Kiinalaista Empire Plazassa ja haineviä ruokalistoilla

on
Empire Plazan messevin ruoka lienee munakoisopata.
Empire Plazan messevin ruoka lienee munakoisopata.

Minulla oli pulma järjestäessä äitini syntymäpäivää. Halusin viedä porukan kiinalaiseen ravintolaan syömään hyvää ruokaa tilaten monia erilaisia kasvisruokia yhdessä jaettavaksi. Olin suunnitellut ravintolaksi Kampin keskuksessa sijaitsevaa Empire Plazaa. Olin käynyt siellä monesti ennenkin syömässä messeviä munakoiso- ja tofuannoksia.

Empire Plazan tofupata, jonka tofupalat ovat friteerattuja.
Empire Plazan tofupata, jonka tofupalat ovat friteerattuja.

Ongelmana oli vaan haineväkeitto. Sitä näytti olevan ravintolan ruokalistalla. Siinä ei ole kyse mistään pikkujutusta, vaan se on karmean mittavaa tuhoa aiheuttava julma kiinalainen ruokalaji. Merestä pyydystetään hai, jonka selkäevä leikataan irti, ja hai jätetään uppoamaan meren pohjaan kuolemaan. Hai ei selviä ilman selkäeväänsä. Toki joskus koko hai syödään, mutta haiden pitäisi olla rauhoitettuja, kuten koko Mikronesian kokoisella suojelualueella. Viimeaikoina maailmaa on kohahduttanut kuvat hongkongilaisen talon katolta, jossa oli kuivumassa yli 30 000 hainevää.

Kahdeksan hengen herkkupöytä.
Kahdeksan hengen herkkupöytä.

Menin siis katsomaan olisiko Annankadulla sijaitseva Long Wall parempi paikka. En mennyt edes sisälle asti, kun ikkunassa silmäiltävässä ruokalistassa oli haineväkeitto. Huokasin, että näköjään sitä ei pääse karkuun, ja varasin Empire Plazasta meille pöydän.

Kuinka ollakaan, kun avasin syntymäpäivillä pöydässä ruokalistan, oli haineväruokien päälle liimattu tarrat, joissa luki ettei ravintola enää tarjoile haineväruokia eettisistä syistä! Hiemanko ruokahalu kasvoi tämän takia 🙂 Tilasin koko kasvismenun ja muutaman nuudeli- ja riisiannoksen siihen päälle.

Leveää nuudelia.
Leveää nuudelia.

Joissain kiinalaisissa ravintoloissa, etenkin buffeteissa, ruoka on usein pettymys. Ruoat eivät maistu niin hyviltä kuin näyttävät. Empire Plaza on vähän kalliimpi paikka, mutta ruokakin on parempaa. Kiva, että sitä ei tarvitse ainakaan haineväruokien takia välttää.

Jos joku haluaa vähentää lihansyöntiään, niin tällaiset aasialaiset ravintolat ovat just se paikka, jossa on maailman helpointa valita kasvisruoka. Ruokia on ihan turha tilata lihalla, se ei tuo niihin mitään lisää. Näiden ruokien pääasia on mausteet ja vihannekset. Kuten suomalaisetkin, niin kiinalaisetkin ovat syöneet ennen aika vähän lihaa, ei läheskään joka päivä. Paljon perinteisempää on syödä kasvisruokia.

Paistettua paksoita juuri oikeanlaisessa valkosipulisessa vaaleassa liemessä.
Paistettua paksoita juuri oikeanlaisessa valkosipulisessa vaaleassa liemessä.

* * *

Ravintolatkin muuttavat tapojaan saadessaan tarjonnastaan palautetta. Minä lähetin palautetta näille ravintoloille, joiden verkkosivujen mukaan ruokalistoilta löytyy haineväruokaa:

Espoon China Dragonin palautesivu
Ravintola Dynastyn palautesivu
Turun Kiinanmuuri: peng@chinamarket.fi
Turun Jasmine: Lili083089@hotmail.com
Oulun Beijing: posti@beijing.fi
Tampereen Lotus Garden: info@lotusgarden.fi
Tampereen Golden Unicorn: info@goldenunicorn.fi

Näiden sähköpostit pötkönä sähköpostin vastaanottajakenttään:
peng@chinamarket.fi; Lili083089@hotmail.com; posti@beijing.fi; info@lotusgarden.fi; info@goldenunicorn.fi

** *

Arvioita muista helsinkiläisistä ravintoloista >>

Paksua nuudelia.
Paksua nuudelia.
Arkisen näköinen riisiannos, mutta tämäkin oli hyvää.
Arkisen näköinen riisiannos, mutta tämäkin oli hyvää.
Kasvispata.
Kasvispata.
Riisinuudeliannos.
Riisinuudeliannos.

3 Comments Lisää omasi

  1. Tiedoksi kaikille, että Helsingin Empire Plaza ei enää tarjoa haineväkeittoa eettisiin syihin vedoten.

    1. Juu, ei tarjoillut enää tuolloin vuosi sitten maaliskuussakaan, vaan silloin oli menussa laitettu siis tarrat haineväruokien päälle, etteivät enää niitä tarjoa (kirjoitin siitä tuossa jutussa). Loistava asia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s