Alas Fujivuoren rinnettä

on
Portti Fujin juurella.
Portti Fujin juurella.

Fuji on kuvauksellinen ja klassisen muotoinen tulivuori. Kaikki tulivuorethan eivät suinkaan ole kartiomallisia kukkuloita, vaan ne voivat olla epämääräisiä möhkäleitä, joiden kraateria ei hahmottaisi helikopteristakaan.

Fuji-Yoshida
Fuji-Yoshidan Honcho-dori -katu illalla.
Kawaguchi-kon bussiaseman tienoo ei ollut erityistä.
Kawaguchi-kon bussiaseman tienoo ei ollut erityistä.

Matkustin Fujille Japanin reissullani 2010 suoraan sen eteläpuolella olevalta Hakonen alueelta. Otin Hakonesta bussin kohti Fuji-Yoshidan pientä kaupunkia Fujin juurella. Vielä bussissa yritin päättää, missä jäädä pois kyydistä. Fujille johtaa useampia reittejä ja pläräsin Lonely Planetia ja mietin tukikohtaani.

Fujin 5. asemalla oli pyhättöjä ja turistikrääsää.
Fujin 5. asemalla oli pyhättöjä ja turistikrääsää.

Fuji-Yoshidan hostellissa luin tarjolla olleita esitteitä yömyöhään. Onneksi luin niitä tarkkaan. Vaikka sää alhaalla oli lämmin ja kesäinen, olisi sää vuorella ihan erilainen. Olin kyllä oikeaan aikaan liikkeellä, koska Fujin kiipeämiskausi on ainoastaan heinä-elokuussa. Luettuani ohjeita kenkien ja muun varustuksen suhteen päätin olevani ihan liian heppoisin eväin liikenteessä patikoidakseni 3 776 metrin korkuiselle huipulle. Ohjeissa neuvottiin mm. ostamaan käsineet, jotta voi nelinkontin kavuta kivistä rinnettä.

Fuji-vuoden kartta.
Fuji-vuoden kartta.

Jätin aamulla rinkkani juna-asemalle ja otin paikallisjunan viereiseen Kawaguchi-kon kaupunkiin, josta lähtee busseja ylös 2 300 metriin Kawaguchikon 5. vuoriasemalle, joka on vuorenvalloittajien suosituin lähtöpaikka. Useimmat ihmiset eivät kapua Fujin huipulle sen juurelta asti, vaan lähtevät jalkautumaan vasta korkeammalta kuin puolivälistä.

Vaikka Kawaguchi-kon bussiasemalla oli ihan aurinkoista ja lämmintä, oli 5. asemalla hirveän tuulista ja sateista. Onneksi en kuvitellut lähteväni huipulle. Japanilaisseurueet tekivät ulkona venyttelyitä yhteneväisissä tuulipuvuissaan valmiina taistoon. Minä lähdin kevyin mielin sateeseen kävelemään. Yhdessä risteyksessä muut lähtivät ylös, minä alas.

Risteyksen tienviitat. Toiset lähtivät ylös, minä alas.
Risteyksen tienviitat. Toiset lähtivät ylös, minä alas.

Kastuin läpimäräksi, mutta tiesin sään lämpenevän koko ajan alemmas mennessäni. Reitti oli nimeltään Yoshidan reitti, ja johtaisi suoraan Fuji-Yoshidaan, jonka asemalle jätin rinkkani aamulla. Kuinka kätevää.

Vanha viides asema, nykyinen on suuri parkkipaikka, jossa on ravintoloita ja kauppoja.
Vanha viides asema, nykyinen on suuri parkkipaikka, jossa on ravintoloita ja kauppoja.

Yoshidan reitti on ollut jo ammoisista ajoista tärkeä pyhiinvaellusreitti vuorelle. Reitin lähtöpaikka alhaalla on Fuji Sengenin temppeli. Matkani alas oli viihdyttävä. Matkan varrella oli vanhojen teehuoneiden raunioita, sintolaisia pyhättöjä ja jotain pyhiä kiviä. Metsä oli runsasta, vehreää ja sumuista.

Rappuset rinnettä alas. Joissain kohdin oli ihmeellisesti kiviä, ehkä niihin kohtiin kerääntyy vettä ja kiviä pitkin pääsee ylittämään.
Rappuset rinnettä alas. Joissain kohdin oli ihmeellisesti kiviä, ehkä niihin kohtiin kerääntyy vettä ja kiviä pitkin pääsee ylittämään.

Välillä vastaan juoksi urheilijoita harjoitellakseen parin viikon päästä olevaan Fuji-juoksuun. Sen aikana ei olisi ollut rauhaa patikoida hissukseen rinnettä alas.

Seuraavan kohteeni oli Kioto, mutta päästäkseni sinne piti palata bussilla Tokioon ja ottaa sieltä yöbussi Kiotoon. Shinkansen-juna olisi ollut ihan liian kallis matkustustapa. Tokiossa odotellessa ostin itselleni heti kumpparit ja crocsin sandaalit. Japanin heinäkuu vaikutti toivottoman sateiselta.

Lue myös:
Sumua ja vulkaanista höyryä Hakonessa
Tongariro Crossing on suosituin päiväreitti Uudessa-Seelannissa

Hyödyllisiä sivuja:
Japan Guide: Climbing Mount Fuji
Wikipedian esittely

Polku alas melko lähellä (10 min päässä?) lähtöpaikkaani.
Polku alas melko lähellä (10 min päässä?) lähtöpaikkaani.
Kuva vanhasta teetuvasta. Pyhiinvaellusreitti on mahtanut olla joskus kovin tunnelmallinen, mitä se nytkin kyllä oli.
Kuva vanhasta teetuvasta. Pyhiinvaellusreitti on mahtanut olla joskus kovin tunnelmallinen, mitä se nytkin kyllä oli.
Lahonnut vanha rakennus, joita oli useampia.
Lahonnut vanha rakennus, joita oli silloin tällöin matkan varrella.
Fujin metsää.
Fujin metsää.
Kivipystejä.
Kivipystejä.
Jotkut rakennukset olivat vielä ehjiä ja lukittuja.
Jotkut rakennukset olivat vielä ehjiä ja lukittuja.
Loppumatka oli tasaista, tämä aidan välistä tuli kulkea.
Loppumatka oli tasaista, tämä aidan välistä tuli kulkea.
Pieni pyhättö aivan loppumatkalla.
Pieni pyhättö aivan loppumatkalla.
Sengenin temppelialue
Sengenin temppelialue on ennen ollut aloituspiste.

6 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s