Britit eivät turhaan puhu säästä

on
Ihme miten niin sateisessa maassa kuin Iso-Britanniassa voi järjestää mitään ulkona, kun aina voi sataa. Kuva Brick Lanelta sunnuntai-ruuhkasta.
Ihme miten niin sateisessa maassa kuin Iso-Britanniassa voi järjestää mitään ulkona, kun aina voi sataa. Kuva Brick Lanelta sunnuntai-ruuhkasta.

Suomen keväässä minun oli vaikea uskoa, että Lontoossa olisi kylmempi. Mutta näköjään Iso-Britannian kevät voi olla sellainen, ettei toukokuun puolivälissäkään meinaa tarjeta kävellä koko päivää ulkona. Harmi kun ei tullut otettua matkalle talvitakkia ja pipoa mukaan.

Kuvassa olevaa shortsimiestä ei palellut, mutta minä en olisi voinut kuvitellakaan paljailla säärillä tepastelua.
Kuvassa olevaa shortsimiestä ei palellut, mutta minä en olisi voinut kuvitellakaan paljailla säärillä tepastelua.

Olin yli kymmenen vuotta sitten muutaman kuukauden vaihdossa Southamptonissa. Silloin kevät vaikutti olevan lämpimämpi. Silti helmi-maaliskuussa silloin onnistuin  kehittämään sellaisen kestopalelun, että pystyin juomaan vain lämmitettyä vettä. Huoneenlämpöinen tai kylmempi vesi sai aikaan hampaiden vihlontaa. Ei ole mitenkään perusteetonta, että englantilaisten sanotaan puhuvan paljon säästä, koska se vaikuttaa elämään niin paljon.

Englantilaiset pubit taitavat olla sisältä paitsi lämpimämpiä, niin myös viihtyisämpiä kuin kodit. Siksikin niissä varmasti hengataan.
Englantilaiset pubit taitavat olla sisältä paitsi lämpimämpiä, niin myös viihtyisämpiä kuin kodit. Siksikin niissä varmasti hengataan.

Pubeissa vaikuttaa olevan lämmin ja tällä matkalla tuli pari kertaa mentyä niihin ihan vain sen takia. Ehkä britit ovat viihtyneet niissä niin hyvin siksi, ettei tarvitse mennä hytisemään kotiin. Voi pihistellä omissa lämmityskustannuksissa, kun viettää aikaa muualla.

Britanniassa ikkunoihin pitää laittaa raskaat verhot vedon ja yksikerroksisten ikkunalasien takia. Takoissa ei ole luukkuja, joten lämmön sitä kautta karkaaminen estetään takan sisälle laitettavalla "takkapallolla".
Britanniassa ikkunoihin pitää laittaa raskaat verhot vedon ja yksikerroksisten ikkunalasien takia. Takoissa ei ole luukkuja, joten lämmön sitä kautta karkaaminen estetään takan sisälle laitettavalla ”takkapallolla”.

Kaverini teoria oli, että englantilainen ruoka ehkä perinteisesti on mitä on, koska kosteassa ilmanalassa tekee mieli syödä raskaita lämpimiä ruokia. Olen ihan samaa mieltä. Mitä kuumempi sää, sitä vähemmän tekee mieli syödä ranskalaisia, vaan ennemmin salaatteja ja hedelmiä. Myös englantilainen teeintoilu on ihan varmasti koleudesta johtuvaa. On pakko juoda koko ajan kuumaa pysyäkseen lämpimänä.

Käytimme paljon busseja. Majotuimme Etelä-Lontoossa kavereilla ja heidän avullaan saimmme tietää millä bussilla pääsee minnekin. Yleensähän vieraissa paikoissa matkustaa mieluiten metroilla ja junilla, joiden linjat ovat selkeitä. Nyt huomasin Lontoon bussien reitit merkityn bussitolppiin hyvin, joten kannattaa aina vilkaista niitä, jos sattumalta joku bussi olisi menossa sinne minne itsellä on matka.

Lontoon busseista suurin osa vaikuttaa olevan kaksikerroksisia. Niistä avautuu turisteille hyvät näkymät ja etenkin huonolla säällä kannattaa körötellä niillä maisemia katsellen.
Lontoon busseista suurin osa vaikuttaa olevan kaksikerroksisia. Niistä avautuu turisteille hyvät näkymät ja etenkin huonolla säällä kannattaa körötellä niillä maisemia katsellen.

Huonolla säällähän hyvää viihdettä on vain körötellä bussilla ympäriinsä ja katsella katuja. Etenkin, jos saa kaksikerroksisessa bussissa ylhäältä eturivin paikat, avautuu hyvät näkymät.

4 Comments Lisää omasi

  1. Aurore sanoo:

    Pariisilainen kahvilakulttuurihan syntyi vähän samasta syystä: kotona oli kylmä, joten mukavampi oli istuksia lämmitetyssä kahvilassa. Säällä ja ilmanalalla on kieltämättä moninaisia vaikutuksia 🙂

    1. Tuo on kiinnostavaa, eli varmaan tuo lämpimään hakeutuminen sitten pitää paikkansa myös englantilaisten pubien suhteen. Suomessa sitä sitten haluaa pysytellä kotona sisätiloissa talvisin, kun se on kaikkein paras paikka…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s