Lämpimään matkustaminen on terveellistä

on
Hyppy Cozumelin rannalla. Aurinko antaa energiaa ja toivon etten joudu viettämään enää yhtään talvea Suomessa.
Hyppy Cozumelin rannalla. Aurinko antaa energiaa ja toivon etten joudu viettämään enää yhtään talvea Suomessa.

Odotan Thaimaahan lähtemiseltä paljon. Paitsi että reissaan matkailun kiinnostavuuden takia, voin matkoilla paremmin kuin kotona. Kaikki eivät vieraissa ympäristöissä ja kuumuudessa viihdy, mutta varmaan monen terveys ja elämänlaatu paranisi vaihtamalla maisemaa ainakin talvisin. Paljon on tietoa ulkomaiden terveysriskeistä malarioineen, mutta vähemmän hehkutetaan positiivisia terveysvaikutuksia. Ehkä se on itsestään selvää, että ihmiset viihtyvät etelänlomillaan ja palaavat parempina takaisin.

Iho ja hengitystiet

Näin marraskuisessa Suomessa iho rutikuivuu. Lisäksi kuiva sisäilma saa silmät ja nenän vuotamaan ja kurkun ärtymään.

vientiane
Täysin en ole reissuillakaan flunssia saanut vältettyä, mutta vähemmän olen niillä sairastellut kuin Suomessa. Kuva on Vientianesta, jossa minulla oli vuonna 2005 tavanomainen tosi kova yskä, joka jatkui Bangkokissa.

Ainakin minun kroppani on luotu kosteaan trooppiseen ilmastoon. Keväällä 2012 parin Meksikon Jukatanilla vietetyn päivän jälkeen panin merkille, ettei nenä enää niiskunut. Suomessahan ainakin puolet vuodesta nenä on koko ajan sillä hilkulla, että pitäisikö niistää nyt vai kohta.

Tropiikissa tulee tietysti eri iho-ongelmat, kuten ihon suojaaminen auringolta. Joskus hikoilukin aiheuttaa näppyjä, mutta talkki auttaa siinä, kuten hikoilussa ylejään. Tropiikissa täytyy myös jokainen pieni haava valella jodispriillä, koska pienetkin naarmut voivat tulehtua helpommin. Mutta vaihdan nämä hankaluudet mielelläni jatkuvan yskän, niiskutuksen ja kuivan ihon tilalle. Haluan muutenkin lähteä Suomesta ja nämä terveysvaikutukset tulevat suurena plussana päälle.

Palelu

Jotkut ihmiset nauttivat pienestä pakkasesta ja on minustakin joskus kivoja lyhyet kävelyt kirpakassa ilmassa. Mutta muutoin suorastaan vihaan kylmyyttä. Vaikka kotonani olisi mittarin mukaan sama lämpötila vuodenajasta toiseen, tunnen pientä vetoa ytimissäni. Lämpimän peiton alta on vaikea nousta ja suihkussa tulee tuhlattua vettä, kun lämpimän vesisuihkun katkaiseminen saippuoinnin ajaksi aiheuttaisi palelua.

Lumi, pimeys ja kylmä eivät innosta.
Lumi, pimeys ja kylmä eivät innosta.

Passivoidun kylmässä. Kuumassa ilmanalassa tunnen olevani elämäni kunnossa, nivelet joustavat, energia virtaa ja tekee mieli lähteä vaikka juoksemaan. Kylmässä käperryn. Hiillyn, jos joku väittää tämän olevan pukeutumiskysymys. Minulla oli tänä aamuna päälläni kerrasto muiden vaatteiden alla ja tunsin itseni jäykäksi ja tönköksi. Myöhemmin kun talo lämpeni 19,5 asteesta 21,5 asteeseen, niin lihakseni ikään kuin sulivat paremmiksi, mutta ei tämä vieläkään ole ihan hyvä.

Toki jossain vaiheessa kuumuudessa tulee minullekin raja vastaan, mutta vasta jossain yli 30 asteessa alkaa kuumuus vaikeuttaa toimintakykyä. Minulle hyvä ilma on sellainen, ettei varjossa tule viileä, eikä iltaisinkaan tarvitse pukea pitkähihaista päälle.

Lue myös: Tahdon elää lämpimässä >>
Pakkasessa asuminen on järjetön juttu >>

Ruoka

Suomessa kasvaa vähän tylsää ruokaa. Ekologisesti syödäkseen pitäisi jäystää jotain lanttua satokauden jälkeen. Niin hyviä kuin uunijuurekset ja sosekeitot ovatkin, en haluaisi olla ilman kookosmaitoa, tuoreita lehtivihanneksia ja banaaneja. Toki parhaita juttuja Suomessa on, että marjoja ja sieniä voi käydä keräämässä metsistä. Mutta valitsen mieluummin mangot ja papaijat kuin mansikat ja pakastimen kirpeyttämät mustikat. Haluan mennä sinne, missä kasvaa soija ja cashewpuut, eli proteiininlähteet minun makuuni.

Suomalaisissa ruoissa ilo pitää ottaa esimerkiksi raidallisista punajuurista.
Suomalaisissa ruoissa ilo pitää ottaa esimerkiksi raidallisista punajuurista.

Olen haltioissani siitä, että pääsen herkuttelemaan Bangkokin kojuihin ja kasvisravintoloihin sekä ostamaan kypsiä eksoottisia hedelmiä. Silti odotan laihtuvani puolessa vuodessa ihan itsestään muutaman kilon. Kuumassa ilmanalassa ruokahalu vähenee ja tekee mieli kevyempää ruokaa kuin Suomen pimeydessä ja talvessa. Olen aina tullut matkoiltani hyvinvoivempana takaisin. Kuntoni on kohonnut ja kroppa on terve. Mieliala on pilvissä ja työkyky huipussa.

Esittelen ruokamakuani mm. jutussa Aasialainen kasvisruoka elämyksenä Euroopassa.
Lue myös: Mitä ruokia jään kaipaamaan Suomesta >>

Henkinen puoli

Valoisuus ja ulkona loikoilun mahdollisuus tekevät hyvää. Onhan se Suomessa silmin nähtävää, miten ihmiset muuttavat käyttäytymistään kevään tullen. Ihmiset siirtyvät sisältä ulos hymyssäsuin. Siksi on ihme, etteivät suomalaiset pyri suuremminkin joukoin talvipakolaisiksi. Mielestäni elämän suuria onnia on, ettei ulos mennessä tarvitse pukea lisää päälle. Puhumattakaan, ettei taloissa tarvitse olla ikkunoita ja että keittiössä ei tarvitse olla seiniä.

Vaikka löhöisi kaksi viikkoa aurinkotuoleilla lomallaan, uskon sen olevan terveellistä D-vitamiinin saantia ja stressilomaa.
Vaikka löhöisi kaksi viikkoa aurinkotuoleilla lomallaan, uskon sen olevan terveellistä D-vitamiinin saantia ja stressilomaa.

Ei ole terveellistä pysytellä sisätiloissa, kun ei huvita lähteä ulos palelemaan. Parempi siis lähteä pois, kuin olla Suomessa joko laiska tai kiukulla pakottaa itsensä liikkeelle. Hassua, että etelänmatkoista tulee sellainen löhöilevä kuva, että siellä sitä maataan aurinkotuoleilla. Minä ainakin olen moninkertaisesti aktiivisempi ihminen rantalomalla kuin mitä olisin kotona talvella.

Onhan se niinkin, että minua suuresti jurppii myös päivästä päivään toistuvat elämänrutiinit, jolloin aamulla herätään, kiirehditään töihin, ollaan töissä ja sen jälkeen väsyneenä löhötään ilta kotona, kunnes taas nukkumaan ja aamulla sama homma. Suurella kiinnostuksella odotan sitä, että maistuisiko nuo rutiinit paremmin eri ympäristössä. Minä kun olen täysin kyllästynyt Helsinkiin.

Terveellistä lomaa varten ei tarvitse kirjautua kalliiseen detox-resorttiin, vaan voi halvalla käydä päivittäin joogassa ja hieronnassa.
Lämpimässä ilmassa on helpompi joogailla kuin mennä joogasalille pimeänä ja kylmänä helsinkiläisenä aamuna.

Kaikkihan tarvitsevat lomaa levätäkseen, aivot tarvitsevat lepuutusta. Näin se menee varmasti useimmilla suomalaisilla, koska emme pidä työnteon lomassa hauskaa kuten thaimaalaiset. Puudutusta matkat eivät ole, pikemminkin arkeni on sitä. Pääni on töiden jälkeen sitä jähmeämpi mitä pidempi aika lomasta on. Reissussa mieleni alkaa tuottaa paljon kaikenlaisia ideoita ja suunnitelmia. Ensimmäisen pitkän reissuni jälkeen olin mukana perustamassa uutta yhdistystä. Yhden toisen pitkän matkan jälkeen pyöritin pop-up-kahvilaa jo viikko palaamiseni jälkeen. Matkoilla oloni on energinen ja pääni toimii paljon kirkkaammin.

Joillekin käy tietysti niin, että istuvat koko lomansa baarissa ja juovat kaljaa ja drinksuja. Sehän on aivan älytöntä loman tuhlausta, mutta myös kovin inhimillistä. Jotkut myös mässäävät ulkomaan lomalla tavallista enemmän ja harrastavat vähemmän liikuntaa kuin kotonaan. Ehkä he ovat hellittämisen tarpeessa ja loma tekee kaikesta huolimatta heille hyvää tai sitten toiset vain joutuvat matkoillaan hunningolle…

11 Comments Lisää omasi

 1. Täähän on melkein kuin mun kynästä 😀 Olen huomannut ihan samoja juttuja Suomen talvessa ja tuntuu etten voi silloin kovin hyvin. Kuiva sisäilma, pimeys, kylmyys ja sisällä kököttäminen ei voi tehdä kenellekään hyvää!

  1. Mä olen jo lyönyt hanskat tiskiin, enkä ole nyt maalla vanhempieni luona ollut pariin päivää ulkona… en eilen enkä tänään… mulle riitti tää kylmyys!

 2. Niina sanoo:

  Olipas hyvä kirjoitus! Olen samaa mieltä matkustamisen terveellisyydestä! 🙂 Jään lueskelemaan blogiasi jos se vain sopii, sillä olemme itsekin suuntaamassa Aasiaan ensi kevääksi.

  1. Kiitos, minäkin tulen seurailemaan teidän reissua, on kivaa lukea vastaavassa tilanteessa olevien juttuja! Se on semmoista vertaishehkutusta. Minulla on enää 9 Suomen aamua enkä jaksaisi niitäkään.

 3. Raportoin, että Bangkokissa nenän niiskuminen loppui kuin seinään. Mutta viikon päästä sain flunssan. Väitän sen johtuneen ilmastoidussa tiloissa olemisesta. Kun makasin kauneushoitolassa pari tuntia ja palelin, oli kurkkuni heti aamulla kipeä. Jotkut ihmiset kiistävät kylmyyden ja flunssan yhteyden, mutta minun vastustuskykyäni kylmyys varmasti laskee ja kaikkialla olevat flunssavirukset tarttuvat.

  Ilmastoidut tavaratalot Bangkokissa ovat muutenkin nihkeä juttu. Yhtenäkin päivänä en ollut huomioinut ulkoilman kuumuutta, mutta kylmäksi ilmastoidusta tavaratalosta ulos tullessa kuumuus paiskautui päin ja vähän aikaa tuntui tukalalta.

  Ja on aika ikävä maata thaihieronnassa, jos ilmastointi on liian kovalla. Kylmä ilma ja lihasten venyttely eivät sovi yhteen. Antaisivat vaan ihanan kuumuuden olla!

 4. Päivitysilmoitus: Pimeä Suomessa lusittu syksy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s