Länsi-Eurooppa kovin kallis reissaajalle

on
Ranskalaiset TGV-junat ovat nopeita, mutta hintavia, tai Suomen hinnoissa siis. Vaihtoehtoja ei ole helppo löytää.
Ranskalaiset TGV-junat ovat nopeita, mutta hintavia, tai Suomen hinnoissa siis. Vaihtoehtoja ei ole helppo löytää.

Lasketaanpa: Länsi-Euroopan kaupungeissa dormiyö maksaa 25–30 euroa. Päivän ruokailut ja kahvit maksavat helposti 20 euroa, jos ei tee ruokia itse ja syö vain halpaa falafelia. Matkat kaupungista toiseen ovat kalliita. Jos maisemaa vaihtaa pari-kolme kertaa viikossa, joutuu matkoista helposti pulittamaan 150 euroa viikossa. Keskimäärin päivässä menee siis ainakin 60 euroa. Kuukauden matkaan Euroopan kaupunkeja kiertäessä uppoaisi siis 1800 euroa! Ja siihen ei sisälly mitään lentoja tai pitkiä siirtymiä kauas.

Huone Jelgavan hostellissa.
Huone Latviassa Jelgavan hostellissa, jonne saimme majoittua ilmaiseksi vastineeksi artistien esiintymisestä.  Mutta ei se varmaan paljoa olisi maksanut.

Minun 1,5 kuukauden matkaani ei onneksi mene noin paljoa varoja, koska ensimmäisten 10 päivän aikana majoituksiin meni yhteensä vain 16 euroa ja matkoihin Suomesta Brysseliin meni loppujen lopuksi alle 70 euroa lauttalippuineen (artistit taisivat maksaa vaatimattomista keikkatuloistaan meidän kaikkien osuuksia). Myöskään Belgian viikon aikana en maksanut majoituksesta Italiassa majoitumme teltassa leirintäalueilla, mikä tulee hostelleja halvemmaksi.

Aasiasta saa parempaa ruokaa ja halvemmalla kuin Euroopasta.
Aasiasta saa parempaa ruokaa ja halvemmalla kuin Euroopasta.

Lennot Bangkokiin maksaa halvimmillaan yleensä noin 700 euroa. Yhdessä kuukaudessa en saa Thaimaassa kulumaan 1100 euroa, joka kuluisi miltei väkisin Euroopassa. Thaimaassa voi pärjätä vähimmillään 200–300 eurolla kuussa (mökki min. 100 bhatia ja saman verran ruokiin päivässä) ja nauttia elämästä. Mitä järkeä minun on enää matkustella Euroopassa, joka muutenkin tuntuu B-vaihtoehdolta Aasiaan verrattuna? Kaakkois-Aasiassa on niin mahtavaa, ettei tarvitse järkyttyä junalippujen hinnoista ja taksikyytiin voi turvautua aina kun on tarve. Paljon vähemmällä rahalla saa paljon parempaa ruokaa.

Pahar Ganjin katu, kujan perällä oli hotellini Rak international.
Pahar Ganjin alueelta Delhistä löytää varmasti halpaa majoitusta.

Kalliiden hintojen lisäksi saatavuus on ongelma Euroopan kesässä. Jos hostelleja ei varaa edes paria päivää etukäteen, saattaa koko kaupunki olla täynnä. Ja minä kun tykkään siitä, että maisemanvaihdot voi halutessaan päättää tehdä vasta kyseisenä päivänä. Minulla oli Pariisin majapaikoissa kova etsiminen. Olen Khao San Roadien ja Paharganjien, eli halpojen majapaikkojen ryppäiden suuri ystävä. Niissä riittää, että suuntaa jollekin alueelle, josta majoitusta löyyy.

Myös junat ja bussit voivat olla täysiä Euroopan kesässä. Mutta näin on kylläkin myös Intiassa, jossa junat joutuu varaamaan hyvissä ajoin mahtuakseen kyytiin. Mutta halvoissa Aasian maissa matkustusvaihtoehdot B ja C ovat edullisia myös.

TGV-juna Pariisista Marseilleen maksoi 90 euroa.
TGV-juna Pariisista Marseilleen maksoi 90 euroa.

Euroopan lennot ovat kyllä halpoja. Jos olisin jättänyt Marseillen väliin, olisin voinut lentää Pariisista suoraan Milanoon yhteen suuntaan halvemmalla, kuin mitä junat ja bussit maksoivat. Mutta Marseillen Calanques oli koettava.

Lue myös: Kokemuksia hostellidormeista >>

Säästövinkit matkakassaan -juttusarja >>

2 Comments Lisää omasi

 1. Riina sanoo:

  Sitten on vielä se pointti, josta olet joskus tainnut kirjoittaakin, että silloin kun Euroopassa on hyvät säät, yleensä myös Suomessa on hyvät tai siedettävät kelit. Minä en halua matkustaa kesällä pois Suomesta, mutta toki jos menee Euroopan eteläisimpiin osiin, siellä voi olla hyvät kelit myös keväällä ja syksyllä. MUTTA toisaalta jonnekin Aasiaan matkustaminen on tosi epäekologista varsinkin lenmtäen, joten sinne ei ole mitään järkeä mennä viikoksi-kahdeksi joka vuosi vaan pidemmäksi aikaa sitten kun menee. Kuten sinä aiotkin tehdä 🙂

  1. Joo, kirjoitin tuosta vähän jutussa https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2013/04/18/kesalla-kohti-eurooppaa-suunnitelmia/

   Mutta nyt kun olen ollut kolmisen viikkoa Italian heinäkuisissa helteissä, niin tuumaan, ettei Suomen kesää voi kovin hyväksi sanoa tähän verrattuna 🙂 Täällä taitaa olla takuuvarmasti kuumaa ja hyttysiä ei ole paljoa. Mutta ihan heinäkuun ekoina päivinä Belgiassa oli vielä aika koleaa, mutta Suomessa paremmat säät.

   Lentäminen on epäekologista, yrittipä sitä sitten miten vain perustella… Tässä aiempaa pohtimistani aiheesta: https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2012/07/06/matkakuume-on-tauti-joka-tappaa/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s