Miten pysyä lämpimänä Espanjassa?

on

Espanja on suosittu rantalomakohde, mutta ei talvisin. Näköjään Euroopassa ei ole kolkkaa, jossa ei joutuisi talvisin palelemaan. On vasta joulukuu, mutta olemme jo palelleet kotonamme alle viidentoista lämpöasteen viileyksissä. Marraskuu oli kuulemma tavallista viileämpi.

Valitse sijaintisi hyvin

Tässä näkyy, miten Malagan kaupungin takana alkavat vuoret ja näin vaikuttaa olevan koko rannikon laita.

Andalusiahan ei ollut minulle ennestään tuttua seutua. Ihmettelinkin, miksi esimerkiksi suomalaiset pakkautuvat rannikolle tiiviin asutuksen keskelle eivätkä enemmän maaseudulle, koska kyllähän monet Suomessakin viihtyvät maalla ja omakotitaloissa. Nyt olen tajunnut, että rantakaistaleen jälkeen alkaa heti vuoristo, jossa on kylmempää. Saattaa täällä olla joitain tavallista lämpimämpiä mikroilmastoja vuoristojen keskellä ja haluaisin mielelläni tietää, missä olisi nämä otollisimmat sääolosuhteet. Me asumme 750 metrin korkeudessa aivan 1300-metriä korkean vuoren tyvessä. Vuori näyttää välillä nappaavan ylleen sumua ja pilviä, joten sen takia meilläkin ehkä sataa enemmän kuin hieman loitonpana. Ja varmasti myös tuulee enemmän.

Onkohan talven vietto Andalusiassa niin ihanan aurinkoista, jotta siedän 15:a lämpöasteen sisätilat?

Siksipä yritämme mahdolliseksi seuraavaksi talveksi etsiä asunnon lähempää rannikkoa. Emme muutenkaan aio seuraavaa talvea viettää näin syrjässä. Marraskuussa tarkenin Malagassa ja Fuengirolassa ilman takkia sellaisina päivinä kuin meidän talollamme ei olisi sitä voinut kuvitella. Arvioin Malagassa olevan talvella aina muutaman asteen lämpimämpää kuin täällä Montes de Malagan vuorten takana. Mutta toisaalta olen lukenut myös rantakaistaleella elävien kärsivän ainakin sisätilojen kylmyydestä.

Olin kyllä lukenut, että Espanjan talot ovat kylmiä, koska ne on suunniteltu pitämään kesän helteet loitolla. Talvikuukaudet taas on perinteisesti kai sitten koitettu vain kestää ja lämmitetty kitsaasti. Olen kokenut noita huonosti talvivarusteltuja taloja Iso-Britanniassa ja osasin odottaa samaa luihin ja ytimiin jäävää kylmyyttä. Vielä en ole sitä täällä kokenut, mutta kylmimmät kuukaudet ovat kai vielä edessä.

Kalkkihärmää mitä lie seinässä.

Kosteutta en ole kuitenkaan ihmeemmin havainnut meillä. Olen lukenut, että joillakin muilla täällä lakanat tuntuvat inhottavan kosteilta ja että Espanjassa pitäisi tuulettaa asunnot kunnolla joka päivä, mutta luulen että rannikolla on jotenkin kosteampaa kuin meillä. Vierasmakuuhuoneessa meillä kuitenkin on yksi kosteusvaurioinen nurkka ja kostea pinta-ala on edennyt parin viikon aikana. Jo lokakuussa seinästä hilseili maalia, mutta nyt kostea pinta-ala on levinnyt ja siihen on ilmestynyt valkoista nöyhtää, joka on kai nimeltään kalkkihärmää. Raportoin tästä vuokraemännälle ja hän kävi maalaamassa talon ulkoseinää, tarkoitus oli kai muodostaa este, ettei ulkoa pääse siitä nurkasta vettä sisään. Mutta tilanne on nyt pahentunut. Ehkä sitten pitää tuota huonetta alkaa tuulettamaan, vaikka epäilen kosteuden tulevan nurkkaan ulkoa, eikä kyse ole sisällä olevasta kosteudesta. Pitää kai itse rapsutella seinää sisältä.

Vierashuoneen hilseilevä maali.

Paksut verhot olisi hyvä juttu

Talot ovat täällä järjestään yksinkertaisin ikkunoin varustettuja. Ikkunoissa on yleensä olemassa luukut, joiden avulla voi hieman eristää ikkunoita, joten ne kannattaa sulkea ainakin pimeän aikaan. Meillä luukut ovat sälekaihtimien tapaiset, mutta niitä ei voi säätää hieman avoimemmiksi raolleen, vaan niitä voi tiputtaa vain alas tai vetää ylös.

Verho ulko-oven edessä. Meillä ei tällaista vielä ole ja laittaisin sen ennemmin sisäpuolelle jo tuulisen sijaintimmekin vuoksi.

Se kummastuttaa, että etelään ja hienoimpaan näköalaamme suuntaavalla seinällä on vain kaksi pikkuista ikkunaa. Eikö etelään päin pitäisi olla isot ikkunat, joista aurinko pääsisi sisään päivällä lämmittämään? Noissa ikkunoissa ei ole luukkuja ja mietin pitäisikö etsiä jostain tarpeeksi isot pahvilaatikot peittämään näitä ikkunoita öisin. Olisihan se myös kiva päästä ihailemaan näköalaa myös sisältä käsin, mutta kai juuri tuo osa taloa on kaikkein vanhinta ja vanhimmissa taloissa täällä on kai vain ihan pikkuruisia räppänöitä.

En vielä tiedä, että kannattaako meidän pitää eteläänpäin olevia oviamme auki aurinkoisella ilmalla vai ei. Välillä pidämme toista ovea auki niin, että ulompien lasiovien läpi tulee sisälle auringon säteitä.

Täällä olisi tarpeen olla erikseen talviverhot. Meillä on nyt aina makuuhuoneen ikkunan ulkopuolella oleva rullattava luukku kiinni.

Talomme on kai ollut lähinnä kesäkäytössä. Makuuhuoneissa on ohuet kevyet verhot ja meidän kai pitäisi itse hankkia niihin jotkut paksut ja raskaat kankaat pitämään vetoa loitolla. Lisäksi mietin ulko-oven eteen ylös jotain pingotettavaa tankoa, joka kuitenkin jaksaisi kannatella paksuja verhoja, jos sellaisen hankkisimme oven eteen. Onneksi meillä on sentään pieni kuisti ja kahdet ovet, vaikkakin ulommaiset ovat lasiset. Olisi aika paha, jos olisi vain tuo yksi metallinen ovi, josta vetäisi varmasti tosi paljon

Kylällä näkee ulko-ovien edessä verhoja, joten jotkut laittavat niitä siis uloskin. Onkohan heillä toiset verhot myös sisäpuolella?

Tiesimme lattioiden olevan kylmiä kaakelilattioita, joiten toimme Suomesta mukanamme mattoja. Mehän pakkasimme muutenkin matkailuautoon paljon vällyjä koirille ja omat lakanat. Matot kulkivat hyvin mukana koirien makuupaikkojen alla. Nyt on kiva kun on paljon mattoja lattioilla eristämässä.

Takka lämmittää

Polttopuumme täällä ovat kai lähinnä oliivia.

Onneksi meillä on talossa sentään takka. Kummoinen takka se ei ole, lämmöt katoavat suurimmaksi osaksi taivaan tuuliin. En oikein voi käsittää tuollaisia koristetakkoja. Tulee ikävä mökillä olevaa porin matti -tyyppistä uunia, joka lämmittää pienellä puumäärällä koko tilan, sekä kesätalomme leivinuunia, joka pysyy lämpimänä monta päivää. Naapureillamme täällä kuulemma on takkansa edessä jonkinlainen tuuletin, joka työntää lämmön pois takasta taloon sisälle. Se olisi nerokas juttu.

Takassa on nyt tuli melkein joka ilta ja joskus jo aamusta lähtien.

Takassa ei tietenkään ole mitään peltejä, joten meidän ei tarvitse huolehtia niiden kiinni laittamisesta oikeaan aikaan. Nyt vaan on tullut mieleen, että vetääkö takka talosta lämpöä ulos silloin, kun takassa ei ole tulta. Muistan kavereidemme hankkineen Lontoossa kämppäänsä takkapallon, jotta lämpö ei karkaisi sitä kautta.

Hankimme 90 eurolla pienen peräkärryllisen puita, mutta meidän ehkä tarvitsee tilata vielä yksi satsi lisää selvitäksemme talvesta. Puut ovat kai suurimmaksi osaksi oliivia ja ehkä joukossa on manteliakin. Jostain luin, että viikunapuusta ei irtoa lämpöä, savua vain. Nämä puut ovat paljon tiiviimpiä kuin mitä Suomessa olen tottunut. Lämpöominaisuuksiltaan en huomaa eroa, ehkä palavat pidempään. Ehkä on ollut hieman vaikeampi saada ne syttymään ja siksi olemme turvautuneet sytytyspaloihin.

Meillä on ehkä noin 20 – 30 neliön kokoinen olohuone-keittiö eikä takka paljoa lämmitä tilan toiseen päätyyn keittiöön asti. Olemme siirtäneet sohvan ja nojatuolit lähemmäksi takkaa ja siinä me sitten istuskellaan iltaisin. Kissalle on tuoli lähimpänä takkaa, koska se erityisesti hakeutuu sinne.

Täällä savupiipuissa on yleensä semmoinen hyrrätyyppinen metallinen hattu, joka varmaankin auttaa vedossa tai jossain. Meille semmoinen piti asentaa, mutta se oli kai vääränkokoinen ja homma on jäänyt sikseen. Emme me kai sitä tarvitse.

Patterit ja lämmittimet

Saimme vuokraemännältämme tänne yhden sähköpatterin ja lisäksi meillä oli matkailuautossa pari lämpöpuhallinta. Sähköpatteria olemme käyttäneet välillä lähinnä makuuhuoneessamme ja kyllä sen sillä lämpimäksi saa. Olemme suunnitelleet pahan päivän varalta pakkautuvamme kaikki makuuhuoneeseen kylmimpinä päivinä. Mutta vielä emme ole tuota sähköpatteria kuitenkaan kovin paljoa käyttäneet, koska makuuhuoneessa lähinnä nukutaan ja peittojen alla pari vaatekertaa yllään pysyy kyllä lämpimänä.

Lämpöpuhaltimen käyttö on kai järkevintä niin, että sen kohdistaa suoraan palelijaan.

Kylpyhuoneessa meillä on lämpöpuhallin siltä varalta, että suihkussa olisi liian tuskallista käydä viileällä ilmalla. Mielestäni tuo puhallin ei kuitenkaan kovin hyvin lämmitä tiloja. Sen sijaan se on parempi laittaa puhaltamaan suoraan kohti silloin kun kokee kylmyyttä. Nyt kuitenkin päivisin menen istumaan takan eteen, jos haluan olla lämpimässä.

Varmastikin paras lämmityskeino täällä olisi ilmalämpöpumppu, mutta jos sitä ei ole, täytyy turvautua muihin keinoihin. Koska emme asu täällä pysyvästi niin emme tietystikään lähde sijoittamaan mihinkään isoihin lämpöratkaisuihin.

Saa nähdä pyydämmekö vielä vuokraemännältämme lisää näitä sähköpattereita tai ostammeko tarpeen vaatiessa niitä itse.

Lokakuun sähkölaskumme oli 142 euroa emmekä silloin vielä tainneet käyttää sähköpatteria lainkaan. Sen sijaan silloin meillä oli uima-alas päällä ja se varmaan kuluttaa paljon sähköä. Katsotaan mikä tulee olemaan marraskuun lasku, kun uima-allas on ollut pois käytöstä, mutta patteria olemme hieman käyttäneet.

Pukeudu kunnolla!

Minähän en Suomen talvessakaan ole liihotellut sisätiloissa t-paidassa, koska olen hieman viluinen. Minun univormuni on musta collegehuppari ja mustat collegehousut vuoden ympäri. Nyt sitten täälläkin vaihtelee se, onko näiden alla sukkahousut ja miten paksut ja miten monta kerrosta hupparin alla on paitoja. Villasukat ovat minulla Suomessakin ympärivuotisessa käytössä. Olen saanut villasukkia niin paljon ja otan niitä vastaan, vaikka muutoin pyrin olla ostamatta mitään villatuotteita, koska en ole tyytyväinen lampaiden kohteluun maailman isoissa villantuottajamaissa. En myöskään pystyisi käyttämään esimerkiksi villaa sisältävää paitaa tai huivia, koska se kutittaa minua pienissäkin määrissä.

Nämä tossut ovat aivan loistavat.

Siispä olen ihan tyytyväinen keinokuitujen käyttäjä. Suomessa olen ollut ihan tyytyväinen puuvillavaatteisiin, mutta täällä olen nyt kylmillä säillä huomannut, että trikoo ja muut sileät materiaalit tuntuvat ikävän viileältä iholla. Eli sukkahousut ovat tuntuneet legginsejä paremmilta ja hupparin alla minulla on pitkähihainen paita, joka on ties mitä sekoitetta. Välillä minulla on ollut kahdetkin collegehousut päällekkäin, mutta onneksi harvemmin on ollut tarvetta. Pipoakin olen sisällä käyttänyt.

Tänne tullessa etsin ensin kaupoista kunnollista flanellista pyjamaa, mutta ne tuntuivat melko ohuilta. Sen sijaan löysin jonkinlaista muuta materiaalia olevan lämpimän pyjaman. Nyt olen kylläkin öisin pukeutunut kahteen kerrokseen, eli pyjaman päällä ovat yökäyttöön varatut collegevaatteet! Olen siis todellakin collegefani ja unelmoin hovikelpoisista collegehousuista.

Olen ihaillut Espanjan lämpimien sisävaatteiden valikoimaa.

Olen ollut huomaavinani, että Espanjassa kaupoissa myytäisiin Suomea lämpimämpiä sisävaatteita. Suomessa kyllä myydään kunnollisia talvikenkiä ja toppatakkeja, mutta mielestäni talvea varten myydään ihmeellisen ohuita sisähepeniä. Tämä johtuu tietysti siitä, että Suomessa sisätiloissa on yleensä aina yli +20-asteista, täällä taas ei. Olen hieman ihastunut täkäläisten Zarojen, Bershkojen ynnä muiden ketjuliikkeiden pörröisiin vaatteisiin ja etenkin kunnollisia yövaatteita näyttää olevan tarjolla Suomen trikookolttujen sijaan.

Hankin lämpimän pyjaman lisäksi heti kunnolliset sisätossut. Niissä on paksu pohja, joka ei päästä kaakelilattian kylmyyttä jalkoihin. Ne halaavat jalkojani monelta suunnalta ja ne ovat jalassani koko ajan, myös ulkona aamukahvia juodessani.

Tee sänky lämpimäksi

Emme ole kokeneet kovin tärkeäksi lämmittää makuuhuonetta patterilla, koska peittojen alla tulee kuitenkin nopeasti lämmin. Joskus kuitenkin on haluttu patteria käyttää.

Natura-kaupasta ostetuissa kuumavesipulloissa on kivat päällyskankaat.

Rakastan kuumavesipulloja! Ostin sellaisen jo viime talvena Mallorcalta ja nautiskelin sen tuomasta lämmöstä Helsingissä sohvalla löhötessäni. Nyt ostin toisenkin Natura-kaupasta, siellä niissä on kivat päällysteet. Kiinakaupasta näitä kuitenkin sai kolme kertaa halvemmalla ja meillä on nyt pari semmoistakin. Käytän näitä päivisinkin hupparin alla ja sylissä. Näillä voi kätevästi esilämmittää sängyn ennen sinne kömpimistä. Niitä voi sitten pitää läpi yön kyljessä ja jalkojen välissä. Yritän asetella niitä meidän koiriemme ja kissammekin lämmittimiksi, mutta ainakin Lexie vierastaa niitä. Minähän muutenkin peittelin meidän koiria jo Suomessakin ja täällä yleensä herään yölläkin peittelemään eläimiä uudestaan niiden vaihdettua asentoaan yön aikana.

Alma peiton alla. Tuo talossamme valmiina olleen peiton pehmeä materiaali on ihanaa.

Talossamme oli valmiina yksi valtava peitto, jonka toinen puoli on ihanaa pehmeää nukkamateriaalia. Siitä materiaalista löytyy täällä Espanjassa vaikka mitä ja harkitsen semmoisten vaatteidenkin hankkimista. Itse asiassa ajattelin mennä katsomaan kiinakaupasta, jos sieltä löytyisi samanlainen peitto, jonka voisin laittaa sänkyyn allemme. Sileät puuvillalakanat eivät ole kovin kivat kylmässä sängyssä. Suomessa ne ovat aina tuntuneet ihanilta nukkumaan mennessä, mutta täällä ei. Näin Carrefourissa flanellisia aluslakanoita ja taidan mennä ostamaan sellaisia. Muutenkin olen vakaasti päättänyt taistella Espanjan talven kylmyyttä vastaan ja yrittää kaikenlaisia kommervenkkejä. Nyt sängyssä on kolme peittoa ja toinen housukerros oli viime yönä ihan liikaa.

Kiinakaupoista saa muutamalla eurolla kuumavesipulloja, mutta niiden kuosit särkevät silmiä.

Jos suomalainen valittaa ulkomailla kylmyyttä, niin hänelle aina tokaistaan, että eikö Suomessa sitten kylmä vasta olekin. Tämä tietysti aina ärsyttää, koska Suomessa on sisätiloissa aina lämmintä, vaikka ulkona olisi kymmeniä pakkasasteita. Se on oikeastaan yksi Suomi-ylpeyden osa-alue, että Suomessa osataan rakentaa lämpimiä taloja ja pitäähän se aikalailla paikkansa. Tuntuu ihan järjettömältä, miten muualla Euroopassa on saatettu rakentaa niin surkeita taloja talvien varalle.

Välillä silti suomalaiset sisälämpötilat tuntuvat kohtuuttoman korkeilta, että pakkoko se on alusvaatteisillaan tarjeta? Mutta toisaalta joo. Talvet ovat Suomessa niin kamalia pimeydessä ja kylmyydessä, että ei sitä kestäisi, jos sisälläkin olisi viileää. Katsotaan siis miten kestän talven täällä Espanjassa, jossa meillä on monta astetta kylmempää kuin +19-asteisessa Kallion kodissamme.

Lue kokemuksestani kylmästä toukokuusta Lontoossa >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Puuvillaiset flanellilakanat ovat ihanan lämpimiä. Erehdyin vuosia sitten ostamaan sekoiteflanellilakanat, joista ei ollut mitään hyötyä.

    Miltä palava oliivipuu tuoksuu?
    Löysin listan, jolta puuttui oliivi. https://partioaitta.wordpress.com/tag/polttopuu/

    Kilttiä peitellä koirat. 🙂

  2. Me ostettiin joku pehmeä aluslakana ja tuntuuhan se lämpimämmältä kuin sileä puuvilla. Mutta on varmaan sekoitetta, mutta se on hyvin ohut ja pidämme sitä tavallisen lakana päällä, kun se oikeastaan kuultaa läpi eikä siten suojaa tarpeeksi patjaa. Ajattelin ostaa näitä lämpimiä lakanoita lisääkin 🙂

    Emme ole huomanneet noissa puissamme mitään erityistä hajua, vaikka semmoista on sanottu näissä täkäläisissä puissa olevan. Hyvä oli tuo listasi, en oikein Suomi-puidenkaan ominaisuuksia tunne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s