Mitä japanilainen ruoka on?

on
Umeboshi-luumuja.
Umeboshi-luumuja.

Jutustelin Turkissa ollessani japanilaisen pariskunnan kanssa. Kehuin heille Japania ja japanilaista ruokaa. Nainen kysyi, mikä on lempijapanilaisruokani. Minua vähän hävetti, kun en oikein osannut vastata tarkemmin. Sushihan se on suosikki. En oikein muita ruokia edes tunne.

Tällainen japanilainen ruoka on suomalaisille tutuinta. Tässä maki-rullia ja inaria kaiten-ravintolassa, jossa edessä kulkee hihna, jolta voi poimia annoksia. Laskutus tapahtuu lopuksi lautaskeon mukaisesti.
Tällainen japanilainen ruoka on suomalaisille tutuinta. Tässä maki-rullia ja inaria kaiten-ravintolassa, jossa edessä kulkee hihna, jolta voi poimia annoksia. Laskutus tapahtuu lopuksi lautaskeon mukaisesti. Eri väriset lautaset ovat eri hintaisia.

Länkkäreillehän japanilainen ruoka on yleensä yhtä kuin sushi, vaikka kaikki japanilaiset eivät sitä edes säännöllisesti syö, vaan sen sijaan kaikkea muita ihme liemiä, grilliruokia, kupposia ja mitä lie. Olen lukenut, että japanilaiset eivät yleensä itse tee sushia, vaan se on ravintolaruokaa, jota tarjoaa vain sushiravintolat.

Ja mitä se sushi sitten on? Yleensä se yhdistetään nori-levärulliin ja riisinökäreisiin, joiden päällä on viipale jotain. Minun käsitykseni mukaan sushi on yhteisnimitys näille ruoille, joissa ainesosana on aina riisiä, joka on maustettu etikalla. Tosin tätä etikanmakua ei edes tajua etikaksi. Erilaisiin susheihin voi tutustua täällä.

Merileväsalaattia myynnissä Bangkokin kadulla.
Wakamemerileväsalaattia myynnissä Bangkokin kadulla.

Vaikka en japanilaispariskunnalle osannutkaan oikein vastata, niin on minulla jonkinlainen tuntuma japanilaiseen ruokaan. Sushien ja wakamesalaatin lisäksi tykkään heidän säilötyistä vihanneksistaan, misokeitosta ja nuudeleista. Ruoat ovat esteettisiä ja miedon, mutta jännän makuisia. Enhän minä intialaisesta ruoastakaan osaa sanoa, mikä olisi lempparini. Kaikki soossit aina vaihtelevat tekijästä riippuen.

Mitä se muu japanilainen ruoka  kuin sushi on?

Annos ramen-ravintolassa. Päällä on tofusta tai soijasta tehtyä aburaagea tai yubaa.
Annos ramen-ravintolassa. Päällä on tofusta tai soijasta tehtyä aburaagea tai yubaa.

Ramenravintolat ovat suosittuja pikaruokaravintoloita. Siellä tilataan nuudeleita liemessä erilaisin höystein. En ihan ymmärrä, mikä siinä ramenissa on niin erikoista. Onko se jonkun mielestä erityisen herkullista, vai onko se vähän niinkuin peruna joillekin: sitä otetaan lautaselle, kun näin on tapana. Ja minua hämmästyttää jos japanilaiset syövät nuudelinsa mieluummin liemessä kuin paistettuna, koska mikäpä onkaan paremman makuista kuin paistetut nuudelit. Ihmeellisen kevyt maku noilla japanilaisilla! Ehkä voisin tykätä, jos saisin hyvässä kasvisliemessä tehtyä ramen-keittoa.

Nämäkin kioskista ostetut kurkut taitavat lukeutua tsukemonoksi.
Nämäkin kioskista ostetut kurkut taitavat lukeutua tsukemonoksi.

Kioton turistikaduilla myytiin säilöttyjä vihanneksia eli tsukemonoa ja tarjottiin näistä maistiaisia. Kävinkin joka kojulla maistelemassa sen verran, mitä kehtasin. En tiedä, miten ne oli valmistettu, mutta tarjolla oli retikkaa, bambua, kurkkua, kurpitsaa ja mitä lie. Erilaisia tsukemonoja löytyy täällä.

Umeboshi-luumut ovat säilöttyjä luumuja, joissa on aika ihana maku. Ne ovat yhdenlaista tsukemonoa. Harmi vaan, kun ovat niin kovin suolaisia, muuten niitä söisi sellaisenaan. Nyt ne käyvät hyvin maustamiseen, soseutettuna muiden ainesten kanssa olen tehnyt niistä mm. salaatinkastiketta.

Pehmeää tofua ja bambua, tällä tavalla ei ole hyvä mainostaa tofua syötävän, mutta joskus itselleni maistuu se tällä tavalla mietonakin, tässä japanilaisen bambusäilykkeen kera aamiaiseksi Kiotossa.
Tofua ja tsukemono-bambua.

Wakamesalaatti on sushiravintoloiden perustarjontaan kuuluva kirkkaanvihreäksi värjätty merileväsalaatti, joka on maustettu suolalla, sokerilla, seesaminsiemenillä, seesamiöljyllä ja usein myös arominvahventeella.

Tofua japanilaiset käyttävät joskus ihan vain sellaisenaan. Pehmeää, mutta leikattavaa tofua olen syönyt hiyayakko-annoksena, jossa sellaisenaan tarjottavan ison tofukuution päällä on raastettua inkivääriä, joskus jotain muutakin.

Kukkakaali-tempurat valmistumassa.
Kukkakaali-tempurat valmistumassa.

Tempura on parhaita ruokia, mitä on. Mutta se on myös uppopaistettu ruoka, joten harvinaista herkkua. Tempurassa vihannekset dipataan ohueen taikinaan ja friteerataan kuumassa öjyssä. Omat tekemäni tempurat ovat niiden ja intialaisten pakoroiden sekoitus, koska en ole tehnyt taikinasta niin ohutta kuin tempurataikina on.

Sitten minusta vaikuttaa siltä, että japanilaiset syövät paljon ihan vaan paistettuja ja keitettyjä vihanneksia, arkiruokaa.

Japanissa saatetaan syödä hyvin arkista keittoakin. Tässä hyvin suomalaisen makuinen kasviskeitto alkupalana kiotolaisessa kasvisravintolassa.
Japanissa saatetaan syödä hyvin arkista keittoakin. Tässä hyvin suomalaisen makuinen kasviskeitto alkupalana kiotolaisessa kasvisravintolassa.

Japanissa on paljon kasvisravintoloita ja etenkään Kiotossa ja Tokiossa ei tarvitse muihin ravintoloihin edes mennä. Jos omistaa älypuhelimen, niin Happycowssa taitaa olla sovellus, jonka avulla on helppo suunnistaa aina lähimpään kasvisravintolaan. Minä tein reissulleni esityötä tulostamalla kohteideni kasvisravintolalistat ja etukäteen kartasta sijanteja katsomalla.

Muissa kuin kasvisravintoloissa syömisessä hankaluutena ovat kaikenlaiset lihaliemet ja etenkin joka paikkaa tungettu kala. Sitä on etenkin liemissä ja hiutaleina monessa. Vaikka japanilainen ruoka on minun mielestä hirveän hienostunutta, niin se on karmivaa, miten jotkut japanilaiset edelleen himoitsevat äärimmäisen uhanalaista sinievätonnikalaa.

Katso lisää japanilaisia kasvisruokakuvia >>

Japani-aiheiset juttuni >>

Annos aivan mahtavan kiotolaisen kasvisravintolan buffetista.
Annos aivan mahtavan kiotolaisen kasvisravintolan buffetista. Puukupissa misokeittoa, lautasella salaatteja, tofua kastikkeessa, hijiki-merilevää ja erilaisia friteerattuja kasvispalleroita.
Nattoa, eli mädätettyä soijapapua sushikäärössä.
Nattoa, eli mädätettyä soijapapua sushikäärössä.
Tsukemonoa tofun kera. En muista mikä vihannes on kyseessä, voi olla porkkanaa tai kurpitsaa.
Tsukemonoa tofun kera. En muista mikä vihannes on kyseessä, voi olla porkkanaa tai kurpitsaa.
Muovisia susheja ravintolan näyteikkunassa.
Muovisia susheja ravintolan näyteikkunassa.
Säilöttyjä vihanneksia tynnyreittäin Kiotossa.
Säilöttyjä vihanneksia tynnyreittäin Kiotossa.

 

3 Comments Lisää omasi

  1. jerevii sanoo:

    Ihan näköisiä! Olen itsekkin usein miettinyt, että mitä ne japanlialset syövät sushin lisäksi. Olis meinaa kiva joskus kotonaki kokeilla jotain muuta ku sushin tekoa, jota onkin aika usein tullut harrastettua 🙂

    http://omanelamanikuningas.wordpress.com/

  2. Vuosi sitten kirjoitin, etten ihan ymmärrä mikä noissa ramen-nuudelikeitoissa on niin ihmeellistä, että japanilaiset niitä innolla ryystävät. Nyt kun olen Thaimaassa päässyt nuudelikeittojen makuun, en enää niitä väheksy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s