä kiipeämistä.
Hieman kömpelön näköistä kiipeämistä.

Hostellistamme tehtiin retkiä Panda Breeding Centeriin ja menimme mukaan. Paikka mainostaa itseään paikkana, jossa pandat yritetään saada lisääntymään, jossa lajia tutkitaan ja jossa yleisölle opetetaan pandojen suojelusta. Mutta se on myös turistikohde niin ulkomaalaisille kuin kiinalaisillekin. Eläintarha mikä eläintarha tämäkin ikävä kyllä.

Tämä panda oli jäänyt puoliväliin aitaa ylitysmatkallaan.
Tämä panda oli jäänyt puoliväliin aitaa ylitysmatkallaan.

Paikassa oli varmaankin tärkeämmällä sijalla bisnes kuin pandat. Asioita, joista en tykännyt, oli mm. itsensä kuvauttamismahdollisuus punapandan kanssa, siinä ainakaan lähtökohtana ei ollut eläinten hyvinvointi. Kuvausmahdollisuutta suorastaan tyrkytettiin hermostuttavuuteen asti. Paikan henkilökunta myös kiskoi pandoja hereille viihdyttämään turisteja.

Tälläkin pandalla oli jäänyt jokin projekti puoliväliin.
Tälläkin pandalla oli jäänyt jokin projekti puoliväliin.

Pandat olivat luonnostaan tai apaattisuudessaan tosi viihdyttäviä ilman niiden häiritsemistäkin. Eräs panda istui maassa ja söi bambua. Kun se loppui hän näki vähän kauempana vieressään lisää bambun lehviä. Panda yritti istualtaan kurottaa sinne, uudestaankin, mutta ei, ei se yltänyt ja jäi nuokkuen istumaan.

Seuraava panda oli puumajassa, se oli ikään kuin lähtenyt ylittämään aitaa, mutta ei ollut jaksanut loppuun asti ja oli jäänyt riippumaan aidan päälle peräpää ja takajalat toisella puolella riippuen, pää ja etujalat toisella puolella retkottaen.

Kaksi pandaa puuhissaan, syömistä ja nukkumista.
Kaksi pandaa puuhissaan, syömistä ja nukkumista.

Sitten oli pari nuorta pandaa, jotka painivat. Vastaan tuli alamäki ja he kierivät sitä alas mukkelis makkelis koko ajan painia jatkaen. Ihan kuin sarjakuvista tai piirretyistä.

Punapandoja, jotka eivät kuitenkaan ole karhuja.
Punapandoja, jotka eivät kuitenkaan ole karhuja.

Pandapuistoon oli syntynyt pandavauva. Se nukkui sisällä ”hiljaisessa tilassa”. Silloin kyllä suututti, kun kiinalaisturistit kailottivat kuorossa tarkkailuikkunan edessä kovaäänisesti. Miksi oli niin vaikeaa olla hiljaa vauvapandan luona.

Vierailumatka Panda Breeding Centeriin maksoi vuonna 2005 per henkilö 70 juania. Siellä hämmästytti, että ihan oikeastiko pandat ovat tuollaisia, uneliaita leikkisiä vässyköitä. Vai käyttäytyvätkö ne luonnossa ihan erilailla, nukkuvatko niin paljon ja ovatko niin hitaita. Vai tekikö tuo eläintarhamainen laitos sen.

5 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Ihania! Voi kun voisivat elää kaikessa rauhassa villissä luonnossa….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s