Huhtikuinen Pietari ja upeat rakennukset

on
Hienoja rakennuksia Nevski Prospektin varrella
Hienoja rakennuksia Nevski Prospektin varrella

Lähdin parin päivän työhön liittyvälle matkalle Pietariin, jonne kuljettiin Allegro-junalla. Matka kesti suunnilleen saman verran kuin Helsingistä Jyväskylään. Viisumin hankkimispakko vaikuttaa aina vain järjettömämmälle tavalle vaikeuttaa ihmisten liikkumista. Ei voi lähteä nopealla junayhteydellä vain piipahtamaan Pietarissa, vaan äkkilähdöllä joutuu ennemmin lentämään Lontooseen asti, koska viisumin saannissa kestää.

Moskova-hotelli ei ole kivan näköinen rakennus.
Moskova-hotelli ei ole kivan näköinen rakennus.

Majoitus oli Moscow-hotellissa, joka oli sellaista hintatasoa, jota en itse varaisi. Huoneiden hinnat taitavat olla jotain 100 tai 150 euron luokkaa. Sellaisia summia en itse maksaisi missään. Oli oikein tyypillinen kahden hengen hotellihuone todella pitkän käytävän päässä. Samassa rakennuksessa Nevski Prospekt -kadun loppupäässä sijaitsi mm. Prisma-kauppa ja Ploshchad Aleksandra Nevskogo -metroasema.

Tämän Neva-joen varrella Vasilinsaarella sijaitsevan rakennuksen luulen olevan sellainen, jossa olen vuosia sitten ollut yökerhossa ja katsellut
Tämän Neva-joen varrella Vasilinsaarella sijaitsevan rakennuksen luulen olevan sellainen, jonka parvekkeella olen vuosia sitten ollut yökerhossa ja katsellut neljältä aamulla Neva-joen nostettuja siltoja. Nyt, ja ehkä silloinkin, siinä sijaitsee Bellini-ravintola.

Olen aiemminkin maininnut, miten nuorempana matkaillessani olin kiinnostunut eri asioista kuin nykyään. Arkkitehtuuri on yksi sellainen asia. Ennen en kokenut kaunista vanhaa rakentamista yhtä tärkeäksi kuin nykyään. Myöskään rumat laatikkotalot eivät aiheuttaneet samanlaista kiukkua ennen.

Kazanin kirkko Nevskin varrella on iso ja varmasti hyvin hyödytön pilareineen, mutta tosi hieno.
Kazanin kirkko Nevskin varrella on iso ja varmasti hyvin hyödytön pilarikujineen, mutta tosi hieno.

 

 

En edelleenkään ole opetellut arkkitehtien nimiä enkä arkkitehtuurityylejä. Sen sijaan vaan nautin kauniiden vanhojen talojen katselusta, ja niitähän Pietarin keskusta on pullollaan. En muista, miltä Pietari näytti joskus yli kymmenen vuotta sitten. Varmaankin nämä samat hienot rakennukset olivat nukkavierumpia, kunnostamattomia ja maalaamattomia. Mutta taisin yllättyä silloin ensimmäisellä kerralla, ehkä vuonna 2002, miten hienoa rakentamista Pietarissa on neuvostokolossien sijaan. Ja siellä on taidettu jättää rakentaminen väliin pahamaineisilla 60- ja 70-luvuilla, onneksi.

Puluja Aleksanteri Nevskin Lavra -luostarin rakennuksilla.
Puluja Aleksanteri Nevskin Lavra -luostarin rakennuksilla.

Kauppoja Pietarissa ei tainnut olla silloin yhtä paljon kuin nyt on. Nyt 24 tuntia auki olevia pieniä ruokamarketteja tuli paljon vastaan. Vähemmän enää on kauppoja, joissa tuotteet pyydetään tiskin takaa, mutta näkyi niitäkin.

Pietari tuntui nyt enemmän samalta kuin muut eurooppalaiset isot kaupungit. Kauneimpia se varmaan on kanavineen, kirkkoineen ja siltoineen. Monet upeat rakennukset ovat kovin jyhkeitä verrattuna muiden kaupunkien vanhoihin taloihin. Ja näitä upeita vanhoja rakennuksia on oikeastaan kaikki keskustan rakennukset.

Lue myös:
Pietarin kasvistarjontaa >>
Pietarin kauppahallit ja korealaiset salaatit >>

Eremitaasi.
Eremitaasi.
Näkymä Nevski Prospektilta koristeelliselle kirkolle, jonka nimi on Kirkko veren päällä tai lyhyemmin Verikirkko. Sen venäläinen nimi on vastaava.
Näkymä Nevski Prospektilta koristeelliselle kirkolle, jonka nimi on Kirkko veren päällä tai lyhyemmin Verikirkko. Sen venäläinen nimi on vastaava.
Eremitaasin edustalla sijaitseva Palatsiaukio. Pylväs on Aleksanterin kolonna ja puoliympyränä levittäytyvä massiivinen rakennus on Pääesikunta.
Eremitaasin edustalla sijaitseva Palatsiaukio. Pylväs on Aleksanterin kolonna ja puoliympyränä levittäytyvä massiivinen rakennus on Pääesikunta.
Pietarin rakennusten julkisivut alkavat olemaan kunnostettuja, mutta sisäpihat voivat olla aika röttelöisiä.
Pietarin rakennusten julkisivut alkavat olemaan kunnostettuja, mutta sisäpihat voivat olla aika röttelöisiä.

 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s