Banglamphun kasvisravintolat Bangkokissa

on
Thamnassa tilasin nämä kasvispallerot kirpeän makeassa tamarindikastikkeessa.
Samsen Roadin kasvisravintola Thamnassa tilasin nämä kasvispallerot kirpeän makeassa tamarindikastikkeessa.

Bangkokin kasvisravintolakeskittymä taitaa olla Banglamphussa ja kiersin melkein kaikki tietooni saamani paikat. Jos majoittuu Khao San Roadin tienoolle, ei ole tarvetta käydä kuin kasvisravintoloissa. Niitä on siellä montaa sorttia ja niissä pääsee kokeilemaan erilaisia thairuokatyyppejä ja -ruokaloita. Joukossa on menuravintoloita ja ravintoloita, joissa ruoat ovat tiskillä valmiiksi valmistettuina ja jotka ovat hieman halvempia. Hintavammatkin annokset ovat Suomen mittapuulla hyvin halpoja, eli ruoka-annokset maksavat näissä alle kolme euroa (120 bahtia), useat alle kaksi euroa.

(Päivitys; tarkista ovatko ravintolat vielä olemassa ja missä ne sijaitsevat Happy Cown sivustolta).

Thamna

Thamnan menu.
Thamnan menu.

Kun Samsen Roadia kävelee May Kaidee´sin (mielestäni parhaita kasvisravintoloita, josta erikseen juttu May Kaidee´sin kasvisravintolat) ohi, tulee parin korttelin päästä vastaan kasvisravintola Thamna. Listan ruoat ovat hieman kalliimpia kuin muissa kasvisravintoloissa, vähintään rantojen turistiravintoloiden tasoa eli yli 100 bahtia, joten otin vain alkuruoan joka maksoi 90 bahtia (2 euroa ja risat). Suomen hintatasoon verrattuna tämä hintaero ei ole mitään, mutta pitkillä reissuilla tuppaa tulla tarkaksi näissä asioissa.

Thamnan sitruunaruohojuoma. Thaimaalaisten mehut ovat meikäläisen makuun liian makeita.
Thamnan sitruunaruohojuoma. Thaimaalaisten mehut ovat meikäläisen makuun liian makeita.

Tilasin kiinnostavat grillatut kasvispallerot. Niistä oli kuva menussa ja näen jatkuvasti samannäköisiä vaaleanpunaisen harmaita kala- tai lihapalleroita katujen ruokakojuissa. Näiden kasvisversiot olivat juuri niin rapsahtavan kumisia kuin miltä näyttivätkin. Ne oli tehty varmaan konnyakusta, josta tehtyjä palleroita olen syönyt mm. taiwanilaista kasvisruokaa tarjoavassa ravintolassa. Olen myös syönyt samantapaista ainetta olevia kasvissashimeja Bangkokissa japanilaisessa kasvisravintolassa. Siellä ne olivat ihan mauttomia. Nämä grillatut pallerot sentään hieman maistuivat.

Thamna Samsen -kadulta.
Thamna Samsen -kadulta.

Chai´s Vegetarian

Chai´sin som tam eli papaijasalaatti. Jos papaijasalaattia tilaisi tavallisista katuravintoloista, olisi joukossa ainakin kalakastiketta ja katkaraputahnaa.
Chai´sin som tam eli papaijasalaatti. Jos papaijasalaattia tilaisi tavallisista katuravintoloista, olisi joukossa ainakin kalakastiketta ja katkaraputahnaa. Tietty voisi yrittää opetella pyytämään salaatin ilman niitä. Maksoi 60 bahtia (noin 1,5 euroa).

Etsin Happy Cowsta lisää kasvisravintoloita, ja ihan majapaikkani lähistöltä löytyi yksi kasvissyöttölä lisää Samsen -kadun sivukadulta, Samsen Soi 4:ltä (Bangkokissa sivukadut nimetään usein tuolla tavoin pääkadun mukaan numeroiden sivukadut järjestyksessä). Olin jo aiemmin kulkenut Chai´s Vegetarianin ohi huomaamatta sitä. Se näyttää kulmasijainnissaan pirtelökojulta eikä heti huomaa, että sillä on sisätiloissakin pöytiä ja tuoleja ja menukin on kunnollinen.

Chai´s Vegetarian näyttää hieman sekavalta.
Chai´s Vegetarian näyttää hieman sekavalta.

Söin paikassa aamiaiseksi papaijasalaatin. Paitsi että papaijasalaatti yleensä sisältää kalakastiketta ja katkaraputahnaa, on se myös tulinen salaatti, mikä haittaa syömistä. Nyt totuttelin jo ennen reissuun lähtöäni syömään chiliä ja uskaltauduin tilamaan salaatin ei-mietona.

Chai´s sijaitsee Samsen Soi 4:llä ehkä kolmen korttelin päässä Samsen -kadulta kulmapaikalla.

Mr Yim

Mr Yimin tom kha ei ollut sellainen aromaattinen kuin mitä se parhaimmillaan voi olla, ennemmin sen nimi olisi voinut olla thaimaalainen kookoskeitto.
Mr Yimin tom kha ei ollut sellainen aromaattinen kuin mitä se parhaimmillaan voi olla, ennemmin sen nimi olisi voinut olla thaimaalainen kookoskeitto. Maksoi 50 bahtia eli jotain 1,20 euroa.

Mr Yim on Soi Rambutrilla sijaitseva kadulla oleva edullinen ruokala. Eli kun Rambutri jatkuu Chakraphong -kadun yli ja kaartuu vielä vasempaan, löytyy Mr Yimin lukuisat pöydät tuoleineen muurin vierestä KSR:ltä tullessa vasemmalla.

Mr Yimin kyltti ja ruokalista.
Mr Yimin kyltti ja ruokalista.

Tilasin tom kha tofun, joka oli ihan hyvää, mutta ei niin aromaattista kuin mitä tom kha parhaimmillaan on. Ehkä paikan paistetut ruoat olisivat parempia, onhan kyseessä vähän niinkuin katukeittiö. Etuna se että on halvempaa kuin varsinaisissa ravintoloissa, iso tom kha maksoi 50 bahtia.

Mr Yim Soi Rambutrin varrella.
Mr Yim Soi Rambutrin varrella.

Ethos

Ethoksesta taisi vuonna 2010 saada tällaisen vegaanisen lasagnen, joka oli vähän mautonta. Ties vaikka nykyään ruoat olisivat parempia tai sitten makujen viilaaminen hautautuu "super food - multigrain - unique lounge environment" touhun taakse.
Ethoksesta sai vuonna 2010 tällaisen vegaanisen lasagnen, joka oli vähän mautonta. Ties vaikka nykyään ruoat olisivat parempia tai sitten makujen viilaaminen hautautuu ”super food – multigrain – unique lounge environment” touhun taakse.

Ethos sijaitsee samalla kujalla kuin Kao San Roadin takainen May Kaidee´s. Näiden välissä on vain yksi ravintola, joka on laittanut nimekseen Number 1 Vegetarian ja jonka menu jäi minulta tarkistamatta. Varmaan sekin on uusi kasvisravintola näiden kahden vanhemman välissä, mutta en vielä käynyt siellä. Se haiskahtaa viereisten kasvisravintoloiden menestyksellä ratsastajalta.

Ethoksen kyltit.
Ethoksen kyltit.

Ethoksesta kasvissyöjä saa aasialaiseen ruokaan kyllästyttyään mm. italialaista ruokaa, burgereita ja hummusta. Paikka taitaa muutenkin sijoittua ruoaltaan samaan skaalaan kuin kovin monet maailman kasvisravintolat eli sieltä saa lisäksi super foodeja ja pirtelöitä. Syön sellaisia mielelläni kyllä, mutta silti saamani Ethoksen lentolehtisen teksti ”made with carefully selected healthy ingredients” huvittaa.

Tällä kertaa en Ethoksen tarjontaan vielä turvautunut, koska matkani ensimmäisellä viikolla janosin vain thairuokaa. Kuvat tässä ovatkin Ethoksesta vuodelta 2010. Sijainti on Tanao Roadin takana sen kanssa samansuuntaisella kujalla, joka lähtee juuri vastapäätä sitä kohtaa, mistä Khao San Road alkaa.

Kaikki Ethoksen ruoka ei ole vegaanista, en muista olisivatko nämä pyörykät muuten olleet, mutta päälle on varmaan laitettu maitojuustoa.
Kaikki Ethoksen ruoka ei ole vegaanista, en muista olisivatko nämä pyörykät muuten olleet, mutta päälle on varmaan laitettu maitojuustoa.

Kae Daeng

Kae Daengissa valikoin lautaselleni tällaisia ruokia. Maksoi 65 bahtia.
Kae Daengissa valikoin lautaselleni tällaisia ruokia. Maksoi 65 bahtia.

Hienoa kun ihan KSR-seudulta löytyy tällainen perinteinen kasvisthai-kiinalaispaikka, jossa käyvät paikallisetkin! Valikoima oli samanlainen kuin muissakin vastaavissa Thaimaan kasvisravintoloissa, joissa on tiskillä valmiiksi tehtyjä ruokia, kuten currykastikeita, erilaisia paistettuja vihanneksia ja tofuja. Yleensä niistä saa annokseen lisäksi erilaisia feikkilihoja, kuten nakkeja, leikkeitä ja pyöryköitä.

Kae Daeng kadulta.
Kae Daeng kadulta.

Tykkäsin Kae Daengin ruoista vähän enemmän kuin seuraavaksi esittelyssä olevissa kahdessa samanlaisessa paikassa.

Kae Daengin löytää esimerkiksi menemällä aivan Soi Rambutrin alkupäähän, josta katu jatkuu leveämpänä ja autokaistat ovat erotettu toisistaan väliin jäävällä korokkeella. Kun ylittää Phra Sumen -kadun tulee Kasikorn-pankin kohdalle, josta alkaa kapea kuja, joka päättyy kanavan ylittävään siltaan. Kae Daeng on vasemmalla ennen kulmassa olevaa hotellia. Paikan tunnistaa keltaisista lipuista, joita roikkuu usein muidenkin perinteisten thaikasvisravintoloiden katosta.

Lempparini Thaimaan kasvisravintoloissa on tällainen nori-levällä päällystetty tofu tai seitan, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta. Nämä mehevät palat sain Kae Daeng -ravintolassa.
Lempparini Thaimaan kasvisravintoloissa on tällainen nori-levällä päällystetty tofu tai seitan, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta. Nämä mehevät palat sain Kae Daeng -ravintolassa.
Kae Daengista saa myös tällaista hyvin "lihaisaa" nuudelikeittoa.
Kae Daengista saa myös tällaista hyvin ”lihaisaa” nuudelikeittoa.
Kae Daengin soijalihat.
Kae Daengin soijalihat.
Kae Daengin ruokia.
Kae Daengin ruokia.

Arawy

Arawyssa eteeni kiikutettin nämä ruoat, feikkilihat valitsin itse. Maksoi 140 bahtia.
Arawyssa eteeni kiikutettin nämä ruoat, feikkilihat valitsin itse. Maksoi 140 bahtia, noin 3,5 euroa, ja enenmmän kuin odotin.

Arawy sijaitsi paikallaan ainakin jo vuonna 2005 kun kävin siellä ensimmäisen kerran. Ihastuin silloin Thaimaan kasvisravintoloiden lihamaiseen antiin. Se on maassa matkaillessa mukavaa vaihtelua proteiiniosuudeksi annoksiin toisinaan saatavalle tofulle ja toreilta tai kaupoista ostettaville pähkinöille.

Arawya sisältä.
Arawya sisältä. Ruokalajeja siellä oli tarjolla erityisen monia.

Jotenkin tällä kertaa en kovin täsmällisesti ilmaissut kuin haluamani feikkilihat ja eteeni kiikutettiin myös vihreää currya ja kylmentynyttä keitettyä/paistettua tofu-vihannessekoitusta. Käytyäni May Kaidee´sin kasviskokkikoulussa olen käsittänyt thairuoan olevan parhaimmillaan juuri ennen syömistä valmistettuna ja vieläpä niin, että valmistetaan vain yksi annos kerrallaan. Siksi minua hämmentää näiden thaikasvispaikkojen ja ihan katujen peruscurryravintoloiden isot currykattilat, joissa kastikkeet hautuvat pitkäänkin. Ihan ok kastikkeita näistä kasvisravintoloista olen saanut, mutta eivät ne ole yhtä hyviä kuin mitä saa May Kaidee´silla tai vaikkapa helsinkiläisessä lempiravintolassani Orchidissa.

Paikan nimi Arawy lausutaan kai ”aroi”, joka thaikielestä käännettynä tarkoittaa ”herkullista”.

Arawyn feikkilihat. Aika rasvaista ja suolaista oli tarjonnan tämä puoli.
Arawyn feikkilihat. Aika rasvaista ja suolaista oli tarjonnan tämä puoli.
Arawy Thanon Din So -kadulla.
Arawy Thanon Din So -kadulla.

Kasvisravintola Tanao -kadulla

Yllättäen eteen sattuuneessa kasvisravintolassa oli edullinen ruoka, tämä osin jo syömäni annos maksoi 60 bahtia.
Yllättäen eteen sattuneessa kasvisravintolassa oli edullinen ruoka, tämä osin jo syömäni annos maksoi 60 bahtia.

Lähdin etsimään Jae Kae -nimistä kasvisravintolaa Thanon Mahanop -kadulta, mutta kulman takaa ennen sitä löysin toisen kasvisravintolan, jonka nimi ei selvinnyt. Bongasin paikan vegetarian -tekstistä ja jos olisin ollut tarkkasilmäinen, olisin tunnistanut sen ensin keltaisesta kyltin väristä (se ei sinänsä vielä takaa mitään) ja kiinalaisesta ja thaimaalaisesta kasvisruoan merkistä banderollissa.

Thanon Tanaon yllätyskasvisravintola.
Thanon Tanaon yllätyskasvisravintola.

Paikassa oli tarjolla samanlaista ruokaa kuin Kae Daengissa ja Arawyssa. Kannattaa siis vaihtelun vuoksi käydä täälläkin Arawyn sijaan, hinnatkin saattavat olla hieman halvemmat. Tosin epäilen, että thaimaalaisille hinnat olisivat tätäkin edullisemmat.

Tanao-katu alkaa ihan Khao San Roadin alkupäästä, mutta jatkuu pitkälle Chinatowniin asti ja tämä löytämäni ravintola sijaitsi korttelikaupalla KSR:ää etelämpänä.

Thanon Tanaon ravintolan ruokia.
Thanon Tanaon ravintolan ruokia.
Ravintola sisältä keltaisine lippuineen, joista kasvisravintolat voi joskus bongata.
Ravintola sisältä keltaisine lippuineen, joista kasvisravintolat voi joskus bongata.
Ravintolan feikkilihat.
Ravintolan feikkilihat.
Kasvisruokaa eli "jay" tai "dchei" -ruokaa tarkoittavat merkit. Ylhäällä kiinalainen merkki ja alhaalla thaimerkki. Thaimerkin ulkoasu hieman vaihtelee tekstaustyypistä riippuen.
Kasvisruokaa eli ”jay” tai ”dchei” -ruokaa tarkoittavat merkit. Ylhäällä kiinalainen merkki ja alhaalla thaimerkki. Thaimerkin ulkoasu hieman vaihtelee tekstaustyypistä riippuen.

Veggie veggie -niminen ravintola ei ollut kasvisravintola

Bongasin Phra Sumen -kadulta Veggie veggie -nimisen ravintolan. Voisi luulla että kyseessä olisi kasvisravintola, mutta ei. Listalla oli vain pari kasvissalaattia parin keiton lisäksi eli huonompi tarjonta kuin KSR:n perusravintoloissa. Lisäksi paikka oli kallis, salaatit olivat 90 bahtia, joten tilasin 49 bahtin pinaattikeiton. Toivoin sen olevan kirkkaassa mausteisessa liemessä olevia vihreitä lehtiä, mutta se olikin suomalaistyyppistä ja melko mautonta pinaattikeittoa.

veggie veggie

Lue myös:
May Kaidee´sin kasvisravintolat Bangkokissa >>
May Kaidee´sin kasviskokkikoulussa Bangkokissa >>

8 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s