Bangkok mielenosoituksen jälkeen: krääsää myynnissä

on
Näillä läpsyttimillä mielenosoittajat saavat lisä-ääntä aikaiseksi. Väreinä thailipun värit sininen, valkoinen ja punainen sekä kuninkaan ja keltapaitojen väri keltainen.
Näillä läpsyttimillä mielenosoittajat saavat lisä-ääntä aikaiseksi. Väreinä thailipun värit sininen, valkoinen ja punainen sekä kuninkaan ja keltapaitojen väri keltainen.

Maanantaina 9.12. Bangkok oli aika tukossa. Jonkun lukemani mukaan liikkeellä olisi ollut kaksi miljoonaa mielenosoittajaa. Olin kuullut tulevasta edellisenä päivänä toiselta matkaajalta ja luin siitä myös nettiuutisista. Suomen ulkoministeriökin kehotti Bangkokin matkaajia välttämään ihmisjoukkoja. Pysyttelin siis aamupäivän silloisen hotellini kattouima-altaalla.

Banglamphussa sijaitseva demokratiamonumentti ja iso näyttö. Näitä on Ratchadamnoen -kadulla säännöllisin väliajoin, ja jäljelle jääneet mielenosoittajat seuraavat niistä mieltä nostattavia esityksiä.
Banglamphussa sijaitseva demokratiamonumentti ja iso screeni. Näitä on Ratchadamnoen -kadulla säännöllisin väliajoin, ja jäljelle jääneet mielenosoittajat seuraavat niistä mieltä nostattavia esityksiä.

Sinne kuului megafoniin tms. huudettuja puheita ja kannustushuutoja. Ensin luulin jonkun luukuttavan televisiolähetystä, äänet kun kuuluivat väärästä suunnasta eli kaistaleelta hotellini ja leveän Chao Phraya -joen väliltä. Äänet kuitenkin vähitellen etenivät ja lopulta kaikkosivat. Varmaankin yksi Government Housen mielenosoituspaikalle etenevistä letkoista kulki viereistä Prha Athit/Sumen -tietä ja siitä eteenpäin Samsen Roadia.

Mielenosoituksesta palaavia ihmisiä Thanon Sam Senilla maanantaina 9.12.
Mielenosoituksesta palaavia ihmisiä Thanon Sam Senilla maanantaina 9.12.

Kun lähdin ennen kahtatoista rinkka selässä kohti seuraavaa majapaikkaani, tuli Samsen Roadilla vastaan mielenosoituksesta palaavia ihmisiä. Heidäthän tunnisti Thaimaan lipun väreistä (punaiset, valkoiset ja siniset viivat) ja keltaisista paidoista.

Tutustuin iltapäivällä uuden majapaikkani ympäristöön, joka on Banglamphun ja Thewetin (joissain kartoissa Thewet on suurempaa Dusitin aluetta) kaupunginosien välimaastoa. Ajattelin ottaa Chao Phrayan jokibussin jonnekin, jotta en ainakaan päätyisi ihmisjoukkoihin kävelemään. Mutta jokibussille pyrki moni mielenosoittajakin ja jonot laiturille olivat pitkät. Se idea jäi.

Ihmisiä democracy monumentin edessä Ratchadamnoen Klangilla. Tuolta paikalta on viiden minuutin kävelymatka Khao San Roadille.
Ihmisiä democracy monumentin edessä Ratchadamnoen Klangilla isoa mielenosoitusta seuraavalla viikolla. Tuolta paikalta on viiden minuutin kävelymatka Khao San Roadille.

Mielenosoituspäivänä selvisi, että Thaimaassa pidetään uudet parlamenttivaalit, joiden ajaksi tuli 2. helmikuuta. Mielenosoittajat eivät kuitenkaan ole kadonneet. En tiedä millaista muissa kaupunginosissa on, mutta parin korttelin päässä Khao San Roadista kulkevalla leveällä Ratchadamnoen Klang -kadulla on edelleen festarimeininki.

Sunnuntaina mielenosoitusta edeltävänä päivänä kadun varret olivat täynnä mielenosoittajien autoja ja busseja, mutta niitä ei sentään enää ole. Maakuntien ihmiset ovat varmaankin palanneet jo koteihinsa, elleivät nimenomaan he ole jäljellä, mikäli heille maksetaan palkkaa siitä. Mutta kadulla on edelleen katosrakennelmat ja isoja screenejä, joista näytetään Democracy Monumentilla pidettäviä puheita ja muita esityksiä. Tuo monumenttihan sijaitsee myös vain muutaman korttelin päässä turistighetosta.

Mielenosoituskrääsää myynnissä Banglamphun kadulla.
Mielenosoituskrääsää myynnissä Banglamphun kadulla.

Näyttää siltä, että Ratchadamnoen Klangille on mielenosoittajille pystytetty ensiapupisteiden lisäksi omat jalkahierontapisteensä ja heille näytetään jaettavan ilmaisia juomapulloja. On kerrassaan hupaisaa, miten katukaupustelijat ovat käyttäneet tilaisuuden hyväkseen ja myyvät monenlaista thailippukrääsää mielenosoittajille ja sen tukijoille. On paljon erilaisia t-paitoja, lippuja, kilistimiä ja kolistimia sekä päähineitä. Katselin kauppiaiden ostaneen thailippuraitaista nauhaa ja päällystävän sillä mm. aurinkolasien sankoja ja hiuspantoja. Keltaisia paitoja ei enää näy ihmisten päällä.

Pillejä mielenosoittajille.
Pillejä mielenosoittajille.

Thailipun ja keltaisen värin symboliikka näiden mielenosoittajien käytössä on hieman mysteeri. Jos kyseessä olisi jonkun Euroopan maan protestiaalto, olisi nuo käytössä vain nationalisteilla. Bangkokhan on muutenkin täynnä thailipun ja keltaisen lipun parivaljakkoja eivätkä ne liity näihin mielenosoituksiin.

Ainakin korruption vastustamisesta on näissä mielenosoituksissa ollut kyse. Mutta mukana taitaa olla mielipiteitä mm. siitä kenestä pitäisi tulla nykyisen kuninkaan seuraaja, kuinka paljon "vanhalla eliitillä" on valtaa, miten maaseudun köyhien ihmisten asioita ajetaan jne.
Ainakin korruption vastustamisesta on näissä mielenosoituksissa ollut kyse. Mutta mukana taitaa lisäksi olla mielipiteitä mm. siitä kenestä pitäisi tulla nykyisen kuninkaan seuraaja, kuinka paljon ”vanhalla eliitillä” on valtaa, miten maaseudun köyhien ihmisten asioita ajetaan jne.
Democracy monument illalla muutama päivä sitten.
Democracy monument illalla muutama päivä sitten.
Juuttisäkkipinoja demokratiamonumentilla. Jostain luin niiden tarkoituksen olleen tukahduttaa mahdolliset kyynelkaasupatruunat.
Juuttisäkkipinoja demokratiamonumentilla. Jostain luin niiden tarkoituksen olleen tukahduttaa mahdolliset kyynelkaasupatruunat.
Katu Government Housen alueen vieressä eilen oli jo aika hiljainen kävellessäni takaisin Banglamphuhun käytyäni Dusitin puistossa.
Katu Government Housen alueen vieressä eilen oli jo aika hiljainen kävellessäni takaisin Banglamphuhun käytyäni Dusitin puistossa.
Piikkilankaa puolustusministeriön luona ihan Wat Phra Kaeon vieressä, joka temppelialueena on ehkä Bangkokin suosituin nähtävyys.
Piikkilankaa puolustusministeriön luona ihan Wat Phra Kaeon vieressä, joka temppelialueena on ehkä Bangkokin suosituin nähtävyys.
Lava-autollinen ihmisiä tuulettamassa isoa mielenosoitusta seuraavana päivänä olleessani matkalla viereiselle Golden Mountainin temppelille.
Lava-autollinen ihmisiä tuulettamassa isoa mielenosoitusta seuraavana päivänä olleessani matkalla viereiselle Golden Mountainin temppelille.
Ihan kuin turisteja varten valmistetut paidat olisivat saaneet uuden käyttötarkoituksen mielenosoitusten aikaan.
Ihan kuin turisteja varten valmistetut paidat olisivat saaneet uuden käyttötarkoituksen mielenosoitusten aikaan.
Tällaisia katoksia on pystytetty Ratchadamnoen klang- ja nok -kaduille Banglampuhun.
Tällaisia katoksia on pystytetty Ratchadamnoen klang- ja nok -kaduille Banglampuhun.
Rannehikinauhat ovat suosittu mielenosoittajan merkki.
Rannehikinauhat ovat suosittu mielenosoittajan merkki.
Kansallismielisen oloista materiaalia kuten lippiksiä, mutta eurooppalaisessa mielessä samanlaisesta ajatuksesta ei taida olla kyse, vaan lipun avulla kai symboloidaan jotain muuta.
Kansallismielisen oloista materiaalia kuten lippiksiä, mutta eurooppalaisessa mielessä samanlaisesta ajatuksesta ei taida olla kyse, vaan lipun avulla kai symboloidaan jotain muuta. Olisiko viesti että ”haluamme hyvää Thaimaalle, siksi vaadimme näin”?

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s