Luottokamani reissussa: jodi, talkki ja tiikeribalsami

Jodisprii on ehdoton aine mukaan kuumiin maihin. Ilman sitä pienetkin naarmut voivat äityä pahoiksi.
Jodisprii on ehdoton aine mukaan kuumiin maihin. Ilman sitä pienetkin naarmut voivat äityä pahoiksi. Jodi on sottaavaa ainetta ja niinpä tämänkin pullon etiketti on heti mennyt ruosteenväriseksi.

Tärkein terveys- ja lääketuotteeni reissuilla on jodisprii. Tropiikissa pienetkin haavat ja rikkoumat tuppaavat tulehtumaan. Haavat puhdistuvat ja kuivuvat sivelemällä päälle jodispriitä. Suomen apteekeissa yritetään myydä samaan tarkoitukseen Betadinea, mutta se on lällärikamaa. Se tulee isommassa purkissa ja käsitykseni mukaan se on lantrattua jodispriitä.

Betadine on lantrattua jodia niille, jotka eivät osaa olla yliannostelematta lääkkeitä. Jodisprii on tehokkaampi aine, jonka kuivattavat vaikutukset tuntuvat heti.
Betadine on lantrattua jodia niille, jotka eivät osaa olla yliannostelematta lääkkeitä. Jodisprii on tehokkaampi aine, jonka kuivattavat vaikutukset tuntuvat heti.

Ollessani Indonesiassa lainasin jodispriitä tapaamalleni reissarille, joka tuli kysymään apua ihovaivoihinsa (jotain märkiviä ihotulehduksia), jotka estivät esim. snorklaamisen. Jodisprii auttoi parissa päivässä.

Sen käytössä pitää kuitenkin olla tolkku, eli kun iho alkaa näyttämään liikakuivumisen merkkejä, pitää käyttö lopettaa. Lapsena joskus laitoin sitä liikaa tulehtuneeseen kynsivalliin ja ihosta tuli koppura. Mutta mielestäni tällaiset syyt eivät ole tarpeeksi hyviä siihen, että meille myydään apteekeissa tehottomia aineita kuten Betadinea. Niiden käyttöön pitäisi vain opastaa. Eli kysy apteekista oikeaa jodispriitä ja jos empivät, kerro olevasi menossa tropiikkiin, jossa tarvitaan betadinea tehokkaampia aineita. Käsittääkseni Thaimaassa apteekeissa myydään samantapaista ainetta, joka on väriltään ennemmin pinkkiä kuin oranssia.

Talkki, aurinkovoide ja kosteusvoide

Talkki on toinen tropiikissa tarpeellinen tuote ja sen tietävät ainakin thaimaalaiset, jotka lukemani mukaan paitsi käyvät suihkussa monta kertaa päivässä, niin sen jälkeen myös talkitsevat itsensä. Talkki pitää ihon kuivana ja siten estää hiertymiä. Se on hiertyviin ja hikoileviin paikkoihin estämään hikisen ihon hankautumisesta johtuvia vaikeuksia ja hirveästä hikoilusta toisinaan aiheutuvia näppylöitä. Italiassa jouduin hankaluuksiin, kun en käyttänyt tuota. Onneksi apteekista löytyi mahtavaa menttolia sisältävää talkkia, joka antoi tosi viileän tunteen.

Erilaisia talkkeja. Keskellä pienmpi pakkaus, jollaisia myydään Thaimaassa 7/11 -kioskeissa. Oikealla italialaista apteekkikamaa, jonka menttoli viilentää mahtavasti.
Erilaisia talkkeja. Keskellä pienmpi pakkaus, jollaisia myydään Thaimaassa 7/11 -kioskeissa. Oikealla italialaista apteekkikamaa, jonka menttoli viilentää mahtavasti.

Ihon hoitaminen tropiikissa joskus vähän kyllästyttää, kun aamuisin pitää talkita vaatteiden alle jääviä kehon osasia, jotta ne pysyisivät kuivina. Paljaaksi jäävät alueet taas joutuu voitelemaan aurinkovoiteella. Jos päivän päätteeksi käy suihkussa, on kiva taas talkita itsensä raikkaaksi illalliselle mennessä. Sen jälkeen taas on tarve käyttää auringolle alttiiksi jääneille alueille paljon kosteusvoidetta yön ajaksi vaikuttamaan. Joskus se on ikävää, jos yölläkin on kuuma.

Tiikeribalsami tai temppelisalva

Tiikeribalsami- ja temppelisalvapurnukoita.
Tiikeribalsami- ja temppelisalvapurnukoita.

Minulla on yleensä päivälaukussani mukanani pieni tiikeribalsamipurkki. Se auttaa esimerkiksi hyttysten pistojen kutinoihin. Yksi iso syy kuitenkin, miksi pidän sitä mukanani, on hajuherkkyyteni. Jos joudun pahoihin hajuihin, auttaa tiikeribalsamin laittaminen nenän eteen.

Tiikeribalsami auttaa myös huonoon oloon vaikkapa veneillessä tai autossa. Jotkut thaihierojatkin käyttävät sitä, vaikka thaihieronnassa ei yleensä käytetä mitään hierontaöljyjä. Balsamin nuuhkimisesta tulee myös muuten vain hyvä olo, se tuntuu viileältä iholla.

Lue myös:
Pakkauslista Vietnam-Thaimaa -matkalle >>
Pakkauslistani reissuille >>

4 Comments Lisää omasi

  1. Tiikeribalsamipurkkini on Thaimaassa huvennut. Olen käyttänyt sitä hyttysen puremiin ja muihin kutinoihin, etenkin niskan lihasjumitukseen, kuumeen noustessa lihassärkyyn ja ohimoiden jomotukseen, autossa matkustaessa matkapahoinvoinnin ehkäisyyn, flunssaan ja kipeään kurkkuun.

    Talkki on ollut tarpeellista, mutta nyt sadekauden alkua odottelevissa helteissä se on aamuisin tuonut vain hetkellisen avun (silti parempi kuin ei mitään), kun olen heti hikoillut sen pois. Mm. 7/11 -kioskeissa myytävä Prickly Heat cooling powder (snake brand) classic on hyvää mentolia sisältävää talkkia, joka tuo viileän tunteen.

    Jodia olen käyttänyt joka haavaan eikä tulehduksia ole tullut. Nyt kostean kuumina kuukausina iho meinaa mennä rikki pienestäkin rapsutuksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s