Tunisin ympäristössä liikkuminen

on
Näkymä La Marsaan sinne johtavalta rantatieltä.
Näkymä La Marsaan sinne johtavalta rantatieltä.

Tuniassa porukkamme majoittui pääkaupunki Tunisin ulkopuolella olevalle Gammarthin alueelle, jossa pitäisi sijaita useita isompia hotelleja. Sitä ei vaan kauheasti huomannut, turistirysän tuntua ei ollut eivätkä hotellit pistäneet silmään. Ne katosivat puskien taakse hiekanvärisine seinineen. Pimeällä hotellit huomasi hieman paremmin valojen takia. Mutta monista taloista ei tiennyt, että ovatko he hotelleja, asuintaloja vai asutaanko niissä edes.

Gammarthin rantaa. Edessä Cap Gammarthin niemi, jonka jälkeen seuraavana on La Marsa.
Gammarthin rantaa. Edessä Cap Gammarthin niemi, jonka jälkeen seuraavana on La Marsa.

Luulin meidän majoittuvan La Marsaan, mutta se on ihan viereinen, eteläpuolinen alue. Sitä ei huomaa, missä vaiheessa Gammarth muuttuu La Marsaksi, aivan kuten La Marsa sulautuu sen eteläpuolella olevaan Sidi Bou Saidiin. Ja nämä kaikki ovat osa Tunisin seutua samaan tapaan kuin Suomessa pääkaupunkiseutu.

Liikkuminen Tunisin ympäristössä

Cap Gammarthin niemen yllä rantatien kaartuessa alkoivat ensimmäiset ravintolat rantatien varrella.
Cap Gammarthin niemen yllä rantatien kaartuessa alkoivat ensimmäiset ravintolat rantatien varrella.

Näissä hienohkoina pidetyissä Tunisin lähiöissä oli mukava kävellä. Hotelliltamme Gammarthista kesti ehkä 1,5 tuntia kävellä La Marsan rantabulevardille. Ensin voi pitkään kävellä hiekkarantaa ja sitten on ehkä puoli tuntia ei niin inspiroivaa pätkää tien vierttä. Lopuksi oli hieno laskeutua rantatietä, rantahuvilat eivät peitä näkyvyyttä turkoosille merelle, kun tie kulkee laitimmaisena jyrkänteellä.

Eukalyptusmetsää matkalla La Marsasta Sidi Bou Saidiin. Oikealla lähijuna-asema Sidi Dhrif.
Eukalyptusmetsää matkalla La Marsasta Sidi Bou Saidiin. Oikealla lähijuna-asema Sidi Dhrif.

La Marsasta on lyhyempi matka Sidi Bou Saidiin, lienee lyhin tapa kävellä olisi mennä La Marsasta alkavan junaraiteen vierustaa. Minä lasten kanssa kuitenkin puikkelehdin monimutkaisempia polkuja, suurimman osan matkaa menimme jonkinlaisessa puistossa/metsikössä. Sidi Bou Saidissa loppupätkä oli mäkistä kaktus- ja agavepuistoa.

TGM-lähijuna kulki La Marsasta Tunisiin. Matka maksoi alle 50 senttiä eli alle dinaarin.
TGM-lähijuna kulki La Marsasta Tunisiin. Matka maksoi alle 50 senttiä eli alle dinaarin.

Halvin tapa matkustaa Gammarthista Tunisin keskustaan on ottaa ensin noin 4 dinaarin (2 euron) taksi La Marsaan TGM-juna-asemalle (ihan rantabulevardin eteläpään lähellä) ja siitä ottaa alle dinaarin maksava juna Tunisiin pääteasema Tunis Marinaan. Taksi keskustaan maksaa noin 15 dinaaria (7,5 euroa), joskus vain 9 dinaaria, mutta ruuhka-aikaan 20 dinaaria.

Kannattaa aina sanoa taksille, että käyttää mittaria (toistella vain ”meter, meter”). Jos kuski ei meinaa sitä käyttää, ota seuraava taksi. Jos taksi ei käytä mittaria, se tietää kommervenkkejä. Kun ensi kerran otimme Sidi Bou Saidilta hotellille taksin, tingimme hinnan 10 dinaariin. Oikea hinta olisikin vain kuutisen dinaaria. Ja kun kerran keskustaan menimme taksilla, sovimme hinnaksi 15 dinaaria, mutta se jätti meidät kyydistä ennen medinaa, jonne piti olla matkalla. Ei pidä siis suostua hinnan sopimiseen, vaan käskeä laittaa mittari päälle tai hypätä kyydistä.

Viimeistelemättömän näköiset rakennukset

Rantaa La Marsassa, kun lähtee hiukan kävelemään Sidi Bou Saidiin päin.
Rantaa La Marsassa, kun lähtee hiukan kävelemään Sidi Bou Saidiin päin. Rakennukset olivat kaikkialla tuolla aluella tuon värisiä.

Keskenjääneet rakennukset ihmetyttivät, sama juttu kuin Egyptissä. Aletaanko siellä yleisesti rakentamaan ennenkuin koko potti varoja on koossa? Rakentaminen onkin siellä yksinkertaisempaa kuin Suomessa, jonka ilmastossa rakenteet varmaankin menisivät ihan pilalle, jos ne jättäisi kesken.

Gammarthin rantaa Rauoedin suuntaan. Ranta oli hyvin hiljainen, en tiedä onko tämä koju kesällä sitten käytössä ja kunnostetaanko sitä. Vai onko turistien vähetessä kojut jääneet ränsistymään?
Gammarthin rantaa Rauoedin suuntaan. Ranta oli hyvin hiljainen, en tiedä onko tämä koju kesällä sitten käytössä ja kunnostetaanko sitä. Vai onko turistien vähetessä kojut jääneet ränsistymään?

Rakennukset muutenkin olivat tyyliltään hieman viimeistelemättömän näköisiä, mikä näyttivät toisaalta kivalta ja luonnolliselta. Mutta esimerkiksi hotellin viereinen pienehkö Gammarth Center -ostari oli sen näköinen, ettei ulkopuolella tajua, mitä siellä sisällä on. En osaa yhtään sanoa, oliko rakennelma uusi vai vanha, hieman keskeneräinen, valmis vai hieman ränsistynyt. Ihan kiva, ettei siellä ole kovin runsaasti kauppojen kylttejä eikä mainoksia.

Muut Tunisia-jutut >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s