Haltian luontokeskuksen tiedontarjonta on vähäistä

on
Haltian luontokeskus Nuuksiossa mainostaa itseään ensimmäisenä kokonaan puusta rakennettuna julkisena rakennuksena. Parakkimaisuus ei kuitenkaan miellyttänyt minun silmääni.
Haltian luontokeskus Nuuksiossa mainostaa itseään ensimmäisenä kokonaan puusta rakennettuna julkisena rakennuksena. Parakkimaisuus ei kuitenkaan miellyttänyt minun silmääni, eikä muutenkaan tämä suomalainen nykyarkkitehtuuri. Kuka siitä oikein tykkää? Muut arkkitehdit?

Kävin eilen Nuuksion uudessa luontokeskus Haltiassa sienireissun yhteydessä. Ihmettelen, miten niin isoon rakennukseen on saatu sisällytettyä niin vähän tietoa Suomen luonnosta. Kun ruuhka-Suomessa sijaitsee tällainen kansallispuisto ja kun sinne on nyt rakennettu luontokeskus, odotin siellä olevan paljon esittelyä luonnosta. Sitä minä odotan kansallispuistovierailun yhteydessä. Eli haluan tietoa kasveista, eläimistä, metsätyypeistä, geologiasta ja ympäristösuojelusta.

Haltian aula. Päädyssä sinisenä näkyy lyhyt käytävä, joka vei pääsaliin. Tuossa "lumitunnelissa" oli perinteisempää  museomaista näytteillepanoa täytettyine eläinasetelmineen.
Haltian aula. Päädyssä sinisenä näkyy lyhyt käytävä, joka vei pääsaliin. Tuossa ”lumitunnelissa” oli perinteisempää museomaista näytteillepanoa täytettyine eläinasetelmineen.

Haltia on tehty modernin elämykselliseksi ja sisällöltään suurpiirteiseksi. Siellä ei ole tekstiä eikä selostusta nauhalta. Sen sijaan on isoja seinille heijastettuja videoita. Olivathan ne hienoja, mutta nyt yleisömäärä häiritsi tunnelmaa. Varsinkaan pääsalin keskellä olevassa ”interaktiivisessa Suomi-kartassa” ei ehkä oltu huomioitu sitä, että sen päällä seisoo kymmenen ihmistä, joista osa on säntäileviä muksuja. Minulle jäi epäselväksi millä tavoin lattiassa oleva kartta toimi interaktiivisesti. Kartan ympärillä oli kuvaruutuja, joissa oli kuvia eri kansallispuistoista. Ajatus oli, että niissä voi ”uuden kamerateknologian avulla tutustua yli 80 luontokohteeseen”. Minä näin niissä vain pysyvät kuvat, vaikka niihin olisi kai päässyt jotenkin käsiksi ja pystynyt löytämään tietoa esimerkiksi eri kansallispuistojen harrastusmahdollisuuksista. Väkeä taisi tosiaan olla liikaa.

Haltian ja järven välissä oli hiekkakenttä, johon tulee jotain tapahtuma-alaa ja nuotio. Nyt siellä oli pari kotaa ja pieni tulipaikka.
Haltian ja järven välissä oli hiekkakenttä, johon tulee jotain tapahtuma-alaa ja nuotio. Nyt siellä oli pari kotaa ja pieni tulipaikka.

Pidän paljon enemmän perinteisistä näyttelyistä, jotka ovat opetuksellisempia. Haltian tarkoitus vaikutti olevan Suomen luonnon esittelyä ulkomaalaisille turisteille. Koska ovathan suomalaiset nähneet lumisia puita ja sulavia jääpuikkoja. Ovathan ne hienoja ilmiöitä, mutta suomalaisia varten tällaisille kuville ei ehkä tarvitsisi rakentaa tällaista taloa. Tai tehdä sitä hämärää huonetta, jossa kuunnellaan yön ääniä. Selvästikin tässä oli ajateltu videoiden ja ääni-installaatioiden olevan tätä päivää ja annettu niille tilaa. Mutta en yhtään ymmärtänyt joutsenia ja shakkilautaa, että mitä sillä haluttiin ammentaa. Muuta Haltian antia:

  • karhun pesä, jossa sai istuskella pienessä hämärässä kolossa täytetyn karhun kanssa
  • pikku huone, jossa oli video siitä, mitä näkyy ulos puun kolossa olevasat linnun/oravan pesästä
  • vielä pienempi huone, jossa oli seinälle heijastettu video järven pinnan alta
  • munan muotoinen minihuone pääsalissa, sisällä joku video
  • vaihtuva sivunäyttelyhuone, jossa tällä kertaa lappilaista designia
Haltian aulasta sai kartan, jossa oli lähistön polut ja miten päästä kansallispuistoon. Vieressä oli kauppa, jossa oli maksullisia, ja mielestäni kohtuuttoman kalliita, Suomen kansallispuistojen karttoja.
Haltian aulasta sai kartan, jossa oli lähistön polut ja miten päästä kansallispuistoon. Vieressä oli kauppa, jossa oli maksullisia, ja mielestäni kohtuuttoman kalliita, Suomen kansallispuistojen karttoja.

On hyvä, että turisteille esitellään suomalaista luontoa ja ehkä tämä Haltia täydentään heidän vierailuaan suomalaiseen metsään Nuuksiossa. Ja kyllä Haltia kannattaa käydä suomalaisenkin bongaamassa Nuuksion retkireissun yhteydessä.

Olisin toivonut Nuuksion kävelyreittien huolellista esittelyä. Niitä ei esitelty siellä laisinkaan. Luontokeskus ei edes sijaitse siellä missä kävelyreitit, vaan se on Solvallan urheiluopiston kupeessa, josta on muutaman kilometrin patikointi kansallispuistoon. Luulin että tällaisten luontokeskusten pitäisi toimia starttina kansallispuistovierailuille. Etenkin ulkomailla olen käynyt tällaisissa hakeakseni infoa ennen retkeilyä. Sen sijaan tuntui, että katselemalla näyttelyn kuvia luonnosta ikään kuin korvattiin tarve mennä vieressä olevaan oikeaa metsään. Siellä pystyi menemään metsään menemättä metsään.

Hinnat ja kulkuyhteydet

Haltian ravintolan terassilta avautuu hieno näkymä, etenkin kun hiekkakenttä valmistuu.
Haltian ravintolan terassilta avautuu hieno näkymä, etenkin kun hiekkakenttä valmistuu.

Haltia ei ole sen arvoinen, että vain sen takia matkustaisi Helsingistä Espoon perukoille. Varsinkaan kun sinne päästäkseen pitää ensin mennä junalla tai bussilla Espoon keskukseen ja sieltä bussilla Nuuksioon. Sunnuntaisin 85-busseja lähtee tunnin tai puolen tunnin välein. Bussi lähtee Espoon keskuksesta juna-aseman 1-raiteen vierestä.

Haltian pääovi.
Haltian pääovi.

Haltiaan pääsee myös suoralla bussilla Helsingistä Kiasman pysäkiltä. Meno-paluu maksaa 20 euroa ja pelkkä meno 12 euroa. Hieman eri hinta kuin 4,5 euron seutulippu (matkakortin arvopuolta käyttäen 3,47e), jolla meno-paluu 9 euroa (tai arvolla 6,94e). Tuo Haltia-bussi tuskin on pysyvä mahdollisuus, vaan varmaankin keino tuoda alkuinnostuksessa oleva yleistö paikalle. Minun on vaikea ymmärtää, miten luontokeskukseen olisi tuossa niin paljon porukkaa, että sitä varten kannattaa olla bussiyhteys Helsingissä, mutta ei kuitenkaan kansallispuistoon esimerkiksi viikonloppuretkeilyä varten. Käsittämättömiä ovat ihmisten preferenssit.

Haltiaan oli 7 euron pääsymaksu. Se ei ole riistohinta, mutta paikan 13 euron lounas alkoi sitä jo olemaan. Ei sellaisesta ruokalailmapiiristä ja sen tyyppisestä ruoasta voi niin paljoa pyytää. Plussaa sentään, että siellä on luomu- ja lähiruokaa. Myös päivän kasvisruoka on, mutta ainakaan nyt se (vuohenjuustolasagne) ei ollut lähellekään vegaaninen.

Jutun lainaukset ovat sivuilta haltia.com

Lue myös suomalaisista luontokohteista:
Koli ja Herajärven kierros >>
Koitajoen retkeilyalueella kyiden seurassa >>
Petkeljärven kansallispuisto Pohjois-Karjalassa >>

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s