Turistibusseilla kulkeminen ulkomailla

on
Turistibussi Vesuviukselle.
Turistibussi Vesuviukselle.

Mennessäni matkoillani turistikohteisiin valitsen aina mieluummin tavallisen reittibussin kuin turistibussin seuraavista syistä:

  • haluan viipyä kohteessa itse määräämäni ajan, enkä tulla oppaan hoputtamaksi. Voi hyvin olla mahdollista, että itse haluan fiilistellä kohteessa pidempään kuin muut turistit yleensä.
  • en halua kuunnella matkaoppaan juttuja enkä vaivaantua hänen yrityksistään viihdyttää meitä. Kun matkustan jonnekin, matkustan siksi, että haluan nähdä paikkoja. Mieluummin katson ikkunasta ulos rauhassa, kuin joudun seuraamaan turistioppaan showta, jota en ole kaivannut.
miehiä bussissa seisomassa
Miehiä bussissa Intian Keralassa. Täytenäinen reittibussi vei noin tunnin matkan Alleppeystä Ernakulamiin ja Kochiin.

Yleensä reittibussit myös maksavat vähemmän, koska niitä käyttävät paikallisetkin. Mutta joskus turistireissut ovat halvempia. Selitys sille on maailmalla yleensä juuri tämä sama: bussi pysähtyy jossain kaupassa tai ravintolassa, joka maksaa bussiyritykselle siitä, että ne tuovat heille mahdollisia asiakkaita.

Nämä pysähdykset ovat yleensä koruliikkeitä tai ruukkutehtaita. Italian Vesuviuksella paluumatkalla kävimme ravintolassa ”viininmaistatuksessa” (saimme lasilliset viiniä), jonka tarkoitus oli saada ihmiset ostamaan samalla myös ruokaa ravintolasta. Mitäänhän ei kuitenkaan tarvitse ostaa.

bussi
Belizeläisessä reittibussissa oli tunnelmaa, jota ei turistikyydissä olisi ollut.

Silloin nämä pysähdykset ovat inhottava juttu, jos niistä ei ole kerrottu matkan ostovaiheessa. Samoin jos itsellä on kiire. Vesuviuksen viininmaistatuksesta meillä ei onneksi ollut kiire minnekään muualle. Oli ihan ok pysähdyksen aikana katsella rinteeltä avautuvaa maisemaa, etsiä näkemäämme kissaa ja rapsutella koiraa.

Aina pysähdys ei ole yhtä samantekevää. Menee jo huijauksen puolelle, jos varsinaisesta kohteesta joutuu kiirehtimään pois, koska matkanjärjestäjällä on kiire viedä turistit  kauppaan tai muuhun paikkaan, jonne menemisen takia turisti ei ole kuitenkaan maksanut.

Laosissa reittibussista Luang Prabangista Vang Viengiin loppui bensa kesken matkan.
Laosissa reittibussista Luang Prabangista Vang Viengiin loppui bensa kesken matkan.

Olisi siis reilua, jos turisteja ei pidettäisi tyhminä ja systeemistä oltaisiin avoimia. Olen netistä lukenut kirjoituksia, joissa Bangkokissa riksakuski on avoimesti sopinut kyytiläisten kanssa, että jos hän vie heidät käymään tietyssä kaupassa, saa kyydin ilmaiseksi.

Lue aiheesta: Luxorin nähtävyyskierroksella >>

Vesuviuksella käynnistä >>

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s