
Tofu on lempiproteiininlähteeni. Joillakin vegaaneilla lemppari saattaa olla hyvin maustettu gluteenista tehtävä seitan, soijarouhe tai muut teksturoidusta soijaproteiinista tehdyt tuotteet, kuten erimerkkiset soijasuikaleet tai -leikkeleet. Jotkut saattavat pitää eniten soija- tai muista pavuista tehdystä tempestä, ehkä joku ihan vain erilaisista pavuista ja linsseistä. Jotkut ehkä syövät paljon siemeniä ja pähkinöitä, kuten cashew-pähkinöitä, jos vain muuten onnistuvat pitämään ruokavalionsa kevyenä.

Vegaanit käyttävät näitä kaikkia ja lisäksi proteiinia kertyy soijamaidosta ja -jugurtista sekä vähän myös viljatuotteista (erityisesti quinoassa on paljon proteiinia) tai vaikkapa vihanneksista.

Tofuja on hirveän erilaisia. Kyse ei ole pelkästään siitä, millaisia eri tavoin maustettuja tofuja kaupoissa myydään tai miten loputtomin eri tavoin sitä voi itse marinoida, paistaa ja maustaa. Ihan maustamattomat tofuköntitkin eroavat toisistaan paljon.
Tofuhan valmistetaan soijamaidosta käyttäen erilaisia juoksuttimia, kuten kalsiumsulfaattia tai magnesiumkloridia, myös nigari-nimistä merisuolavalmistetta myydään juoksutukseen. Niitä käyttäen soijamaidosta eroaa tiivis soijamassa herasta.

Mutta lopputulokset eroavat toisistaan koostumukseltaan. Toiset tofut ovat silkkisen pehmeitä, toiset tiiviitä ja kovia. Maut eroavat myös toisistaan, jotkut ovat neutraalin makuisia, jotkut maistuvat soijalle ja jotkut pähkinäiselle.
Tiiviit tofut
Kaikkein kovinta ja tiivistä tofua on Tofu Moonin soijaliha. Yleisesti marketeista löytyvä Soya Oy:n maustamaton jalotofu on aika kovaa, jota pystyy esim. grillaamaan. Marketeista löytyvä Alpron maustamaton tofu on aavistuksen pehmeämpää. Joistain Helsingin aasialaisista ruokakaupoista saa halpaa Tahoe-tofua, joka on näistä kaikkein pehmeintä, mutta sekin soveltuu paloina paistamiseen. Grilliin kannattaa laittaa ennemmin muita.
Pehmeät tofut

Soya Oy:n pehmeää silken tofua saa helposti marketeista. Satunnaisesti eri kaupoista voi saada muitakin, kuten Tofu Moonin silken tofua.
Tofu on Aasiasta
Tofu on siitäkin kivaa, että se on perinteinen aasialainen ruoka, eikä sen ole alunperinkään ollut tarkoitus matkia mitään eläinperäistä tuotetta. Tofua on valmistettu Itä-Aasiassa ikuisuudet.

Indonesiassa tutustuin epämiellyttävään tofukokemukseen. Siellä tofua saatetaan jotenkin fermentoida varmaankin säilyvyyden parantamiseksi. Ihmettelin, kun sain kerta toisensa jälkeen ravintoloissa pilalle menneen makuista tofua ja en sitten halunnut edes tilata tofua loppumatkan aikana, tempeä söin sitten sen sijaan. Vasta matkan jälkeen minulle varmistui, että tofu oli sen makuista tarkoituksella.
Päivitystä: Litistä tofusta ylimääräiset nesteet

Olen saanut uuden ahaa-elämyksen selatessani nettiä: kiinteästä tofusta pitää varovasti litistää ylimääräiset nesteet pois ennen käyttöä. Näin tofusta saa kiinteämpää, sieltä saa valjun makuiset nesteet ulos ja mausteet ja marinadit imeytyvät paremmin tofun sisään. Jossain myydään ihan tofupressejä tätä varten, mutta ensi töikseen tofua kannattaa käsin litistää, vielä parempi jos voi käyttää liinaa apuna. Myös leikkuulauta tai muu voi olla kätevä painamisessa.
Tofun maustaminen
On harmi, jos jotkut ostavat tofua ja maistavat sitä sellaisenaan, toteavat sen olevan mautonta ja hylkäävät tuotteen. Tofu pitää maustaa, ellei ole saanut käsiinsä hienoa tuoretofua, joka sekään ei välttämättä maistu erikoiselle.
Tässä tapoja maustaa tofua:
1

Helpointa on ostaa kaupasta pullo jotain grillauskastiketta, leikata tofu haluamikseen paloiksi ja marinoida tofua kastikkeessa. Tofu imee makuja itseensä hyvin ja jo 10 minuutinkin marinointi auttaa, mutta tuhdimman maun tietenkin saa pidemmällä marinointiajalla, esim. yön yli.
2

Yksinkertaisimmillaan tofua voi valmistaa leikkaamalla se paloiksi, kuumentamalla pannulla öljyä kunnolla, lisäämällä suolaa ja paistamalla tofua kullankeltaiseksi.
3

Seuraavaksi voikin kokeilla lisätä tofun kanssa pannulle suolan ja ruokaöljyn lisäksi inkivääriä ja/tai valkosipulia.
4
Omien marinadien valmistamista voi harjoitella tekemällä soijakastikkeesta, valkosipulista ja inkivääristä seoksen, johon tofupalat tai -viipaleet lisätään marinoitumaan pariksi tunniksi. Tofun ei tarvitse mitenkään peittyä tähän hyvin suolaiseen marinaadiin. Kannattaakin tehdä niin, että laittaa ensin tofut marinointiastiaan ja kaataa marinadin päälle. Sitten vähän käännellään tofuja, jotta marinadi sekoittuu niihin tasaisesti. Tofujen ei todellakaan tässä tarvitse peittyä marinadiin lillumaan. Seokseen voi lisätä vettä, jos tofu tuntuu muuten imevän marinadin liian nopeasti ja epätasaisesti itseensä. Ks. juttu Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>
5
Edellisestä soijakastike-inkivääri-valkosipuli -marinadista voi tehdä loputtomiin muunteluita vaihtelemalla ainesten määriä ja lisäämällä joukkoon tomaattipyrettä, sokeria, etikkaa, sitruunamehua, omenamehua, sitruunaruohoa, yrttejä, savuaromia, maapähkinävoita, chiliä, pippureita ja/tai mitä vain mausteita. Olen tehnyt marinadin mm. laittamalla sauvasekoittimella soossiksi japanilaisia umeboshiluumuja sokerin ja etikan kera.
6

Yleensä riittää, että marinadia on vain kulhon pohjalla, minkä joukkoon tofua varovasti sekoittaa, ettei tofu mene murusiksi. Marinoinnin aikana tofua voi käydä vähän kääntelemässä, jotta marinadia tulisi tasaisesti tofuihin. Tofun ei siis ole tarpeen peittyä marinadiin, vaikka niinkin voi tehdä.
7

Marinadiin usein laitetaan joukkoon myös ruokaöljyä. Usein itse kylläkin käytän öljyä vasta paistaessani. Vaihtelemalla ruokaöljyä voi myös vaikuttaa makuun. Lempparini on paistaa tofut seesamiöljyssä.
8
Jos marinadi on ollut paksua, tofu on helpompi paistaa rapeapintaiseksi, jos marinadia ei ota pannulle paljoa mukaan. Jos rapeapintaisuudella ja kiinteydellä ei ole niin väliä, voi marinadia ottaa pannulle minkä verran vain haluaa.
9
Marinoidusta tofusta saa helpommin kiinteää, jos sen paistaa uunissa pannun sijaan. Sitä helpompaa se on, jos tofut asettelee uunipellille niin, etteivät ne ole toistensa päällä. Jos ne ovat toistensa päällä, ei niihin saa rapeaa pintaa. Jos tofuja pitää liian pitkään uunissa, tulee sitkeää jerkymäistä tofuja.
Lue lisää tofusta:
Tofun paistamista ja maustamista >>
Pakastetun tofun käyttäminen >>
Marinoitua yuba-tofua >>
Lue myös seuraavat jutut:
- Valkosipuli, inkivääri ja soijakastike ovat supermaustajia >>
- Lihanmakuista kasvisruokaa saa savuaromilla >>
- Kesäkurpitsakeitto, hernetempe ja Chocochillin kesäkurpitsaskonssit >>
- Paahdettu seesamiöljy >>







Miten tofu paistetaan uunissa? (lämpötila, aika, öljyttynä vaiko ilman…)
Hei, olen paistanut tofuviipaleita uunissa siten, että öljyistä marinadia voi olla niiden ympärillä ihan ohuesti. Öljyä kannattaa olla, muuten tulos on kuiva. Mieluisin marinadini on öljy +inkiväärimurska + valkosipulimurska +tomaattipyre +soijakastike. Mutta jos marinadia on tofun päällä enemmän kuin läpikuultava kerros, ei tofun pinta rapeudu.
Levitän tofut uunipellille siten, etteivät ne ole päällekkäin, siten pinnasta saa rapean. Jos tofut ovat päällekkäin, ne jäävät pehmeiksi. Asteita voisi olla 220 ja paistaminen kestää ainakin 30 minuuttia. Olen pitänyt niitä uunissa aina sen aikaa, että tofuviipaleiden pinta on saanut väriä ja rapeutta. Uunissahan tofut saisi valmistettua nahkaisen koviksi. Siksi viipaleiden olisi hyvä olla tasaisen paksuja, jotta toiset tofut eivät olisi pehmeitä ja toiset nahkaisia.
Tofut pitäisi kääntää siinä vaiheessa, kun toinen puoli on saanut rapean pinnan.
Toivottavasti tästä olisi jotain apua 🙂 Tofun valmistaminen uunissa ei ole samalla tavalla tarkkaa puuhaa kuin leivonnaisten paisto. Lämpötilaa voi säätää kovemmaksi, jos pinta ei rapeudu.
Kiitos, tämä auttoi minua huimasti!
Hyvä kuulla! Tämä bloggaukseni kerää yllättävän paljon lukijoita, tofu kiinnostaa ihmisiä.
Hei. Löysin tänään blogisi ja olen lueskellut sitä mielenkiinnolla. Asustelen osan vuotta Thaimaassa. Täällä olen törmännyt tuotteeseen, joka etiketin mukaan on nimeltään eggs tofu. Onko tuttua sinulle? Olen käyttänyt tuota kellertävää mössöä ikään kuin kananmunina munakkaassa. Olen kasvissyöjä, jolle mahdollinen kananmuna ei ole erityinen ongelma. Olisi kuitenkin mukavaa, jos tuote olisi pelkkää tofua.
Hei Päivi, joo tuo egg tofu on tosiaan tehty kananmunasta, en tiedä onko siinä soijaa lainkaan. Yleensä sitä myydään semmoisissa muovisissa pötkelöissä ja sen tunnistaa siitä, että on sävyltään kellertävää. Vieressä saattaa olla myynnissä valkoista ihan soijasta tehtyjä tofupötkelöitä. Toki joskus Aasiassa törmää soijatofuun, jonka pinta on värjätty kurkumalla kellertäväksi. Mutta harmi että esimerkiksi monissa 7-Eleveneissä myydään oikean oikean tofun sijaan pelkästään tuota egg tofua.
Vegaaneille on harmillista, kun jotkut ravintolat käyttävät tuota egg tofua eli ruokaa tofulla tilatessaan voi mennä homma pieleen. Eli jos ruoan tofu on ihan pehmeää ja sen lisäksi keltasävyistä, niin se on todennäköisemmin tuota egg tofua.
Sitten kaupoissa näkee vielä kaikenlisäksi fish tofua, joka on yleensä muovipakkauksessa olevia valkoisia kuutioita. Niitä ei ole sentään tullut vielä ravintoloissa vastaan tofuruokaa tilatessa.
Kiitos tuosta tiedosta. Ja myös monista vinkeistäsi, miten tofua voi käyttää ja maustaa. Minulla on selvästi tofun suhteen ollut aukko sivistyksessä.