
Muistan Pompein lapsuuteni koulukirjoista tai ehkä jostain jo ennen sitä. Opin Pompein peittyneen tuhkaan. Muistelen nähneeni jonkun piirroskuvan pakenevista ihmisistä. Minulle jäi lapsena siitä sellainen mielikuva, että ihmiset jähmettyivät patsaiksi siltä istumaltaan tuhkan peittäessä heidät. Ihan aina en muistanut sen olleen Aku Ankasta tuttu Vesuvius-tulivuori, joka kaiken aiheutti. Kuitenkin tämä oli jotenkin vaikuttava asia ja jäi mieleen.

Pompei ei ole pelkät tuhkan ja ties minkä kaiken tulivuoren työntämän töhkän alta löytyneet rauniot. Paikalle on rakentunut uudestaan Pompein pieni kaupunki. Se sijaitsee Napolin eteläpuolella, jossa on asutusta paikkakunta paikkakunnan perään. Pompeihin pääsee Pompei Scavi -asemalle Circum Vesuviana-paikallisjunalla noin puolessa tunnissa Napolista. Myös Napolista esim. Salernoon jatkavat kaukojunat saattavat pysähtyä Pompein varsinaisella Pompei-rautatieasemalla, jonne paikallisjuna ei mene.

Asetuimme Pompeihin halutessamme tutustua Napolin alueeseen. Heti Pompei Scavi (eli ”Pompein rauniot”, jotka sijaitsevat asemalta ehkä 30 metrin päässä) -aseman vieressä on yksi leirintäalue (Zeus Camping) ja siitä toiseen suuntaan kävellessä on kaksi lisää. Me valitsimme sieltä Spartacus Campingin.
Vierailu raunioilla

Pompein raunioiden portille mennessä mietimme, paljonko olemme valmiita maksamaan sisäänpääsystä. 15 euroa olisi ollut liikaa ja 8 euroa järkeenkäypä hinta. Hinta jäi tähän välille jonnekin 11 euroon, jonka suostuimme maksamaan, kun kerran sinne asti oli tultu. Minua ei raunioiden katsominen eri puolilla maailmaa kovin innosta. Olen kyllä historiasta kiinnostunut, mutta jostain syystä raunioilla olo ei aina konkretisoi ja elävöitä menneisyyden tapahtumia, vaikka niin luulisi.

Yritimme etsiä raunioilta patsaita, jotka on käsittääkseni valettu tuhkan alle jääneiden ihmisten tuhkakiviin jättämien tyhjiöiden mukaan. Eli jos oikein olen ymmärtänyt, on maallisten jäännösten lahottua maa-ainekseen jäänyt koloja. Mutta emme olleet liikkeellä kartan kera, joten harhailimme alueella päättömästi. Melkein kaiken oleellisen kai näimme, mutta nämä patsaat ja vanha bordellin paikka jäivät huomaamatta.
Pompein nykyinen kaupunki

Viivyimme Pompeissa viikon tehden retkiä Napoliin, Pozzuoliin, Vesuviukselle ja Sorrentoon, jonne lopulta siirryimmekin. Kävimme useimpina iltoina Pompein kaupungilla morjestamassa koiria, joilla oli aikalailla samat oleilupaikkansa illasta toiseen. Parina iltana yhdellä aukiolla oli ihmisiä pukeutuneena historiallisiin vetimiin ja toisella aukiolla oli musiikkiesityksiä. Etenkin perjantai-iltana ihmettelimme paikallisen nuorison menoa, lähinnä miten säyseää kokoontumista se oli.

Pompeissa kehittelimme ideaa, että nettiyhteydet on tahallaan säädetty huonoiksi, jotta ihmiset hengailisivat piazzalla iltaisin tietokoneella jumittamisen sijaan. Siten italialainen elämäntapa saadaan säilymään… Sunnuntai-iltana kello 21 aikaan ihmettelimme, kun Pompein keskustan kadut olivat täynnä kaikenikäisiä ihmisiä. Ymmärsimme kyllä, että perjantai- ja lauantai-iltaisin on menoa. Mutta nyt tuntui koko kaupunki olevan liikkeellä.
Kustannukset:
- Pääsymaksu Pompein raunioille noin 11 e/hlö
- Lähijuna Napolista Pompei Scaville noin 2,30 e/hlö
- Yöpyminen teltassa Spartacus Campingissä 7e/hlö/yö + 2e/teltta/yö. Eli yksi yö kahdelta henkilöltä yhteensä 16 euroa.
Muita maailman raunioita:
Chichen Itza Meksikossa >>
Tulum Meksikossa >>
Lamanai Belizessä >>





3 Comments Lisää omasi