Pompei ja sen rauniot

on
Pompein raunioita.
Pompein raunioita.

Muistan Pompein lapsuuteni koulukirjoista tai ehkä jostain jo ennen sitä. Opin Pompein peittyneen tuhkaan. Muistelen nähneeni jonkun piirroskuvan pakenevista ihmisistä. Minulle jäi lapsena siitä sellainen mielikuva, että ihmiset jähmettyivät patsaiksi siltä istumaltaan tuhkan peittäessä heidät. Ihan aina en muistanut sen olleen Aku Ankasta tuttu Vesuvius-tulivuori, joka kaiken aiheutti. Kuitenkin tämä oli jotenkin vaikuttava asia ja jäi mieleen.

Pompein ydinkeskusta vaikutti olevan aukio, jossa nämä kirkot olivat.
Pompein ydinkeskusta vaikutti olevan aukio, jossa nämä kirkot olivat. Emme aluksi oikein tienneet, mistä keskusta löytyy tai onko sellaista edes. Illalla sen sijainnin löysi helpommin kuin päivällä.

Pompei ei ole pelkät tuhkan ja ties minkä kaiken tulivuoren työntämän töhkän alta löytyneet rauniot. Paikalle on rakentunut uudestaan Pompein pieni kaupunki. Se sijaitsee Napolin eteläpuolella, jossa on asutusta paikkakunta paikkakunnan perään. Pompeihin pääsee Pompei Scavi -asemalle Circum Vesuviana-paikallisjunalla noin puolessa tunnissa Napolista. Myös Napolista esim. Salernoon jatkavat kaukojunat saattavat pysähtyä Pompein varsinaisella Pompei-rautatieasemalla, jonne paikallisjuna ei mene.

Koira Pompei Scavin asemalla. Sama koira mukavine kavereineen oli tavattavissa toisiaan myös Pompein raunioiden lipunmyynnin lähettyvillä.
Koira Pompei Scavin asemalla. Sama koira mukavine kavereineen oli tavattavissa toisinaan myös Pompein raunioiden lipunmyynnin lähettyvillä.

Asetuimme Pompeihin halutessamme tutustua Napolin alueeseen. Heti Pompei Scavi (eli ”Pompein rauniot”, jotka sijaitsevat asemalta ehkä 30 metrin päässä) -aseman vieressä on yksi leirintäalue (Zeus Camping) ja siitä toiseen suuntaan kävellessä on kaksi lisää. Me valitsimme sieltä Spartacus Campingin.

Vierailu raunioilla

Pompein raunioita ja turisteja.
Pompein raunioita ja turisteja.

Pompein raunioiden portille mennessä mietimme, paljonko olemme valmiita maksamaan sisäänpääsystä. 15 euroa olisi ollut liikaa ja 8 euroa järkeenkäypä hinta. Hinta jäi tähän välille jonnekin 11 euroon, jonka suostuimme maksamaan, kun kerran sinne asti oli tultu. Minua ei raunioiden katsominen eri puolilla maailmaa kovin innosta. Olen kyllä historiasta kiinnostunut, mutta jostain syystä raunioilla olo ei aina konkretisoi ja elävöitä menneisyyden tapahtumia, vaikka niin luulisi.

Legioonalaisia Pompein kaupungilla eräänä iltana. Kai juuri näiden sandaalit jäivät aina maahan, kun Asterix heitä humautti.
Legioonalaisia Pompein kaupungilla eräänä iltana. Kai juuri näiden sandaalit jäivät aina maahan, kun Asterix heitä humautti.

Yritimme etsiä raunioilta patsaita, jotka on käsittääkseni valettu tuhkan alle jääneiden ihmisten tuhkakiviin jättämien tyhjiöiden mukaan. Eli jos oikein olen ymmärtänyt, on maallisten jäännösten lahottua maa-ainekseen jäänyt koloja. Mutta emme olleet liikkeellä kartan kera, joten harhailimme alueella päättömästi. Melkein kaiken oleellisen kai näimme, mutta nämä patsaat ja vanha bordellin paikka jäivät huomaamatta.

Pompein nykyinen kaupunki

Soittolava Pompeissa.
Soittolava Pompeissa.

Viivyimme Pompeissa viikon tehden retkiä Napoliin, Pozzuoliin, Vesuviukselle ja Sorrentoon, jonne lopulta siirryimmekin. Kävimme useimpina iltoina Pompein kaupungilla morjestamassa koiria, joilla oli aikalailla samat oleilupaikkansa illasta toiseen. Parina iltana yhdellä aukiolla oli ihmisiä pukeutuneena historiallisiin vetimiin ja toisella aukiolla oli musiikkiesityksiä. Etenkin perjantai-iltana ihmettelimme paikallisen nuorison menoa, lähinnä miten säyseää kokoontumista se oli.

Pompein keskustasta löytyi pitseria, josta sai vegaanijuustopitsaa seitanilla.
Pompein keskustasta löytyi pitseria, josta sai vegaanijuustopitsaa seitanilla.

Pompeissa kehittelimme ideaa, että nettiyhteydet on tahallaan säädetty huonoiksi, jotta ihmiset hengailisivat piazzalla iltaisin tietokoneella jumittamisen sijaan. Siten italialainen elämäntapa saadaan säilymään… Sunnuntai-iltana kello 21 aikaan ihmettelimme, kun Pompein keskustan kadut olivat täynnä kaikenikäisiä ihmisiä. Ymmärsimme kyllä, että perjantai- ja lauantai-iltaisin on menoa. Mutta nyt tuntui koko kaupunki olevan liikkeellä.

Kustannukset:

  • Pääsymaksu Pompein raunioille noin 11 e/hlö
  • Lähijuna Napolista Pompei Scaville noin 2,30 e/hlö
  • Yöpyminen teltassa Spartacus Campingissä 7e/hlö/yö + 2e/teltta/yö. Eli yksi yö kahdelta henkilöltä yhteensä 16 euroa.

Reissun muut jutut >>

Muita maailman raunioita:
Chichen Itza Meksikossa >>
Tulum Meksikossa >>
Lamanai Belizessä >>

Amfiteatteri Pompein raunioilla. Kuulin parinkin oppaan selostavan, että Pompeissa aikoinaan kouluttautui gladiaattoreita ympäri maata.
Amfiteatteri Pompein raunioilla. Kuulin parinkin oppaan selostavan, että Pompeissa aikoinaan kouluttautui gladiaattoreita ympäri maata.
Kummallinen patsas Pompein kadulla. Jos nyt oikein tekstit käsitin, tämä oli jonkinlainen uusi faunia esittävä patsas. Luulin, että fauneilla olisi aina pukin alaruumis, mutta patsaissa pelkkä pikku häntä näytti riittävän.
Kummallinen patsas Pompein kadulla. Jos nyt oikein tekstit käsitin, tämä oli jonkinlainen uusi faunia esittävä patsas. Luulin, että fauneilla olisi aina pukin alaruumis, mutta patsaissa pelkkä pikku häntä näytti riittävän.
Spartacus Campingin portti.
Spartacus Campingin portti.
Spartacus campingin mahtava koira Bozo/Boscho.
Spartacus campingin mahtava koira Bozo/Boscho.
Leirintäalueemme oleskelu- tai ravintolakatosta. Vieressä oli uima-alla, joka ei ollut maahan upotettu, vaan jonne meni maatasolta tikkaat. Kälisevät ranskalaisteinit vähän hermostuttivat täällä istuskellessa. Useimmilla muillahan on leirintäalueilla omat pöydät ja tuolit mukana, mutta ei meillä reppumatkalaisilla.
Leirintäalueemme oleskelu- tai ravintolakatosta. Vieressä oli uima-alla, joka ei ollut maahan upotettu, vaan jonne meni maatasolta tikkaat. Kälisevät ranskalaisteinit vähän hermostuttivat täällä istuskellessa. Useimmilla muillahan on leirintäalueilla omat pöydät ja tuolit mukana, mutta ei meillä reppumatkalaisilla.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s