Etsintää: asunnot ja asuminen Bangkokissa

on
Bangkokin kattoja iltahämärässä.
Bangkokin kattoja iltahämärässä. Minkälaiseen sitä itse haluaisi ja mistä olisi valmis maksamaan?

Viime keväänä, kun ajatukseni Thaimaahan menosta eivät olleet vielä muotoutuneet, etsin netistä tietoa Bangkokin vuokrakämpistä. Palveluntarjoajia riittää, kun asettelee hakusanat oikein. Skippasin ihanat isot talot puutarhoineen ja etsin pieniä huoneita keskustasta.

Tällainen näkymä oli parvekkeelta, kun uuden vuoden aikaan 2005-2006 otimme huoneen
Tällainen näkymä oli parvekkeelta, kun uuden vuoden aikaan 2005–2006 otimme huoneen talosta, jossa yleensä vuokrattiin huoneita pitempiaikaisille asukeille. Pienissä parvekkeissa Bangkokissa on yleensä se vika, että sen täyttää iso ilmastointilaite.

Bangkokista näyttäisi saavan helposti kämppiä, joissa taloyhtiöllä on pihalla uima-allas. Nettisivuilta löytyvät hinnat vaikuttavat näissä, yleensä tornitaloissa sijaitsevissa pikkuasunnoissa olevan 250–300 euroa kuussa. Mutta halvempaakin näyttäisi löytyvän, eli 5000 bahtin eli noin 120 euron majoitusta, esimerkiksi jos on valmis asumaan Chao Phraya -joen toisella puolella ja olemaan ilman helteissä auttavaa uima-allasta tai jopa ilman ilmastointia. Migrationology-blogin mukaan nämäkin netissä näkyvät hinnat ovat liikaa, yksinkertaisia huoneita saa halvemmallakin, jos tyytyy vähään. Jokatapauksessa en olisi ryhtynyt netin kautta mitään varaamaan, vaan olisin katsastanut asunnot paikan päällä. Todennäköisesti niin saa halvemmalla parempaa.

Minulle kelpaisi tällainen mökkerö bangkokilaisen khlongin varrelta. Mutta ei ole mitään tietoa, ovatko ne hinnoissaan sijaintinsa vuoksi vai nimenomaan siksi ei.
Minulle kelpaisi tällainen mökkerö bangkokilaisen khlongin varrelta. Mutta ei ole mitään tietoa, ovatko ne hinnoissaan sijaintinsa vuoksi vai nimenomaan siksi ei.

Pari vuotta sitten ostin Roger Weltyn kirjan The Thai & I: Successful living in Thailand. Se neuvoo Thaimaahan muuttamisessa, siellä asumisessa ja sinne sopeutumisessa. Ihan mielenkiintoista, mutta hyödyllistä minulle ei ole tietää koulujen löytämisestä lapsille, kotipalvelusväen kanssa toimimisesta eikä tavaroiden rahtaamisesta Thaimaahan. Eli kirja on suunnattu expat-perheille, jolloin koko perhe muuttaa Thaimaahan toisen vanhemman (ainakin amerikkalaisten tapauksissa yleensä miehen…) töiden perässä. Kirja sisälsi kuitenkin kuvailuja thaikulttuurista ja asioiden hoitamisesta siellä.

Banglamphun kattoja Bangkokissa.
Banglamphun kattoja Bangkokissa.

Keskustelupalstoilla (Thaiklupi, Angloinfo) vaikutti löytyvän lähinnä tietoa asuntojen ostamisesta Thaimaassa ja vähemmän tietoa vuokraamisesta. Googlatessa vastaan tuli eniten asuntokauppasivustoja. Isoin syy lienee se, että asuntomyynti on suurempi bisnes kuin vuokraaminen ja siksi aiheesta on niin paljon kaupallista sivustoa. Ja aivan kuin olisin lukenut, että thaimaalaiset itse perinteisesti omistavat asuntonsa. Tai ehkä vuokraaminen on niin yksinkertaista ja helppoa, ja siksi siitä ei ole paljoa kerrottavaa.  Elämäntavan perässä muuttavien luulisi haluavan asua vuokralla, jotta maiseman vaihto olisi helpompaa. Ovathan asunnot toki halpoja Thaimaassa, mutta niin ovat vuokratkin.

Seppo Seppäsen kirjassa Aina lämmin hän kertoi kokemuksistaan asuntojen vuokraamisesta Pattajalla, eikä asiat aina menneet niinkuin piti. Hänellä oli useamman kerran vaikeuksia saada vuokravakuuksia takaisin.

Näkymä hotellin kattouima-altaalta Banglamphussa.
Näkymä hotellin kattouima-altaalta Banglamphussa.

Mutta jos en saa kevään aikana töitä, joiden takia paikallaan pysyminen olisi tarpeen, niin tuskinpa tulee oltua paikallaan ja vuokrattua asuntoa. Kun ensin menen Bangkokiin yksin, aion vuokrata vain pienen ikkunattoman kopperon 150 bahtilla (3,5 eurolla), jos niitä joulukuussa tai ylipäätään sillä hinnalla enää saa. Sitten kun meitä on kaksi, on järkevämpää majoittua mukavammin, koska huoneiden hinnat ovat yleensä samat riippumatta siitä, majoittuuko niissä yksi vai kaksi henkilöä.

Varmaan jossain vaiheessa testaamme kotivahtina olemista. Eli etsimme Bangkokista tai muualta Thaimaasta expateja, jotka haluaisivat jonkun vahtimaan kotiansa ja mahdollisia lemmikkejä heidän poissa ollessaan. Saatan yrittää löytää tällaista muuta kauttakin, mutta netissä on joitain tällaisia palveluja, joihin ihmiset ilmaiseksi ilmoittavat kotejaan ja halukkaat 20–50 USD:n rekisteröitymismaksua vastaan voivat tarjoutua kotivahdeiksi. Löysin Nomadic Mattin sivuilta tällaiset Mind My House- ja Housecarers -palvelut.

Kirjoituksia asunnon vuokraamisesta Bangkokissa:

How to rent cheap apartments in Bangkok >>

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s