Italia-kirjat apuna maan tajuamisessa

on
Ajoneuvojen kuljetustyyliä levantolaisittain.
Ajoneuvojen kuljetustyyliä levantolaisittain.

Heinäkuinen kolme viikkoa Italiassa ei tee kenestäkään Italia-asiantuntijaa. Sukeltaminen italialaiseen elämäntyyliin vaatii pidempää oleskelua. Yritin silti. Havainnoinnin tukena oli kaikenlainen, mitä ennestään tiesin tai luulin tietäväni Italiasta. Mutta kuten yleensäkin reissuilla, rakastan lukea kirjoja, joissa paikallisia ilmiöitä selostetaan. Nyt minulla oli mukanani Kirsi Pihan Medicien naapurissa ja Napolista ostamani Alan Epsteinin As the Romans Do.

Kirjailijan elämäntapa lähentää tai loitontaa lukijaa

Epstein käsitteli kirjassaan myös uskontoa, ja hänen mielestään roomalaiset ovat edelleen vähän pakanoita, vaikka asuvatkin katolisen kirkon kotimailla.
Epstein käsitteli kirjassaan myös uskontoa. Hänen mielestään roomalaiset ovat edelleen vähän pakanoita, vaikka asuvatkin katolisen kirkon kotimailla. Näitä pyhiä kuvia näkyy Italiassa siellä täällä, tämä on Sorrentosta.

Pihan kirjasta pidin alusta loppuun asti. Se on kepeä pikku opus, joka on kirjoitettu lyhyesti ja yleisesti (ehkä liiankin yleistäen) verrattuna Epsteinin kirjaan, joka käsittelee samanlaisia aiheita perusteellisemmin. Epstein tuo kirjassaan esiin omaa elämäntapaansa Pihaa enemmän. Joitakin lukijoita se saattaa samaistuttaa kirjailijaan, mutta minua se vieroitti. Roomassa Epsteinin perhe asui palazzoissa ja villoissa, jotka kuullostavat sanoina ehkä prameammilta kuin mitä palazzot ja villat todellisuudessa ovat.

Pihan kirjassa sanottiin Italian huoltoasemiltakin löytyvä monenmoista kirjallisuutta. Tässä kirja-automaatti milanolaisella metroasemalla juomapulloautomaattien vieressä.
Pihan kirjassa sanottiin Italian huoltoasemiltakin löytyvä monenmoista kirjallisuutta. Tässä kirja-automaatti milanolaisella metroasemalla juomapulloautomaattien vieressä.

Yhdessä kappaleessa Epstein esitteli, millaisilla ihanilla esineillä ja kalusteilla he varustivat lukaalinsa. Sellainen on kaukana omista ulkomaille muuttamisen suunnitelmistani, koska itse aion elää säästeliäästi. On vaikea löytää kauppojen matkailuosastoilta kirjoja, jotka olisi kirjoittanut joku enemmän omasta maailmastani oleva henkilö. Sentään Epsteinin kirjassa tuotiin esille syitä, miksi he halusivat Roomaan muuttaa, ja ne ovat mielestäni järkeenkäypiä. Epstein rakastui Rooman historiallisuuteen ja elämänmenoon.

Talon ostaminen Italian maaseudulta ei myöskään kuulu omiin haaveisiini. Kirsi Pihan perhe hankki talon ja siitä kirjassakin kerrotaan. Jos on nähnyt elokuvan Toscanan auringon alla, niin Pihan kuvailut remontin tekemisestä Italiassa ovat samaa kaavaa tuon elokuvan kanssa. As the Romans do -kirjaan verrattuna Pihan kirja kuvaa ehkä hieman vähemmän mahdikasta elämäntapaa.

Kiihkeät ja nautiskelevat italialaiset

Medicien naapurissa -kirjan mukaan cappucinoa tai muita maitokahveja ei pidä tilata kuin aamulla. Mitenkäs on soijacappucinon laita?
Medicien naapurissa -kirjan mukaan cappucinoa tai muita maitokahveja ei pidä tilata kuin aamulla. Mitenkäs on soijacappucinon laita?

Pihan kirja on ironinen, vaikka luin kirjasta arvioita, joissa hänen kuvailujaan pidettiin tosikkomaisina. Hän kirjoittaa moneen otteeseen tyyliin ”älä missään tilanteessa, ikinä, missään tilaa cappucinoa illalla” aivan kuten italialaiset kliseisesti kaiken ilmaisevat sellaisistakin aiheista, joilla ei oikeastaan ole kuitenkaan väliä, oli kyse sitten tomaateista tai jalkapallosta. Hän myös kirjoitti Marchen alueen ja Paternon kylän puolustuspuheita, koska Pihan mielestä italialaiset esittävät kotiseutunsa kehut juuri tuohon tapaan. Hän siis yritti tuoda italialaista fiilistä tekstiin ja minulle se toimi. Mutta toiset saattavat tulkita kirjan tekstit tosikkomaisuudeksi.

Epstein arvioi hyvin sitä, miten italialaiset laittavat kauppansa kiinni nautiskellakseen lounaasta. Yhdysvaltalainen yrittäjä ei jättäisi kauppoja tekemättä, jos hän olisi juuri pakannut kojunsa matot kärryynsä ja joutuisi työskentelemään hetken pitempään tehdäkseen kaupat. Epstein heti ensi sivuilla toi ilmi, että tällaisissa kirjoissa tuodaan usein yhtä paljon esille seikkoja kirjailijan omasta kotimaastaan kuin kohdemaasta. Epstein selvästi osasi katsoa ulkopuolelta yhdysvaltalaisten raha- ja materiakeskeistä elämäntapaa.

Italialaisten lapsirakkaus ja avioliittokäytännöt

napolissa nainen ja lapsi
Nainen ja lapsi Napolin kujilla.

Kirjoissa kerrottiin italialaisten lapsirakkaudesta. Se on mielestäni ehdottoman hieno ilmiö, että lasten annetaan juosta ja touhuta, eikä hyssytellä lapsia hermostuneesti, niinkuin Suomessa, ja Epsteinin mukaan etenkin Yhdysvalloissa.

En tarkoita, etteikö minun mielestäni lapsien kiljunta ja törmäily olisi mielettömän ärsyttävää. Mikään ei ole niin karsean kuuloista kuin vauvan huutaminen. Jos sellainen parkuva yksilö istuisi lentokoneessa takanani niin itsenikin tekisi mieli alkaa parkumaan. Mutta koska nämä ovat asioita, joille ei oikein mitään voi, niin parempi yrittää olla hermostumatta. Elämme täällä vauvojen ja lasten kanssa, ja siihen pitää sopeutua.

On yksi asia, joka on vielä karseampaa kuin huutava vauva, nimittäin se jos vanhempi yrittää sitä hermoromahduksen partaalla hyssytellä. Tai jos joku ulkopuolisena mulkoilee näitä vihaisesti. Epsteinin mukana jenkit ovat kireitä ja väsyneitä ja siksi eivät kestä mitään.

Vaikka avioliitto saattaakin olla hieman toisenkaltainen sopimus Italiassa, ovat avioliitot siellä Epsteinin mukaan pysyvämpiä.
Vaikka avioliitto saattaakin olla hieman toisenkaltainen sopimus Italiassa kuin Yhdysvalloissa, ovat Italian avioliitot Epsteinin mukaan pysyvämpiä.

Molemmissa kirjoissa tuotiin esiin myös alhainen syntyvyys nykyisessä Italiassa. Myös Epsteinin kirjassa tämä oli esillä, vaikka se oli kirjoitettu jo vuonna 2000. En ihmettele ollenkaan vähäistä syntyvyyttä Italiassa, jos miehet eivät siellä edelleenkään osallistu kotitöihin, kuten ainakin Epsteinin kirjassa väitettiin.

Italian alhainen syntyvyys on yllättävää, koska luulisi italialaisilta anopeilta tulevan hirveästi painostusta asiassa. Mutta ehkä pelkkä naimisiinmeno riittää, minkä Epsteinin kirjassa kuvailtiin olevan Yhdysvaltoja (ja Suomea) käytännöllisempi sopimus. Italiassa perinteisesti vasta naimisiin menneet ovat kunnolla aikuisia ja avioliiton kautta pääsee mukaan yhteiskuntaan sosiaalisesti täysvaltaisena. Avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin suhtaudutaan kevyemmin. Etenkin Epstein kuvaili tätä kirjassaan paljon.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s