Xian terrakottasotureineen

on
Tämä taisi olla isossa hallissa terrakorttasotureiden esiin kaivettu etujoukko.
Tämä taisi olla isossa hallissa terrakorttasotureiden esiin kaivettu etujoukko.

Matkustaessani vuonna 2005 Kiinan läpi halusin pysähtyä Pekingin jälkeen Xi´anissa katsomassa terrakottasoturipatsaiden armeijaa. Matkustimme Pekingistä yöjunalla istumapaikoilla, joilla sai hyvin nukuttua levittäytyessämme kolmen istuimen riveille pitkällemme (hinta oli tuolloin 150 juania). Asemalla oli vastassa hostellien tarjoajat. Valitsemamme Shuyuan Youth Hostel näyttää edelleen olevan pystyssä Xi´anin vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Dormipaikkojen hinnat näyttävät nousseen 30 juanista 50 juaniin, mikä on vain kuusi euroa sekin. Hostelli edusti kivasti perinteistä rakennustyyliä sisäpihoineen.

Hostellimme sijaitsi lähellä tätä vanhan kaupungin muuria ja kellotornia.
Hostellimme sijaitsi vanhan kaupungin muurien sisällä lähellä tätä kellotornia.

Terrakottapatsaille ja niiden ympärille muodostuneelle huvipuistomaiselle alueelle pääsi paikallisbussilla, joka lähti rautatieaseman itäpuolelta ainakin silloin. Livahdimme tuohon hyvin halpaan (silloin 8 juania) bussiin kiiinalaisturistien kanssa emmekä halunneet ottaa järjestettyä kierrosta matkoineen. Suosittelen välttämään sellaisia (Ks. Turistibusseilla kulkeminen ulkomailla >>).

Vaikka patsaita oli isossa hallissa valtava pitkä rivi, olin odottanut jotain vielä suurempaa. En oikein tiedä miksi odotukseni olivat niin epärealistiset. Ehkä se, kun olimme juuri käyneet Kiinan muurilla, joka on tuhansia kilometrejä pitkä. Kuvittelin kai terrakotta-armeijaltakin jotain käsittämättömiä mittasuhteita. Jälkeenpäin kuvissa iso halli patsaineen näyttää minusta kuitenkin vaikuttavalta.

Hiekasta esiin kaivetut hevoset ja miehet.
Hiekasta esiin kaivetut hevoset ja miehet.

Patsaita oli kolmessa eri hallissa. Koko paikan esiin rapsutteleminen oli edelleen kesken ja hiekan alta paljastuu säpäleiksi menneitä patsaita. Halleista suurin osa oli vain hiekkaa, jonka alla voi kuvitella patsasrivistöjen olevan.

Pääsymaksu tuolloin oli 90 juania (11 euroa) ja sillä pääsi museoon, taidenäyttelyihin ja lyhytelokuviin. Alueelle oli rakennettu paljon kaikenlaista oheishärpäkettä.

Hallin perällä oli patsaita, joiden melko lähelle pääsi. Jos oikein tulkitsin, niitä rapsuteltiin siellä vielä puhtaaksi.
Hallin perällä oli patsaita, joiden melko lähelle pääsi. Jos oikein tulkitsin, niitä rapsuteltiin siellä vielä puhtaaksi.

Xi´anin keskustan kello- ja rumputornien (isoja vanhoja kiinalaisia rakennuksia) ohella mielenkiintoisin paikka keskustassa oli markkinakatu, joka oli myös ruokatori. Koska Xi´anissa on ikivanhastaan muslimiväestöä, oli siellä myös muslimikortteleita kauppoineen.

Kiinasta löytyi aina helposti kasvisravintoloita ja Xi´anissakin sattumalta kävelimme yhden ohi. Listan nykyisistä kasvisravintoloista löytää vaikkapa Happy Cown tältä sivulta >>

Lue myös:
Kiinan muuri Huanghuachengissä >>
Chengdun pandat Kiinassa >>
Yangtsen risteily vuonna 2005 ennen joen nousua >>
Kaikki muut Kiina-aiheiset jutut >>

Terrakottamuseossa oli lasin takana hyvin säilyneet kärryt.
Terrakottamuseossa oli lasin takana hyvin säilyneet kärryt.
Isoin terrakottasotilaspatsaita kattava halli näytti tältä.
Isoin terrakottasotilaspatsaita kattava halli näytti tältä.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s