Gekot ja muut liskot ovat kavereita

on
Gekot lampussa Thaimaan Khao Sokissa.
Gekot lampussa Thaimaan Khao Sokissa.

Liskot ovat kiehtovia ja eksoottisiakin otuksia, koska Suomessa meillä ei ole kuin sisiliskoja ja harvinaisia vaskitsoja, jollaista en ole koskaan nähnyt. Moniin muihin villieläimiin verrattuna ne ovat myös siitä huomattavia, että niitä pystyy näkemään. Harvassa ovat villinisäkkäät, joita tapaa niiden luontaisessa ympäristössään. Enemmän näen ulkomailla liskoja kuin hiiriä tai rottia.

Vaikka muutkin liskot ovat ihania, ovat gekot erityisen mahtavia. Ne syövät tropiikissa hyttysiä, joten jos näet gekon huoneessasi, ole sille kiitollinen.

Gekot päästelevät usein naksuvaa ääntä. Indonesiassa kuulin oikein isojen tokeegekkojen päästelevän go-kee go-kee -ääntelyä. Ne ovat hämmästyttävän näköisiä, kun yleensä näkee vain pikkugekkoja.

Lue myös: Komodon varaaneja katsomassa >>

Kaikki eläinaiheiset juttuni >>

Iso tokeegekko Indonesiassa Komodon saarella.
Iso tokeegekko Indonesiassa Komodon saarella. Se oli omituisesti jähmettynyt paikalleen ja arvelin sen olevan kuollut. Ehkä se loi nahkaansa, kun se on tässä osittain niin harmaasävyinen.
Gekko maalatulla puunrungolla Thaimaassa.
Gekko maalatulla puunrungolla Thaimaassa.
Lisko Goalla polun vieressä.
Lisko Goalla polun vieressä.
Italiassa sisiliskotkin ovat värikkäämpiä kuin Suomessa.
Italiassa sisiliskotkin ovat värikkäämpiä kuin Suomessa. Samanlaisia bongasin myös Kroatiassa.
Jännän sahalaitahäntäinen ja räpyläjalkainen gekko Thaimaassa.
Jännän sahalaitahäntäinen ja räpyläjalkainen gekko Thaimaassa.
Kameleontti tai muu lisko Thaimaan Khao Sokin kansallispuistossa.
Jonkinlainen metsälisko Thaimaan Khao Sokin kansallispuistossa.
Eräänlainen liitolisko (Draco volans) Thaimaan Khao Sokin kansallispuistossa. En olisi halunnut oppaan ottavan liskoa kiinni ja näyttävän sen ”siipiä”. Toivottavasti lisko säilyi vahingoittumattomana ja jatkoi normaalisti matkaansa.
Bangkokin keskustassa isossa Lumphinin puistossa asustaa monitoriliskoja. Ensimmäisen kerran näin sellaisen polkuveneilemässä siellä lammella ja säikähdin vähän... poljin karkuun.
Bangkokin keskustassa isossa Lumphinin puistossa asustaa varaaneja (englanniksi niitä kutsutaan nimellä monitor lizard). Ensimmäisen kerran näin sellaisen oltuani polkuveneilemässä puiston lammella ja säikähdin vähän… poljin karkuun.
Varaani leiripaikkamme viereisellä purolla Sumatralla Gunung Leuserin kansallispuistossa. Varaanit eivät välittäneet meistä ja tallustelivat vedessä.
Varaani leiripaikkamme viereisellä purolla Sumatralla Gunung Leuserin kansallispuistossa. Varaanit eivät välittäneet meistä ja tallustelivat vedessä.
iguaani
Varmaankin harjaton iguaani Meksikossa Cancunissa. Niitä oleili turistialueella tien ja rantahotellien välissä. Jalkakäytävällä kävellessä pelkäsin, että ne juoksevat autotielle meitä karkuun, mutta yleensä ne pujahtivat isoihin koloihin tien pientareilla.
Komea harjallinen iguaani Meksikossa Tulumin raunioilla.
Komea harjallinen iguaani Meksikossa Tulumin raunioilla.
Varaanit viihtyvät vaihtolämpöisinä näinkin läheisesti keskenään.
Komodon varaanit ovat maailman suurimpia liskoja ja myös ihmisille vaarallisia. Silti niiden lähelle voi varovasti mennä. Lue upeista varaaneista lisää: Komodon varaaneja katsomassa >>

5 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Joo, liskot on kyllä kivoja kavereita bungalowissa asustaessa 🙂 Varaanin kanssa en ehkä kuitenkaan jakaisi huonetta 😉

  1. Voisikohan gekkoja jollain erityisesti houkutella huoneisiin? 🙂

   1. Nimetön sanoo:

    Ruualla 👅 ehkä jauhelihalla

    1. Pitää varmaan kokeilla joskus katonrajoihin namipalojen kiinnittämistä. Mutta ei liikaa, jotta gekot jaksavat sitten myös ottaa hyttysiä kiinni 🙂 Tään hetkisessä kodissani ei onneksi ole hyönteisongelmaa (mitä nyt matkalta takaisin tullessani sisälläni oli parikymmentä kuollutta isoa haisevaa torakkaa), ehkä kiitos ulkona kiekuvan tokeegekon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s