Mumbain parsit syöttävät kuolleensa korppikotkille

on
Mumbain Gateway of India -monumentti ja Taj Mahal -hotelli illalla.
Mumbain Gateway of India -monumentti ja Taj Mahal -hotelli illalla.

Kiinnostukseni parseihin eli zarahustralaisiin johtuu pelkästään siitä, että mielestäni heidän vanha tapansa viedä kuolleet ihmiset korkeille paikoille korppikotkien syötäväksi on makaaberi.

Olen lukenut monista kirjoista viittauksia Intian Mumbain parsiväestöön. Heidän määränsä vähenee koko ajan, koska vanhoillisempien mukaan parseja ovat vain ne, joiden sekä isä että äiti ovat parseja. Monien mielestä tästä ajatustavasta on pakko luopua, ja monet ovat luopuneetkin, koska näin heidän kulttuurinsa väistämättä katoaa.

Mumbain Chowpatty Beachin länsipuolelta alkavat Malabar Hillsin kukkula, jossa hiljaisuuden tornit sijaitsevat.
Mumbain Chowpatty Beachin länsipuolelta alkavat Malabar Hillsin kukkulat, joilla hiljaisuuden tornit sijaitsevat.

Sana parsi viittaa Persiaan, jossa heidän juurensa on. Heidän uskontoaan kutsutaan zarahustralaisuudeksi, jonka oppi-isä on Zarahustra.

Heidän mukaansa sekä maa että tuli ovat pyhiä elementtejä ja siksi he eivät hautaa tai polta kuolleitaan. Vanhastaan Persiassa hyväksi vaihtoehdoksi jäi viedä heitä hiljaisuuden torneiksi nimitetyille paikoille korppikotkien syötäväksi. Olen katsonut netistä kuvia näistä kukkuloista ja olen saanut käsityksen, että heillä oli tietyt kukkulat tätä varten.

Mumbain turistikeskustasta länteen on parseilla alue, jossa on heidän hiljaisuuden torninsa. Kävin kerran tuolla kävelemässä ja moukkamaisesti yritin tähyillä näitä mielestäni karmeudessaan kiehtovia torneja. Ne ovat kuitenkin peitossa puiden takana uteliaiden katseilta. Google maps kuitenkin paljastaa kolmen hiljaisuuden tornin sijainnit Malabar Hillsin puistossa, jossa parseilla on yksityisalueensa.

Chowpatty Beach illalla roskaisine rantaviivoineen.
Chowpatty Beach illalla roskaisine rantaviivoineen.

Olen käsittänyt, että kalutut luut säilötään torneihin. Nyt näin netissä kuvia, joista päätellen nuo tornit eivät kuitenkaan ole mitään korkeita ja kapeita prinsessatorneja vaan ennemminkin puiden latvoihin ulottuvia isoja laakeita ympyrän muotoisia rakennuksia, joiden keskellä on syvemmät kuopat, jonne kalutut ruumiit lakaistaan.

Joissain matkaopaskirjoissa on näihin Mumbain torneihin jotain viittauksia, mutta kunnolla tämä tuli tietoisuuteeni lukiessani jostain intialaisesta sanomalehdestä, että Mumbain parsiyhdyskunta on vaikeuksissa, koska todennäköisesti ilmansaasteiden tai muiden myrkkyjen takia korppikotkat eivät enää viihdy Mumbaissa. Sittemmin olen lukenut, että vanhaan traditioon on pitänyt tehdä sellainen lievennys, että ruumiit voidaan hajoittaa myös hapolla.

Lukemani mukaan monet Mumbain parsit ovat perin varakasta väkeä, joilla on ollut hallussaan monet yritykset ties kuinka pitkään. Vähän niin kuin juutalaiset New Yorkissa. Ehkä he voisivat tai ehkä ovat jo yrittäneet tehdä kaikenlaista vähentääkseen Mumbain saasteiden määrää, jotta korppikotkat voisivat palata sinne.

Lue myös: Intialainen kulttuuri ja Culture shock! -kirja >>

6 Comments Lisää omasi

 1. Jonquil sanoo:

  Korppikotkien viihtymättömyys johtui diklofenaakki nimisestä lääkeaineesta joka vaikuttaa lintujen munuaisiin.

  ”Intia ja Nepal kielsivät diklofenaakin käytön karjaeläinten ähkyn hoitoon vuonna 2006, minkä jälkeen raatoja syövien ja lääkkeestä munuaisvian saaneiden korppikotkien 1990-luvun puolivälissä romahtaneet kannat elpyivät.”
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Diklofenaakki

  1. Hyvä jos korppikotkakannat ovat elpyneet. Seuraavan kerran kun näen Voltaren Emulgel -pakkauksen, mieleeni tulee varmaan se, että se sisältää ainetta, joka on korppikotkille munuaismyrkkyä.

   Viikon päästä menen taas Intiaan katsomaan toista makaaberin kiehtovaa vaihtoehtoa ruumiiden hautaamiselle, kun vainajia poltetaan Varanasissa Gangesin rannalla.

 2. Jonquil sanoo:

  Korppikotkien väheneminen on myös ollut Nepalissa on ongelma kun ”hautaavat ilmaan” sielläkin mutta syynä on se että budhalaisten mielestä ihminen on vain astia mitä ei enään tarvita kun ihminen on jatkanut matkaansa tjsp. ja siellä ei kasva niin paljon puita että sitä riittäisi vainajien polttamiseen. Ohimenen sanoen tämä on varmaan vihrein kaikista hautausmuodoista ;).

  Hyvää matkaa sinulle :).

  1. Kiitos! Varmasti Iranissakin on ollut käytännöllinen syy ryhtyä tähän ”ilmaan hautaamiseen”. Näkemissäni vanhoissa kuvissa hiljaisuuden tornit ovat sijainneet hiekka-aavikoilla. Farsit ovat sitten vieneet käytännön mukanaan Intiaan. Mutta se on uusi tieto, että Nepalissakin on tätä. Fiksuahan se on. Ei tarvitse romuttaa vuoria nakutellessa sinne hautapaikkoja tai käyttää maa-alaa hautamiiseen, saati hakata puita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s