Cinque Terre osa 5: kävely Manarolasta Cornigliaan ja Riomaggiore

on
Manarola, oikein nätti Cinque Terren kylä.
Manarola, oikein nätti Cinque Terren kylä.

Tähän asti olimme kävelleet Cinque Terressä polkuja pohjoisesta etelään, mutta nyt otimme suunnan etelästä pohjoiseen Manarolasta Cornigliaan. Tämä siksi, että menimme aamupäivällä Manarolaan tarkistamaan, josko edes joku helpoista rantareiteistä (sininen numero 2) näiden viimeisten kylien välillä olisi sattumoisin auennut. Ei ollut ja kyse näyttää olevan isommastakin korjaustyöstä. Kuten ounastelimme, meidän piti ottaa reitti, joka kulkee ensin ylös korkealle Volastran kylään ja sitten lopuksi laskee Cornigliaan (6-6d-7).

Manarolan hautausmaa heti kylän pohjoispuolen rantakukkulalla. Sininen polku kulkisi tämän alapuolella kukkulan kiertäen.
Manarolan hautausmaa heti kylän pohjoispuolen rantakukkulalla. Sininen polku kulkisi tämän alapuolella kukkulan kiertäen.

Manarola on valokuvissa upea kylä, etenkin hieman myrskyisemmällä säällä otetuissa kuvissa tyrskyjen osuessa jyrkille kalliolle. Näiden kallioiden päällä on taloja, joiden ikkunoista voisi suoraan pudottautua mereen. Kyllä ovat ihmiset halunneet hankaaliin paikkoihin taloja rakentaa. Eiväkä talot ole kai edes olleet Cinque Terren isoin työsarka, vaan rinteiden pengertäminen viljelyä varten ja polkujen tekeminen viljelysten hoidon mahdollistamiseksi on teettänyt jatkuvaa työtä jo vuosisatoja sitten.

Polkua Manarolan ja Corniglian välillä, kun kamera suostui vielä hetken antamaan virtaa akustaan.
Polkua Manarolan ja Corniglian välillä, kun kamera suostui vielä hetken antamaan virtaa akustaan.

Tämä kävely polkua numero 6 ylöspäin oli aika kaameaa. Oli hurja auringonpaiste ja mutkittelevat polut lähtivät aina vain korkeammalle. Kun pääsin ylös Volastran kylään, syöksyin laittamaan pääni rappusten päässä olevan vesihanan alle. Sitten oli taas oikein tyytyväinen olo. Alaspäin Cornigliaan ei ollut niin raskasta mennä, vaikka siinä vaiheessa, kun jalat ovat jo olleet maitohapoilla, voi lihasten jännittäminen alas mennessä tehdä vaikeaa sekin.

Riomaggiore – Cinque Terren eteläisin kylä

Näkymä Cornigliaan päin matkalla Manarolasta sinne.
Näkymä Cornigliaan päin matkalla Manarolasta sinne.

Menimme vielä lopuksi junalla käymään Cingue Terren eteläisimmässä kylässä Riomaggioressa. Sieltä kulkee alueen suosituin ja helppokulkuisin rantapolku Manarolaan nimeltä Via del Amore. Sekin oli nyt kuitenkin kiinni. Karttamme mukaan Riomaggioreen ei näyttänyt menevän muuta mukavaa polkua, joten tämä väli jäi sitten taivaltamatta. Karttaa  tulkitessani arvioin ison osan kävelyä olevan autotietä, jos sinne olisi lähtenyt.

Manarola Cornigliasta kuvattuna.
Manarola Cornigliasta kuvattuna.

Riomaggioren kylä ei ole ihan niin näyttävästi rantakallioilla kuin kolme pohjoisempaa kylää, mutta siitäkin on mereltä päin otettu hauskoja kuvia, joissa rakennukset ovat jyrkän laakson molemmin puolin rakennettu ja niiden keskellä kulkeva väylä päättyy mereen laskevaan veneluiskaan. Minulla ei ole Riomaggioresta yhtään kuvaa, koska kamerasta loppui akku vähän Manarolan jälkeen. Tuohon parempaan kameraan oli otettu mukaan vääränlainen laturi, joten menin taas loppumatkan heikkolaatuisempia kuvia ottavan pokkarini varassa.

Tosikävelijöille olisi jäänyt astumattomia askelia vielä Cinque Terren eteläpuolella, jossa niemellä on mm. Portoveneren kylä. Näihin ei kuitenkaan mene junaa, koska Riomaggioresta junaraiteet menevät suoraan La Speziaan kaupunkiin jättäen niemen kiertämättä.

Cinque Terre -jutut:
* Cinque Terre osa 1: Levanto ja Cinque Terre yleisesti >>
* Cinque Terre osa 2: kävely Levantosta Monte Rossoon >>
* Cinque Terre osa 3: kävely Monte Rossosta Vernazzaan >>
* Cinque Terre osa 4: kävely Vernazzasta Cornigliaan ja Bonassola >>
* Cinque Terre osa 5: kävely Manarolasta Cornigliaan ja Riomaggiore >>

Reissun muut jutut >>

Muita patikointeja Suomessa ja maailmalla >>

Cinque Terrestä Dances with Kangaroos -blogissa >>

5 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Pistämpä nämä korvan taa 🙂 Kelpaisi kyllä joskus kävellä noita reittejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s