Marinoitua yuba-tofua

on
Marinoitu yuba.
Marinoitu yuba.

Kun keität soijamaitoa ja jätät sen hetkeksi sen jälkeen olemaan, muodostuu pinnalle kerros. Japanilaiset tekevät yuba-nimistä lehtevää soijavalmistetta kerrostamalla näitä tiivistyneitä soijamaitokerroksia, jolloin syntyyy paksumpaa ja leikattavaa yubaa. Wikipediassa yuba esiintyy nimellä tofu skin.

Pietarin Prismasta ostettu yubapakkaus.
Pietarin Prismasta ostettu yubapakkaus.

Joissain Suomen aasialaisissa kaupoissa myydään kuivattuna ja pakattuna tällaista lehtevää tofunoloista tuotetta nimellä dried bean curd (sticks tai sheets). Nyt ostin sitä Pietarista Prismasta, jossa oli korealaisten tarvikkeiden hylly samaan tapaan, kuin meillä K-marketeissa saattaa olla aasialaisten ruokien hylly, jossa myydään norilevää, gari-inkivääriä ja maustekastikkeita.

Kuivattua yubaa pitää liottaa vedessä ja sen jälkeen maustaa ja syödä. Keittäminen ei ole tarpeen, yuba saattaa hajota jos sen keittää liian pehmeäksi. Tofu Moonilta tulossa oleva lehtitofu saattaa kuulua tähän yuba-kategoriaan, mutta en ole vielä nähnyt tuotetta myynnissä.

Yuba ei siis oikeastaan ole tofua, koska sitä ei tehdä soijamaidosta juustonkaltaisesti juoksetteella. Yuba on kuitenkin tehty soijamaidosta, siinä on proteiinia ja sitä voi käyttää tofun tapaan. (Ks. Tofusta ja sen valmistamisesta >>)

Vasemmalla miedosti maustetta ihmeellistä aasialaista tremella fuciformis -sientä ja oikealla korealaisittain maustettua lehtitofua.
Evääni Pietarilaisesta kauppahallista keväällä 2013. Vasemmalla tremella fuciformis -sientä ja oikealla korealaisittain maustettua yubaa.

Olen syönyt tällaista tofua ensimmäisen kerran vuonna 2002 Venäjällä. Venäjän kauppahalleissa on usein korealaisten salaattien koju ja joukossa on yleensä yhtä tai kahta eri tavoin maustettua yuba-tofua. Vieressä on rasioita tai purkkeja, joissa on erilaisia marinoituja sieniä, merileviä ja vihanneksia. (Ks. Pietarin kauppahallit ja korealaiset salaatit >>).

Marinoitu yuba Venäjän kauppahallien tapaan

70 g kuivattua yubaa
1 rkl öljyä (siitä puolet olisi hyvä olla seesamiöljyä)
1 tl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Liotettua ja maustamatonta yubaa.
Liotettua ja maustamatonta yubaa.

Liota yubaa huoneenlämpöisessä vedessä pari tuntia (minä liotin sitä yön yli jääkaapissa). Valuta vedet pois. Leikkaa yuba-puikot lyhyemmiksi paloiksi.

Sekoita joukkoon muut ainekset, murskaa valkosipuli joukkoon. Anna maustua mielellään seuraavaan päivään asti, mutta yuba on hyvää syötäväksi suoraankin kylmänä salaateissa tai nopeasti paistettuna wokkiruoissa. Pitkään hauduttamalla yuba hajoaa pieneksi silpuksi.

Lue myös:
Tofusta ja sen valmistamisesta >>
Mitä japanilainen ruoka on? >>
Pietarin kauppahallit ja korealaiset salaatit >>

Yubasta juttua New York Timesissa >>

Prisman tiskillä myytiin korealaisia salaatteja myös irtotavarana ja saatavilla oli kahta eri tavoin maustettua lehtitofua.
Prisman tiskillä myytiin korealaisia salaatteja irtotavarana ja saatavilla oli kahta eri tavoin maustettua yubatofua, jotka ovat kuvassa alhaalla keskellä ja vasemmalla.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s